Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a identificat o soluţie rapidă pentru realizarea mixului energetic hidroenergie produsă pe cărbune. Este vorba de un pas important către mixul energetic, prin achiziţia de către Hidroelectrica a acţiunilor deţinute de către Fondul Proprietatea la Complexul Energetic Oltenia. Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a declarat că Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al complexului, este reprezentat de oameni de afaceri 100%. Ciurel a afirmat că în cazul în care entitatea energetică pe care o conduce ar dispărea, cota de piaţă a acesteia ar fi preluată de Hidroelectrica, unde Fondul deţine dividende de trei ori mai mari. Fondul Proprietatea a scos la vânzare participaţiile sale la Complexul Energetic Oltenia. Ciurel sugerează ca Hidroelectrica să achiziţioneze acţiunile puse la vânzare de Fond pentru a se crea mixul energetic sau a se facilita realizarea acestuia, întrucât este necesară şi o lege a holdingului şi avizele necesare de la Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană.
Capital social de 280 de milioane de euro
În prezent, Complexul Energetic Oltenia are un capital social de 280 de milioane de euro şi se află într-un proces de reorganizare. Din 2 iunie va avea cu 2.000 de angajaţi mai puţin şi şi-a propus ca până în toamnă să închidă două grupuri energetice la Sucursala Electrocentrale Turceni şi o carieră minieră. Mixul energetic între termocentralele Complexului Energetic Oltenia este văzută ca o soluţie de stabilitate la nivelul CEO, cât şi la nivelul Sistemului Energetic Naţional. În prezent, Complexul Energetic Oltenia are următorii acţionari: Statul Român reprezentat prin Ministerul Economiei (77,15%), Fondul Proprietatea SA (21,56%), Electrocentrale Grup SA (0.84%) şi Închidere şi Conservare Mine ( 0,44%). Compania este administrată în sistem dualist prin Directorat şi Consiliul de Supraveghere. Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, susţine că energie pe cărbune se află într-un dezavantaj major, în raport cu energia regenerabilă.
„Am ajuns la paradoxul de a echilibra vântul cu cărbunele, energia verde este prost reglementată. În prezent, CEO înseamnă 200.000 de locuri de muncă în România. Complexul Energetic plăteşte, pentru consumul propriu, între șase şi zece milioane de euro pe an. Crede că se va ajunge la un import masiv de energie până la finele anului, iar în 2016 se poate importa până la 50% din energia necesară, dacă nu se iau măsurile care trebuie“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului energetic Oltenia.