5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați în dosarul giranților fără voie de la CARP Băileşti

Condamnați în dosarul giranților fără voie de la CARP Băileşti

Instanța a hotărât ca Florea Burada, unul dintre giranții fără voie, să fie despăgubit de cei doi inculpați (FOTO: GdS)
Instanța a hotărât ca Florea Burada, unul dintre giranții fără voie, să fie despăgubit de cei doi inculpați (FOTO: GdS)

Două persoane, printre care și un fost delegat al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Băileşti, au fost condamnate cu suspendare pentru înșelarea mai multor pensionari, care s-au trezit că trebuie să achite împrumuturi de care habar nu aveau.

Cercetările în acest dosar de înșelăciune au început în 2012, când mai mulți pensionari au sesizat poliția că au fost somați să achite o serie de împrumuturi contractate de alte persoane de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Băileşti. Povestea a doi pensionari craioveni – Florea şi Constanţa Burada – a fost publicată în ediția din 12 martie 2013 a GdS („Pensionari păcăliţi să gireze împrumuturi la CAR“).
Cei doi bătrâni au povestit că, de fapt, au acceptat să gireze o persoană, însă s-au trezit că giraseră și alt împrumut, de care nu aveau habar. „În luna decembrie 2010, a venit la mine la domiciliu numitul Marin Dicanu din Craiova şi m-a rugat să îi dau cuponul de pensie şi copie după cartea de identitate ca să poată să ia un împrumut de la CARP Băileşti. În luna martie 2011, a revenit şi mi-a spus că nu a putut obţine împrumutul şi m-a rugat să-i dau din nou cupoanele de pensie al meu şi al soţiei“, spunea bărbatul.
Primele probleme au apărut în martie 2012, când Florea Burada a fost somat de CARP Băileşti să achite un împrumut de 8.000 de lei făcut în numele fiului lui Dicanu. Două luni mai târziu, Florea Burada a primit altă somație de la același CAR. Cu această ocazie a aflat că era solidar la plata unui împrumut de 10.000 de lei făcut de Dicanu. Ulterior, pensionarul craiovean a făcut o plângere penală împotriva lui Marin Dicanu, dar și față de un împuternicit al CARP Băileşti, Hariton Lăcătușu. Acesta din urmă este cel care întocmise contractele de împrumut.
Din primele cercetări ale polițiștilor doljeni s-a stabilit că mai mulți pensionari aveau aceeași problemă: deşi acceptaseră să gireze o singură persoană, s-au trezit giranţi şi la altele, pe care nici nu le cunoşteau.
Dacă Lăcătușu a explicat că nu era obligația lui să verifice semnăturile giranților, reprezentanții CARP Băileşti au susținut că la ei ajungeau contractele de împrumut întocmite de Lăcătuşu, cu semnăturile giranţilor anexate sub formă de tabele.

Condamnați cu suspendare și obligați să înapoieze banii

După încheierea cercetărilor, în februarie 2014, Marin Dicanu și Hariton Lăcătușu au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Un an mai târziu, cei doi inculpați au fost condamnați de magistrații de la Judecătoria Craiova la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile comise.
De asemenea, instanța a admis acțiunile civile formulate de nouă părți vătămate, printre care se află și soții Florea și Constanța Burada. Astfel, cei doi inculpați au fost să-i achite suma de 1.000 de lei lui Florea Burada drept daune morale, iar Constanței Burada suma de 7.760 de lei drept daune morale și materiale.
În total, cei doi inculpați au fost obligați să achite părților vătămate suma de 25.074 de lei, iar CARP Băileşti suma de 28.926 de lei cu titlul de daune materiale. De asemenea, instanța a anulat cererile de împrumut și angajamentele de plată falsificate.
Sentința Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de Dicanu, o hotărâre definitivă în acest dosar urmând să fie dată de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova.

Același CAR, alte infracțiuni

În octombrie 2009, procurorii doljeni dispuneau trimiterea în judecată a Ștefaniei Popa, de 53 de ani, din localitatea Goicea. Femeia a fost acuzată că, în calitate de director delegat al CARP Băileşti, a obţinut de la Casa de Ajutor pe care o conducea împrumuturi în valoare de aproximativ 135.000 de lei în baza unor contracte false. Și în acest dosar ancheta a fost începută după ce mai mulți pensionari au reclamat că au fost somaţi de CARP Băileşti să achite împrumuturi de care nu știau. În noiembrie 2012, femeia a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. Instanța de judecată a reținut că, între timp, femeia a achitat prejudiciul de 21.539 de lei adus CARP Băileşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS