4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIndemnizațiile mari și pericolul de la Kozlodui, în consiliul local

Indemnizațiile mari și pericolul de la Kozlodui, în consiliul local

Indemnizațiile mari ale reprezentanților primăriei în consiliile de administrație ale regiilor au devenit subiect de discuție în ședința Consiliului Local Craiova de ieri. Consilierul Dan Cherciu a atras atenția că acestea depășesc și 1.800 de lei pe lună, însă city-managerul i-a răspuns că și responsabilitatea este mare. Alt subiect care a generat discuții a fost acela al unui referendum pentru consultarea populației în vederea construirii unui depozit de deșeuri radioactive la Kozlodui.

Discuție mai degrabă amuzantă în ședința Consiliului Local Craiova de ieri, între consilierul local Dan Cherciu și administratorul public al municipiului, Radu Preda. La mai multe puncte de pe ordinea de zi, consilierul Cherciu s-a plâns în legătură cu valoarea mare a indemnizațiilor reprezentanților primăriei în Consiliile de Administrație (CA) ale regiilor.

„Un reprezentant la Compania de Apă are o indemnizație de peste 1.800 de lei“

Acesta consideră că indemnizațiile au fost mărite considerabil în ultimii ani și a solicitat ca primăria să facă ceva în acest sens. „Am aflat nivelul acestor indemnizații, care mi se par revoltător de mari. Atâta vreme cât un reprezentant în CA al RAADPFL are o indemnizație lunară undeva peste 1.600 de lei, un reprezentant al nostru la Compania de Apă are o indemnizație lunară de peste 1.800 de lei, în condițiile în care la sfârșitul anului mai beneficiază de încă 50%, gândiți-vă că o astfel de persoană ajunge la venituri lunare undeva în jurul lui 2.500-2.700 de lei, care depășesc salariul pe care îl primește un funcționar din Primăria Craiova. Nu știu cum s-a ajuns la aceste niveluri. Dacă ar fi să le compar cu indemnizația unui consilier local – nu pot să spun că este mică sau mare – raportul înseamnă undeva de cinci ori mai mare. În perioada următoare, am rugămintea să găsim modalitatea prin care aceste indemnizații să fie plafonate la un nivel rezonabil (…) În mandatul trecut, această indemnizație era plafonată la 1% din salariul directorului. Acum s-a ajuns undeva la 20%, or, acest lucru este nepermis. Așa cum funcționa cu reprezentanți care primeau 20-30 de lei, cred că se poate funcționa în continuare cu venituri similare“, a opinat Cherciu. City-managerul Radu Preda a intervenit în discuție, spunând că acești bani implică și reponsabilități mari. „Mă gândesc că, atâta timp cât oamenii sunt selectați în baza legii, și retribuțiile sunt stabilite în baza legii, cu atât mai mult cu cât au criterii de performanță. Cum au bonusuri, la fel au și penalizări. Este anormal să pui un om care gestionează zece sau 15 milioane de euro să vină să administreze pentru 30 de lei pe lună“, a argumentat Preda.

„Ar însemna ca meseria de consilier să fie cea mai bună“

Explicația sa a fost mai degrabă nefericită, având în vedere că și consilierii locali decid soarta întregului buget al municipiului, și nu doar al unei regii.
„Nu sunt de acord cu argumentul invocat, legat de responsabilitatea pe care o au respectivii, care nu știu ce gestionează. Pe același criteriu, ar însemna ca noi, consilierii, care avem în mână un buget de câteva sute de milioane de lei, dacă am aplica același raport, ar însemna să plecăm acasă, să ne îmbogățim, să fie cea mai bună meserie cea de consilier local“, a încheiat Cherciu. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, l-a sfătuit pe Cherciu să facă chiar el un demers pentru diminuarea acestor indemnizații. „Ar fi frumos să-l faceți dumneavoastră (proiectul – n.r.) și cred că nu poate să vă acuze nimeni că e ilegal“, a spus Vasilescu.

