9.4 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljEXCLUSIV - Britanicii care mută în Craiova producţia din China

EXCLUSIV – Britanicii care mută în Craiova producţia din China

Compania britanică Spirit Circuits a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să deschidă în Craiova o fabrică de circuite imprimate, care ar aduce între 100 şi 200 de locuri de muncă în Bănie. Compania are sediul în comitatul Hampshire şi deţine patru fabrici, cu o cifră de afaceri anuală de 16 milioane de euro. Spirit Circuits a fost fondată în urmă cu 25 de ani de Steve Driver, care este acţionar majoritar şi director general al Companiei.

Steve Driver şi-a început cariera în industria circuitelor imprimate acum 30 de ani şi este membru în Consiliul de Administraţie al Institutului European pentru Circuite Imprimate. Compania produce circuite imprimate pentru clienţi precum Mercedes-Benz, Rolls Royce şi industria militară. Steve Driver a acordat un interviu în exclusivitate Gazetei de Sud, în care îşi dezvăluie planurile pentru intrarea pe piaţa din Craiova.

GdS: Cum aţi decis să investiţi în Craiova?
Steve Driver: România nu a fost prima noastră alegere. Am analizat posibilitatea de a ne extinde în Macedonia, Turcia şi Bulgaria, apoi l-am întâlnit pe Călin Humă, care ne-a convins. Am solicitat realizarea unui raport de evaluare a riscurilor politice şi economice pe care le-ar implica intrarea pe piaţa din România şi rezultatele au fost pozitive. În plus, am petrecut timp în Oltenia, unde m-am simţit în siguranţă şi binevenit.

GdS: Aţi vizitat Craiova luna trecută pentru prima oară. Care e diferenţa dintre aşteptări şi ce aţi găsit?
S.D.: Craiova este un oraş curat şi primitor, cu oameni pasionaţi. Oraşul are o cultură bogată şi oameni interesanţi, dar rezervaţi. Craiovenii pe care i-am întâlnit mi-au lăsat impresia că nu le place să converseze. De exemplu, în magazine oamenii te salută timid sau deloc. Dar oraşul mi s-a părut foarte promiţător din perspectiva oportunităţilor de afaceri. Am vizitat o serie de companii mici şi mari.

GdS: Ce firme v-au impresionat?
S.D.: Am descoperit compania Popeci, care este competitivă la nivel internaţional şi ai cărei angajaţi pot fi comparaţi cu cei mai buni ingineri germani. Domnul Popeci este cel mai interesant personaj pe care l-am cunoscut. E un om ieşit din comun, care mi-a liniştit grijile şi m-a motivat să investesc în Craiova. Are succes şi îi pasă de angajaţi, se consideră unul de-ai lor. Joacă fotbal împreună în fiecare săptămână. După ce am văzut fabrica imensă a lui Popeci, am vizitat un producător de circuite din Craiova care are o afacere foarte mică. Era singur în atelier cu o şurubelniţă şi o masă şi mi-a amintit de acum 30 de ani când făceam şi eu circuite în acelaşi fel. A fost minunat să văd că produce de unul singur prototipuri la calitate excelentă. Este un om foarte interesant şi vom colabora cu el.

GdS: Ce alte momente speciale a avut călătoria în Oltenia?
S.D.: Pot să vorbesc mult despre vinurile voastre! Am fost la crama din Segarcea şi am degustat nişte vinuri minunate. Nu aveam idee că românii produc vin şi am fost surprins să văd o podgorie atât de mare şi frumoasă. Am adus şi în Anglia vin de la Segarcea. De asemenea, domnul Popeci ne-a închiriat conacul de la Padea, o casă superb renovată. Ne-am simţit foarte bine, am jucat ping pong şi am băut bere până la trei dimineaţa.

GdS: Care sunt următorii paşi pentru dezvoltarea Spirit Circuits în Craiova?
S.D.: Suntem hotărâţi să venim Craiova, dar implicarea noastră depinde de ajutorul primit de la autorităţi. Am semnat un acord de principiu şi trebuie să ne mişcăm, pentru că am investit deja mulţi bani în raportul de evaluare a riscurilor. Prima etapă este să colaborăm cu Universitatea, pentru a pregăti ingineri în dezvoltarea circuitelor pe calculator. Al doilea pas este să începem o colaborare cu o companie din Craiova, pe care nu o pot numi în acest moment. Acea companie ne va ajuta să recrutăm şi să pregătim oamenii pentru faza trei, deschiderea fabricii mari. De asemenea, intenţionăm să cumpărăm o companie din România pentru a putea aplica pentru finanţări europene.

GdS: Când se vor finaliza cele trei etape?
S.D.: Sperăm să trecem prin toate etapele şi să începem producţia în maximum 18 luni.

Fabrica Spirit Circuits din Hampshire
Fabrica Spirit Circuits din Hampshire

GdS: Cum va arăta fabrica din Craiova?
S.D.: Avem deja o fabrică pe care nu o folosim şi pe care o putem muta în România oricând. Există oportunităţi de creştere a comenzilor, în special de la clienţii noştri din Cehia. Tyco Electronics ne-au promis că vor mări comenzile cu între două şi patru milioane de euro în momentul deschiderii fabricii din Craiova. Dacă găsim finanţare, dorim să introducem o nouă tehnologie de imprimare foarte prietenoasă cu mediul. Există doar două fabrici în lume ce folosesc această tehnologie: una în SUA, a doua se deschide în Germania, iar a treia sperăm să fie în Craiova. Vrem ca în România să facem şi asamblarea produselor, nu doar circuitele imprimate.

GdS: Ce aşteptări aveţi de la autorităţile craiovene?
S.D.: Vreau să evidenţiez faptul că nu avem bani şi nu putem intra pe piaţă fără subvenţii sau finanţare europeană. Avem tehnologia, cunoştinţele şi oamenii calificaţi, dar avem nevoie de bani în condiţii cât mai avantajoase. Nu putem face asta fără ajutorul autorităţilor. Căutăm un spaţiu de 20.000 mp pentru fabrică, într-unul din parcurile industriale ale Craiovei, pentru a beneficia de facilităţile oferite de stat. Sperăm să obţinem cu ajutorul autorităţilor cele mai avantajoase preţuri pentru apă şi electricitate. Trebuie să găsim forţă de muncă şi clienţi locali. Industria auto este un bun client potenţial pentru noi.

Directorul Spirit Circuits, Steve Driver, cere sprijinul autorităţilor pentru a porni fabrica din Craiova (foto: Ștefan Voinea)
Directorul Spirit Circuits, Steve Driver, cere sprijinul autorităţilor pentru a porni fabrica din Craiova (foto: Ștefan Voinea)

GdS: Ce temeri aveţi cu privire la intrarea pe piaţa din România?
S.D.: Am petrecut şase luni analizând această oportunitate. Ameninţările principale sunt lipsa banilor şi a personalului calificat. Mi se tot spune să nu îmi fac griji cu privire la forţa de muncă din Craiova, dar încă sunt sceptic. În România nu putem să realizăm produse foarte complexe, pentru că am avea nevoie de lucrători foarte calificaţi. Vom produce circuite pentru iluminarea LED, care sunt mai simplu de realizat şi creează şi mai multe locuri de muncă.

GdS: De ce vreţi să renunţaţi la producţia din China?
S.D.: În fabricile din Marea Britanie producem cantităţi mici în timp foarte scurt. Pentru volume mari lucrăm cu China de peste 15 ani. Vrem ca investiţia din România să înlocuiască producţia din China deoarece costurile lucrului în Asia sunt în creştere şi transportul devine din ce în ce mai scump. România este la doar patru ore distanţă şi este mult mai aproape de clienţii noştri europeni. În plus, acum 20 de ani în Marea Britanie existau 400 de companii de circuite imprimate. Acum mai există doar 40, dintre care noi deţinem patru. China este vinovată pentru distrugerea industriei noastre, aşa că ne vom bucura să mutăm în Craiova producţia din China.

GdS: Ce viziune aveţi pentru viitorul Spirit Circuits?
S.D.: Avem un plan foarte clar pentru dezvoltarea companiei în următorii 25 de ani. Vrem să fim una dintre cele mai bune firme de profil din Europa. Germania are cele mai bune companii producătoare de circuite imprimate din lume şi cred că putem crea un asemenea centru de excelenţă în Craiova.

GdS: Cum puteţi concura cu Germania?
S.D.: Aproape 50% dintre circuitele imprimate europene se produc în Germania. Nemţii lucrează deja la supracapacitate şi se mută în alte ţări cu producţia, din cauza lipsei de ingineri. Se poate vedea asta şi în România, unde au venit Hella şi Bosch. Aşa că nu cred că trebuie să concurăm cu Germania. Putem lucra alături de ei, există destul de lucru pentru toată lumea. Ţinta noastră nu este să luăm clienţii nemţilor, ci pe cei ai companiilor din Asia.

Fabrica Spirit Circuits din Hampshire
Fabrica Spirit Circuits din Hampshire

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS