Festivitatea de absolvire a claselor terminale reprezintă întotdeauna un moment special pentru elevi, părinţii acestora, dar şi pentru profesori. Zâmbete, lacrimi, îmbrăţişări şi multe emoţii sunt cuvintele prin care am putea descrie atmosfera de ieri de la Festivitatea de absolvire a elevilor Colegiului Naţional „Carol I“, promoţia 2015 – „Nicolae Titulescu“.
În numai câteva zile, sute de tineri lasă în urmă cei mai frumoşi ani, se despart de colegi care le-au devenit prieteni pe viaţă, dascăli care i-au format ca oameni şi care le-au devenit modele. Absolvenţii claselor a XII-a, îmbrăcaţi în robe, încurajaţi de pe margine de colegi şi familie, şi-au luat oficial rămas bun de la profesori şi de la conducerea Colegiului Național „Carol I“. Au păşit emoţionaţi pe scena montată în curtea liceului, au răspuns prezent încă o dată la strigarea catalogului de către diriginţii de la clasă. În mulţimea de oameni, au fost prezenţi mulţi dintre învăţătorii acestor copii minunaţi care au ales să îi privească din public, să îi admire. Nu au lipsit selfiurile, dar nici pozele de grup imortalizate pe covorul roşu. Din festivitatea de absolvire nu a lipsit nici tradiţionalul ceremonial al predării cheii simbolice a liceului, noii generaţii, printr-un jurământ special. „Timpul trece atât de repede. Urmează alte timpuri, alte locuri, alţi prieteni. Rămân doar amintirile. Un lucru vreau să vă spun, acela că aceşti ani sunt unici, sper eu, în viaţa dumneavoastră, a generaţiei care părăseşte în câteva zile Colegiul Naţional „Carol I“. Sunt anii primelor incertitudini şi întrebări. Vă despărţiţi de colegi dragi, de orele de curs petrecute de multe ori nu în şcoală, ci la Amandina. Sunt convinsă că promoţia 2015 „Nicolae Titulescu” ne va face pe noi, profesorii, să fim foarte mândri. Ca şi un sfat, vreau să vă spun ca în lunga călătorie a vieţii să preţuiţi popasul şi să vă bucuraţi de el. Chiar dacă peste ani, cei patru ani de liceu la „Carol I“ vor părea doar un popas în drumul vieţii voastre, urmaţi sfatul lui Titulescu: preţuiţi popasul! Să vă amintiţi cu drag şi emoţie de aceste clipe, de cei care v-au călăuzit paşii, de primele performanţe, de primele provocări“, sunt doar câteva dintre cuvintele rostite de Luminiţa Thorwachter, directorul Colegiului Naţional „Carol I“, la festivitatea de absolvire a promoţiei 2015.
„Fiecare zi de liceu a fost specială“
Vedetele acestei zile au fost absolvenţii de clasa a XII-a. „Să nu pierdeţi sclipirea pe care aţi căpătat-o aici, la „Carol I“ în aceşti ani de liceu“, a fost îndemnul unei absolvente adresat colegilor săi. „Sunt extrem de emoţionată, simt că nu îmi pot stăpâni lacrimile. Am petrecut în această şcoală cei mai frumoşi ani din viaţa mea de până acum. Mi-e greu să mă despart de doamna dirigintă, dar şi de restul profesorilor pe care i-am avut la clasă, de colegii mei! Mărturisesc că am avut şansa să am dascăli minunaţi, am legat prietenii pe care cu greu le voi uita, m-am ataşat de persoane foarte calde. Fiecare zi de liceu a fost specială. Din păcate, părinţii mei nu au reuşit să ajungă la festivitate, însă sunt alături de mine, sunt mândri de realizările mele şi ştiu că sunt la fel de emoţionaţi“, a spus Luiza Angheloiu, una dintre absolventele de clasa a XII-a.
Mulţi dintre tinerii absolvenți ştiu deja drumul pe care îl vor urma. Georgiana Nicoleta a fost admisă la University College London. „Este o zi specială pentru mine. Mă aşteaptă un drum nou, extrem de provocator, dar în acelaşi timp foarte greu. Am fost admisă la University College London UCL pe specializarea matematică şi economie. Încă din clasele mici mi-a plăcut matematica, iar profesorii pe care i-am avut la catedră mi-au stimulat această pasiune. Anii de liceu au fost extrem de frumoşi. Din generaţia mea, promoţia 2015, foarte mulţi colegi de la „Carol I“ au aplicat la colegii de prestigiu din lume şi chiar au fost admişi. Am colegi care merg să studieze în domeniul IT, economie, arhitectură, medicină. Este destul de greu, ne despărţim de colegi, de familii, de prieteni“. Şi pentru Ioana Vasile, festivitatea de absolvire a fost emoţionantă. A învăţat la „Carol I“ din clasa I: „Am fost atâtea momente frumoase. Am avut colegi deosebiţi, rezultate extraordinare, profesori minunaţi. În această unitate de învăţământ m-am format, iar acum trebuie să las în urmă toţi aceşti ani. Am avut şansa să am dascăli minunaţi. Aş vrea să îl menţionez pe domnul diriginte Nicolae Dragomir, care a ştiut să ne înveţe nu numai partea de fizică, ci mai presus de orice, cum să ne urmăm visele. O să merg la University of Oxford – Marea Britanie. Vreau să fac carieră în informatică“.
„Am încercat să îmi apropii elevii“
Unul dintre diriginţii aplaudaţi îndelung de cei pe care i-a avut elevi a fost profesorul de fizică Nicolae Dragomir. În momentul strigării catalogului, acest dascăl a avut cuvinte de laudă pentru fiecare dintre elevii săi. „Îmi este foarte greu să mă despart de această promoţie. Am avut copii minunaţi, copii care au reuşit performanţe deosebite, copii care în urma acestor ani de liceu culeg acum laurii muncii lor. Am elevi care au fost admişi la universităţi celebre. Am încercat să îmi apropii elevii, să nu le predau doar fizică, ci lecţii de viaţă. Şi vreau să cred că am reuşit. Asta este recunoaşterea muncii mele. Au fost patru ani minunaţi. De valoarea acestor ani ne vom da seama cu adevărat odată cu trecerea anilor. Am avut foarte multe reuşite şi la clasă, şi la olimpiade, şi sper ca şi generaţiile viitoare să se bucure de acest succes şi să menţină performanţa“, a spus profesorul Dragomir.
Mai emoţionaţi poate decât absolvenţii au fost părinţii şi rudele celor prezenţi la festivitatea de absolvire. „Mi s-a spus de acasă să nu plâng. Am emoţii mari. Copilul meu s-a hotărât să meargă la Arhitectură în Bucureşti. E decizia lui încă din clasa a X-a. Îmi doresc din tot sufletul să obţină bursă, să studieze şi în străinătate. L-am sprijinit întotdeauna, i-am fost alături indiferent de deciziile pe care le-a luat. Urmează o nouă etapă pentru el, dar şi pentru noi, părinţii. S-a ataşat de toţi dascălii, de învăţătoarea Catargena Rada, de diriginte, de profesorii pe care i-a avut, oameni care fac cinste învăţământului doljean“, a spus Alina Trană, mama unui absolvent de clasa a XII-a.