4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUltima etapă, aproape parcursă: Dispare mirosul canalului Cornițoiu până la sfârșitul anului?

Ultima etapă, aproape parcursă: Dispare mirosul canalului Cornițoiu până la sfârșitul anului?

Primăria Craiova a scos la licitație proiectarea și execuția casetării tronsonului II  al canalului Cornițoiu, acesta fiind ultimul hop pe care Craiova trebuie să îl treacă  pentru a elimina, în sfârșit, mirosul neplăcut din zona Sineasca - George Enescu (FOTO: Traian Mitrache)
Primăria Craiova a scos la licitație proiectarea și execuția casetării tronsonului II
al canalului Cornițoiu, acesta fiind ultimul hop pe care Craiova trebuie să îl treacă
pentru a elimina, în sfârșit, mirosul neplăcut din zona Sineasca – George Enescu (FOTO: Traian Mitrache)

Problema mirosului neplăcut din zona George Enescu și a cimitirului Sineasca ar trebui să se rezolve până la sfârșitul acestui an. Casetarea tronsonului II al canalului Cornițoiu a fost scoasă la licitație de municipalitate. În paralel, lucrările pentru celelalte două tronsoane se vor încheia în perioada următoare. După finalizarea tronsonului II, care are un termen de execuție de patru luni, primăria vrea să realizeze, pe o anumită parte a canalului casetat, un parc de distracții.

Contractul pentru casetarea tronsonului II („Cimitirul Sineasca – strada George Enescu“ – n.r.) din cele trei ale canalului Cornițoiu, care include proiectarea și execuția, a fost, în cele din urmă, scos la licitație de Primăria Craiova. După o procedură greoaie de expropriere a proprietarului acestui teren, care a ajuns la suma de aproximativ 800.000 de lei, municipalitatea a putut, în final, să demareze procedura de achiziție pentru lucrările la acest tronson, ce au o valoare de circa 2,6 milioane de lei fără TVA. „Tronsonul II avea o mare problemă. Este un canal pe o proprietate privată și am încercat mai multă vreme să dăm de proprietar, însă nu prea îl găseam. Până la urmă, am găsit un reprezentant al acestuia. Cu toate că procedura de expropriere este cea mai greoaie, am aplicat-o și am reușit să scoatem la licitație și tronsonul II. Pentru acesta, termenul final de depunere a ofertelor este 11 iunie și să sperăm că vom avea și acolo un câștigător, pentru a termina cu mirosul din zonă. Practic, toată zona de la Sineasca se va transforma într-o canalizare. Termenul de execuție este de patru luni, deci anul acesta sperăm că vom avea o zonă curată acolo“, a explicat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Încă puțin pentru celelalte două tronsoane

În această perioadă sunt în execuție și celelalte părți ale canalului: tronsonul I – „Bariera Vâlcii – strada Deceneu“ și tronsonul III – „Strada Pârâului – preluarea izvoarelor costiere“. Acestea se află în faza finală, fiind executate de asocierea de firme SC Recon SA – SC Civilcad SRL, însă, momentan, nu se lucrează în aceste zone. „A fost nevoie de o sistare de lucrări de 20 de zile care expiră pe 6 iunie, din cauză că s-au suprapus lucrările de la casetarea tronsonului I și III cu lucrările din zonă ale Companiei de Apă. Probabil că, după reluarea lucrărilor, mai este o chestiune de câteva zile, pentru că nu mai au decât de betonat zona de cuplare a casetelor“, a mai precizat Genoiu.
După cum GdS a scris în mai multe rânduri, chiar dacă și aceste tronsoane fac parte din canal, problema cea mai mare – cea a mirosului – izvorăște din tronsonul II. În zonă există canalul colector, care a fost proiectat să preia apele pluviale de la CET2, numai că sute de locuinţe s-au branşat la această conductă pentru că zona de Nord a oraşului nu avea canalizare. Dejecţiile ajungeau tocmai în Balta Craioviţei. De aici şi mirosul pestilenţial care se simte în zonele Corniţoiu, Craioviţa şi George Enescu.

De ce a durat atât de mult?

Proiectul casetării canalului Cornițoiu este de pe vremea vechii administrații. Procedurile legale au durat destul de mult și din cauză că a fost nevoie de mai multe licitații până ca lucrarea să-și găsească un constructor. „Studiul de fezabilitate și proiectarea au fost făcute pe trei tronsoane și acestea au fost scoase la licitație pe rând. Problema este că se tot scotea tronsonul III și nimeni nu se înscrisese. Se ținuseră vreo două licitații și nimeni nu se înscria. Am considerat că lucrările erau neproporționale ca sumă și atunci am comasat tronsoanele I și III într-o procedură, ținându-se o licitație care a avut, în final, un câștigător“, a specificat viceprimarul.

Primăria vrea parc de distracții pe tronsonul III

După finalizarea lucrărilor pe toate tronsoanele, practic când întreg canalul va fi predat „la cheie“, primăria intenționează să realizeze, în zona străzii Pârâului (tronsonul III), un parc de distracții.
„Avem o licitație pentru un studiu de fezabilitate plus proiectare pentru Parcul Cornițoiu.
Este într-o fază destul de avansată și așteptăm să vedem ce va ieși. Ideea noastră este un parc de agrement cu multă verdeață, ceva în stilul Parcului «Romanescu» sau «Tineretului»“, a încheiat Genoiu. Vorbim despre Dracula Park, care ar urma să fie amenajat pe o suprafață de șase hectare, o idee vehiculată de municipalitate de mai bine de un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS