Guvernul a aprobat ieri alocarea fondurilor necesare pentru asigurarea unor măsuri de protecție socială destinate salariaților disponibilizați de la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Suma care va fi destinată plăţii venitului lunar de completare pentru o perioadă cuprinsă între 12 şi 24 de luni este de 12,6 milioane de lei. Banii provin din bugetul asigurărilor de şomaj pentru anul 2015. Venitul lunar de completare se va adăuga indemnizaţiei de şomaj, care va fi acordată pentru maximum 12 luni. De asemenea, venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat în funcție de vechimea în muncă. Astfel, beneficiază de venit de completare timp de 12 luni persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 și 10 ani. De asemenea, se plăteşte venit de completare pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 și 15 ani. Se mai acordă pentru 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 și 25 ani şi pentru 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.
Peste 2.000 de salariaţi concediaţi de la 2 iunie
Măsura concedierii colective vizează aproximativ 2.000 de salariați, potrivit Planului de disponibilizare, aprobat în condițiile legii. La data elaborării planului, societatea avea 18.424 de salariați. Aproximativ o mie dintre aceştia au fost transferaţi la CET Govora, care a preluat Unitatea Minieră de Cariere de la Berbeşti. De asemenea, din 2 iunie le vor înceta contractele de muncă şi celor aproximativ 2.000 de angajaţi din Gorj, Dolj şi Mehedinţi. Alți aproximativ 300 de salariaţi vor fi disponibilizaţi la Brăila, unde CEO deţine o Sucursală Electrocentrale pe gaze. În final, începând cu luna iunie, CEO va mai avea un număr de aproximativ 15.500 de angajaţi, majoritatea în judeţul Gorj.
Cei mai mulţi sunt din Gorj
De altfel, cei mai mulţi disponibilizaţi provin tot de la carierele şi termocentralele din Gorj, respectiv 1.558. „În total, vor fi 1.950 de disponibilizări, din care 1.558 în judeţul Gorj. Restul notificărilor au fost transmise în alte judeţe. Noi am oferit viitorilor disponibilizaţi servicii de preconcediere la Rovinari, chiar miercuri. Pe 28 mai vom oferi servicii similare la Motru, Mătăsari, Roşiuţa şi Jilţ, iar pe 29 mai la Turceni şi la Târgu Jiu. Cei de la CEO ne ajută cu o maşină care să îi transporte pe colegii noştri în punctele unde sunt concentraţi mai mulţi disponibilizaţi. Li se prezintă oferta cu locuri de muncă, serviciile de calificare de la AJOFM, sunt informaţi în legătură cu actele pe care trebuie să le depună pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj şi de venitul de completare. Ca să fie prinşi la plată chiar cu luna iunie trebuie să depună actele în zece zile de la disponibilizare. Pot să depună şi mai târziu, dar să nu depăşească 90 de zile“, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Romeo Chiriac estimează o creştere a ratei şomajului în Gorj în următoarea perioadă, având în vedere că pe lângă cei 1.558 de viitori şomeri de la CEO vor mai fi înregistraţi în baza de date şi aproximativ 2.300 de absolvenţi. De amintit că producătorul de energie electrică din Oltenia pregăteşte şi închiderea unor capacităţi care nu dau randament, în încercarea de a-şi eficientiza activitatea. CEO a încheiat anul 2014 cu pierderi de aproximativ 150 de milioane de euro, puse de conducere pe seama constituirii de provizioane sau a cheltuielilor cu amortizarea.