Referendum pentru Kozlodui

Altă discuție importantă, care a avut loc la sfârșitul ședinței, a fost aceea legată de proiectul nuclear de la Kozlodui. Luminiței Simoiu, cadru universitar la Facultatea de Chimie din cadrul Universității din Craiova, i-a fost permis să ia cuvântul la finalul întâlnirii pentru a evidenția mai multe aspecte legate de construirea unui depozit de deșeuri nucleare la Kozlodui, în Bulgaria.
„Am sugerat, la propunerea părții bulgare care se opune proiectului, să organizăm un referendum prin care populația să poată fi consultată vizavi de opțiunea în ceea ce privește obiectivele nucleare de la Kozlodui. Ceea ce prezintă relevanță este un referendum. Legea administrației locale ne permite acest lucru. Am strâns până acum circa 10.000 de semnături, ne mai trebuie circa 3.000 ca să solicităm să organizați acest referendum“, a spus Luminița Simoiu. Primarul a replicat că, mai degrabă, o acțiune în instanță ar fi mai potrivită. „Dacă populația nu se prezintă la vot în numărul de care ai nevoie pentru referendum? Nu cumva asta ar putea justifica pentru partea bulgară faptul că nu există interes din partea României? Eu vă întrebam ce putem face ca instituție, dacă vedeți un atac în justiție împotriva părții bulgare, chestiuni mai concrete decât să le arătăm o hârtie că suntem împotrivă. Sigur că suntem împotrivă, nimeni nu vrea să aibă un depozit de deșeuri radioactive la nici 100 km distanță“, a precizat Vasilescu.

„Dacă ne-ați sprijini și dumneavoastră în informarea de aceeași anvergură…“

Simoiu i-a sugerat primarului să aibă mai multe intervenții în mass-media legate de acest subiect. „Ați putea să faceți o intervenție la televiziunile locale, să le spuneți cetățenilor despre acest pericol, așa cum, de exemplu, i-ați informat despre construirea noului stadion cu care și noi suntem de acord. Și atunci, cred că veți câștiga și electorat, pentru că veți dovedi că sunteți interesați de viața cetățenilor. Ceea ce se poate face este acțiunea în instanță, pentru că sunt dovezi, societatea civilă bulgară a câștigat în procesul împotriva autorităților. În ceea ce privește referendumul, este o procedură democratică la care noi avem dreptul. Vă asigur că, în ceea ce privește populația Craiovei, participarea va fi majoritară. Noi facem informări, dar, dacă ne-ați sprijini și dumneavoastră în informarea de aceeași anvergură a populației, eu sunt convinsă că populația va veni“, a încheiat Simoiu. Primarul a spus ca va analiza propunerile făcute, urmând să ia o decizie în perioada următoare.

High Tech Industry Park Craiova, deschis oficial

Consilierul local Marin Nicoli, care este şi directorul Parcului Industrial Craiova, a dorit să informeze, la finalul ședinței, că High Tech Industry Park Craiova este deschis oficial pentru oricine hotărăște să investească aici, începând cu 19 mai. „În această lună, pe 19 mai, pe teritoriul Craiovei, a primit gir pentru funcționare un nou parc industrial, High Tech Industry Park Craiova, la care dumneavoastră ați avut o contribuție deosebită. Mulțumesc echipei parcului, tuturor din Primăria Craiova pentru deschiderea extraordinară pe care au avut-o în această competiție cu alte comunități locale. Invit, pe această cale, pe toți cei care doresc să-și pornească o afacere greenfield (de la zero – n.r.), plecând de la 0,5 euro/mp/an, cu toate utilitățile la poartă, să vină, pentru că avem la Craiova această posibilitate“, a precizat Nicoli. Noul parc industrial este situat pe strada Calea București, nr. 325A, și are o suprafață de circa 24 de hectare. 

Negocieri cu CEZ pentru iluminatul în Veterani

Consilierul local Marian Vasile a cerut, printr-o interpelare, ca municipalitatea să se implice mai mult în alimentarea cu energie electrică a cartierului Veterani, atât pentru iluminatul public, cât și pentru gospodării, care ar trebui să fie racordate prin CEZ. „Am înțeles că s-a ajuns la o sumă de 150.000 pentru racordare, din care CEZ ar suporta 20%. Rugămintea mea este să fiți la fel de bătăioasă ca și pentru celelalte cartiere, cum ar fi cel chinezesc, ca să nu rămână discuția cu CEZ în stadiul acesta. Acolo este necesar și iluminatul stradal“, i-a propus Vasile primarului.
City-managerul Radu Preda a informat că iluminatul public este deja în lucru în acest cartier, iar discuțiile cu CEZ sunt constante pentru a se găsi o soluție. „Suntem în punctul în care le propunem să punem noi 10% și dumnealor 90%. Sper să ajungem la un punct de vedere comun“, a spus Preda. La rândul său, Lia Olguța Vasilescu a considerat că este inoportună o comparație între cartierul Veterani și cel chinezesc. „Să nu faceți confuzie între cartierul chinezesc, unde vor fi 1.850 de locuințe, și cartierul Veterani, unde sunt doar două locuințe autorizate. CEZ, apa, gazele au făcut această investiție pe banii lor la cartierul de locuințe. Se justifică din punct de vedere financiar. Vestea bună este că vom găsi, în cele din urmă, o soluție, chiar dacă nu există termen de comparație între cele două cartiere“, a încheiat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS