-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljUnii chirurgi operează cazurile complexe cu aparatură de acasă

Unii chirurgi operează cazurile complexe cu aparatură de acasă

Chirurgia Orală şi Maxilo-Facială este un domeniu spectaculos al medicinei, care presupune mai presus de toate finețe în intervenții și dotare tehnică modernă. În clinica din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, există medicii specialiși pregătiți să redea speranțe bolnavilor. Din păcate, le lipsește o parte din aparatura ce ar trebui să fie motorul secției. Pentru intervențiile complexe, medicii sunt nevoiți să vină cu aparatură de la propriile cabinete.
Etajul cinci al celei mai mari unități medicale din Oltenia este împărțit de Clinica de Chirurgie Plastică și cea de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială. Cea de-a doua are șapte saloane, care se întind de o parte și de alta a holului. Pacienții sunt mulți, la fel și intervențiile chirurgicale care se fac zilnic. Într-un an, mâinile dibace ale medicilor realizează în jur de 3.000 de intervenții, dintre care cel puțin 1.000 sunt de mare complexitate. La acestea se adaugă și tratamentele secundare. În lume, Chirurgia Orală şi Maxilo-Facială este regina specializărilor de acest fel. A revoluționat modul în care pacienții suferinzi pot găsi vindecarea. Este o ramură medicală complexă, care îmbină chirurgia estetică şi chirurgia oncologică, ce presupune extirparea tumorilor intraorale, îndepărtarea chisturilor.

Cazurile de chirurgie oncologică, îngrijorătoare

Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială se ocupă de cazurile cele mai grave din toate cele cinci județe alte regiunii. Tumorile apărute în urma bolilor oncologice sunt principala problemă pentru care pacienții ajung aici. Numărul tot mai mare al oltenilor care suferă de astfel de afecțiuni este îngrijorător. „Sunt perioade când aproape că nu facem nimic altceva decât chirurgie oncologică sau reconstrucții complexe, cum ar fi refacerea limbii, a planșeului oral sau chiar a osului. Pe locul doi sunt traumatismele. Majoritar ne ocupăm de reconstrucția feței sau a gâtului, după accidente rutiere. În comparație cu ce se întâmpla acum cinci ani, în prezent, a apărut o răsturnare în statistici. Atunci, pe primul loc în reconstrucție erau intervențiile făcute persoanelor care sufereau diferite agresiuni umane. Acum predomină agresiunile suferite în urma accidentelor rutiere. A apărut și patologia generată de utilizarea motoscuterelor și a motocicletelor, care în urmă cu zece ani era aproape inexistentă“, a explicat dr. Adrian Fronie, șeful clinicii.

„S-a făcut un salt în ceea ce privește nivelul de pregătire al medicilor“

Pe cât de complexă este denumirea Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, pe atât de complicat este și drumul pe care un tânăr trebuie să-l urmeze dacă vrea să devină specialist în domeniu. Pentru a ajunge chirurg maxilo-facial trebuie să fii absolvent de medicină generală, iar în timpul rezidenţiatului, care durează cinci ani, trebuie să devii absolvent şi de medicină dentară. Este singura specialitate care necesită două licenţe, iar în clinica din Craiova rezidenții nu lipsesc. Odată cu creșterea numărului de pacienți s-au înmulțit și medicii. „Comparativ cu ce se întâmpla în urmă cu cinci ani, s-a făcut un salt în ceea ce privește tehnicile de reconstrucție și nivelul de pregătire al medicilor. Toți au trecut prin stagii de pregătire atât în țară, cât și în străinătate în ceea ce privește tehnicile de reconstrucție“, precizează dr. Fronie.
În fiecare an, în clinică vin noi rezidenți, trei pentru chirurgie dento-aleveolară și trei pentru maxilo-facială. Tinerii sunt sprijiniți de cei cinci medici titulari, cu experiență, care lucrează de ani buni în secție.

„Continuăm să utilizăm aparaturadin cabinetele noastre private“

Spitalul nu a mai făcut de mult timp aprovizionare cu instrumentar medical, așa că medicii trebuie să se descurce cum pot. Nu o dată au fost nevoiți să vină cu aparatură de la propriile cabinete pentru a face intervenții complexe. „Nevoi avem multe, mai ales dacă vrem să facem chirurgie de performanță. Acum, baza cea mai modernă a clinicii este asigurată de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), pentru că aici sunt pregătiți și studenți, și rezidenți. Toate vin pe baza spitalului, dar de la spital modernizări foarte mari nu am primit. Continuăm să utilizăm aparatura din cabinetele noastre private. Atât eu, cât și colegii mei apelăm la această variantă pentru a putea să menținem un nivel ridicat al clinicii.
În primul rând, am avea nevoie de piezotoame, adică acele dispozitive cu care secționăm oasele pentru a putea face reconstrucția. Apoi, ne trebuiesc microscoape, artroscoape (un sistem de lentile de mărime foarte mică – n.r.). Avem nevoie și de electrocautere performante, dar și de dispozitive de frezaj“, susține dr. Adrian Fronie, șeful clinicii.

Clinica are și premiere medicale

Chiar și în aceste condiții, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială se lucrează la nivel înalt. Acum ceva timp a fost realizată o premieră medicală: reconstrucția osului mandibular cu bloc masiv de titan. Din fericire, doctorii primesc o mână de ajutor de la UMF Craiova, care le mai furnizează aparatură. Chiar acum se fac lucrări de modernizare în ambulatoriu. „Ambulatoriul este pe cale de modernizare și asta se face tot cu ajutorul UMF. Universitatea ne asigură în prezent cinci unituri dentare (principalul aparat medical ce există într-un cabinet stomatologic – n.r.). Ambulatoriul ne ajută să mai eliberăm secția de pacienți și să reducem numărul internărilor cu spitalizare de zi. În plus, antrenăm rezidenți de chirurgie dento-aleveolară aici. În Craiova s-au realizat intervenții chirurgicale de mare compexitate, care se desfășoară și în clinicile de la București, Cluj sau Iași. Este vorba despre reconstrucție cu lambouri liber vascularizate sau reconstrucția osului mandibular cu bloc masiv de titan. Încercăm să ținem pasul cu clinicile de vârf“, a adăugat șeful clinicii.
Cele șapte saloane în care sunt internați bolnavii din clinică au fost igienizate recent. Însă, pentru confortul pacienților este nevoie de schimbarea mobilierului, a paturilor și a noptierelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS