4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAbsolvenţi de liceu, viitori studenţi la universităţi de prestigiu

Absolvenţi de liceu, viitori studenţi la universităţi de prestigiu

Nu au dat încă examenul de bacalaureat, însă au aplicat la universităţi de prestigiu din întreaga lume şi au fost acceptaţi. Sunt unii dintre cei mai buni tineri ai Craiovei, tineri care ştiu foarte clar drumul pe care doresc să îl urmeze.

Dintr-o singură clasă a Colegiului Naţional „Carol I“, din Craiova, nouă absolvenţi de clasa a XII-a au aplicat la universităţi din străinătate. Şase vor studia în Marea Britanie, iar trei dintre ei în Germania. Medicina, arhitectura, managementul, matematicile aplicate, dreptul internaţional sunt doar câteva din specializările alese.

Voluntariatul cântăreşte greu la universităţile din Anglia

Diana Durlănescu a aplicat la Warwick University, la specializarea drept şi business. Şi-a dorit dintotdeauna să studieze în străinătate, însă decizia în ceea ce priveşte facultatea a luat-o în clasa a X-a. Ştia că pe lângă dorinţa de a ajunge acolo, avea nevoie de sprijin din partea părinţilor, un efort financiar extrem de mare.
„Doream să studiez în străinătate, oscilam între a alege o universitate din Anglia şi una din Franţa, în primul rând pentru că au universităţi de prestigiu, recunoscute pe plan mondial. În al doilea rând, sunt conştientă că diploma obţinută într-o astfel de instituţie academică cântăreşte foarte mult. Ştiu că voi avea mai multe posibilităţi de angajare. Am început să mă documentez, am încercat să aflu ce materii se studiază la o astfel de facultate şi am decis că locul meu este la Warwick University. Aplicaţia a fost on-line. A contat fiecare document ataşat, de la motivaţia pentru care am ales specializarea acestei universităţi, la recomandarea primită din partea unui dascăl din liceu. Foarte importante au fost însă şi documentele prin care dovedeam că am făcut voluntariat. În Anglia, voluntariatul este extrem de important, la fel de important este şi dacă ai lucrat pe perioada liceului“, a povestit Diana. Este conştientă că urmează un drum greu, însă extrem de frumos şi provocator. Patru ani de studiu departe de casă, dintre care un an la o facultate dintr-o altă ţară decât cea aleasă iniţial, alţi ani de studii postuniversitare.
„Nu este deloc simplu să iei o astfel de decizie. Ai nevoie de oameni cu care să te consulţi, de părinţi care să-ţi ofere sprijin atât moral, cât şi financiar. Mă consider o norocoasă pentru că în cazul meu am avut susţinere totală, atât de la dascălii de la clasă, cât şi de la părinţi, care îmi vor plăti studiile. Aveam varianta de a solicita un împrumut pentru studii de la o instituţie bancară din Anglia, pe care să îl restitui din momentul angajării, însă părinţii mei au făcut eforturi foarte mari pentru a-mi asigura taxele. Şi nu sunt deloc mici, anual exclusiv pentru studii am nevoie de 8.500-9.000 de lire, iar, din câte ştiu la universităţile din SUA, taxele sunt mult mai mari“, a adăugat Diana Durlănescu. În primul an, va locui într-un cămin studenţesc din campus.

„Avem şansa să avem altă viziune asupra lucrurilor“

Alexandra Georgiana Dumitru este altă absolventă de „Carol I“, clasa a XII-a A. A fost admisă la Universitatea Bristol, Departamentul Computer Science. Pasionată de informatică, dar şi de regie, s-a hotărât cu greu ce facultate să aleagă. A oscilat între Universitatea Politehnică din Bucureşti și o universitate din străinătate.
„Am luat în calcul toate opţiunile. Pe domeniul meu, IT, doream ceva mai mult, ceva ce simţeam că nu regăsesc la alte universităţi. Nu a fost deloc uşor. Pentru a-mi urma visul, am hotărât să nu îmi las părinţii datori pe viaţă la o bancă, ci să-mi asum această decizie. Să fac împrumutul pe numele meu, să îl plătesc imediat după ce îmi voi găsi de muncă. Astfel de împrumuturi vin în avantajul viitorilor studenţi, deoarece eşti obligat să plăteşti împrumutul în momentul în care primeşti un salariu peste un anumit prag şi nici atunci nu ţi se opreşte mai mult de 5-10% din salariul lunar. Mi-aş dori ca şi pe perioada studiilor să îmi găsesc un loc de muncă, eventual în cadrul campusului pentru a-mi fi mai uşor. Şi în ceea ce priveşte angajarea pe timpul facultăţii sunt nişte reguli, nu poţi depăşi un anumit număr de ore lucrate, deoarece nu ai timp fizic din cauza orelor de la facultate“, a povestit Alexandra. Pe tot parcursul liceului, s-a implicat în activităţi de voluntariat. Timp de trei ani a făcut parte din Interact Club Craiova, primul service club pentru tineri. Clubul Interact a fost înfiinţat la iniţiativa elevilor din colegiile craiovene, care au decis să nu rămână indiferenţi, hotărând astfel că ei pot face o diferenţă.
„Timp de câteva luni, am lucrat ca voluntar şi la o firmă de IT din Craiova. Consider că generaţia noastră trebuie să profite de aceste oportunităţi, avem şansa să avem altă viziune asupra lucrurilor. Mi-au plăcut dintotdeauna calculatoarele. Ştiu că prin specializarea aleasă am şanse mari de angajare indiferent dacă aleg să lucrez în România sau în altă ţară din lume. După terminarea studiilor universitare, vreau să-mi urmez alt vis, acela de a urma studii de regie. Modelul meu este regizorul Wes Anderson. Am încercat pe cât posibil să îmi dezvolt abilităţile de regizor, mi-am cumpărat o cameră, am realizat câteva clipuri haioase. Totul a pornit ca o joacă, însă acum este mai mult decât pasiune. Pentru a-mi dezvolta această pasiune, am nevoie de un loc de muncă bine plătit, iar în IT, după cum ştim cu toţii, se câştigă. Vreau să urmez Regie tot în Anglia, apoi vreau să urmez un an de completare în America. În timpul liber, pe lângă cărţile din domeniul IT, citesc foarte multe cărţi de regie. Sunt recunoscătoare tuturor dascălilor care mi-au călăuzit paşii, care au contribuit la formarea mea profesională. Cred în şcoala românească, cred că prin tot ceea ce am acumulat în toţi anii de gimnaziu şi liceu putem face față cu brio oricăror cerinţe. Am un singur regret, ştiind că în numai câteva zile părăsesc liceul şi în numai câteva luni ţara, că nu am reuşit să ţin legătura mai strâns cu prietenii mei“, a adăugat Alexandra Dumitru.

Opţiunile Teodorei: Universitatea de Medicină din Frankfurt sau UMF Craiova

Teodora Biciuşcă a aplicat la Universitatea de Medicină din Frankfurt – Germania. Emoţiile sunt mari pentru Teodora, având în vedere că la aplicaţia deja depusă lipseşte un document esenţial: diploma de bacalaureat.
„Această perioadă este una cu o încărcătură emoţională foarte mare. Dacă în Anglia se pune accentul pe voluntariat, în Germania însă de bază este diploma de bacalaureat. Ştiu că pentru a ajunge la Universitatea din Frankfurt trebuie să iau examenul de bacalaureat cu 10 pe linie… Am ales să studiez medicina în Germania pentru că în primul rând este din 2014 gratuită, apoi pentru că în primii doi ani se pune accentul pe practică. Am avut şansa ca împreună cu părinţii să vizitez foarte multe ţări din Europa. Dacă voi fi admisă, nu ar trebui să plătesc decât o taxă lunară de aproximativ 350 de euro pentru acel tichet necesar accesului în universitate, în campus, în cantină. Am văzut foarte multe universităţi şi spitale, am avut şansa să văd cu ochii mei dotările acestor instituţii. Spitalele arată extraordinar, iar aici vin oameni cu probleme medicale grave din toată lumea. Părinţii mei sunt medici, internist, respectiv medic de familie. Tata este şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. În cazul în care nu voi reuşi să ajung la universitatea germană, vreau să urmez medicina la Craiova. Este una de renume, cu laboratoare extrem de dotate, cu profesori foarte buni. Am participat chiar şi la simularea examenului de admitere la care am obţinut 9,78“, a povestit Teodora. Vrea să se specializeze pe neurochirurgie, să aibă şansa să ajungă cât mai mult în sala de operaţie. Este atrasă însă şi de cercetare. Vrea să rămână în Germania. Este mândră că este absolventa Colegiului „Carol I“, este recunoscătoare dascălilor care i-au călăuzit paşii.
„Vreau să le mulţumesc tuturor, fiecare din aceşti profesori minunaţi care mi-au predat încă din clasa a III-a, când am venit pentru prima dată la «Carol». M-au învăţat câteva ceva, mi-au devenit exemple. Dacă aş putea, i-aş menţiona pe fiecare dintre ei, însă vreau să mulţumesc în mod deosebit profesorului de fizică, Liviu Ionescu, profesoarei de limba germană, Daniela Amalia Chilom, care mi-a trezit dragostea pentru această limbă“, a adăugat Teodora.

Roxana vrea să lucreze în cercetare

Matematici aplicate în economie a ales pe aplicaţia depusă la Universitatea din München Roxana Ene. A aplicat deja la această universitate, singurul document pe care trebuie să îl mai ataşeze este diploma de bacalaureat. Nu îi este teamă, dosarul ei este destul de convingător şi nu are nici un dubiu că nu va fi aleasă. De cinci ani a avut şansa să viziteze Germania periodic. Prietena ei cea mai bună, o fostă colegă, s-a stabilit acolo.
„M-am îndrăgostit de acele locuri, de acel stil de viaţă, de oameni, de impunătoarele universităţi. În plus, consider că am şi pregătirea necesară, am o bază solidă, cultură generală aşa cum cer toate universităţile de prestigiu. Încă din ciclul gimnazial, m-am axat foarte mult pe matematică, fizică, limbi străine, în special engleză şi germană. În perioada liceului, am avut o dirigintă senzaţională, pe Delia Drăgănescu, profesor de limba engleză, care ne-a oferit şansa să ne lărgim orizontul, am mers împreună în multe excursii atât în ţară, cât şi în afară. La matematică am avut mai mulţi dascăli în perioada liceului, însă fiecare dintre ei a ştiut să ne cucerească, să transforme matematica într-o materie accesibilă, frumoasă, care să trezească pasiune. Vreau să lucrez în cercetare, la o firmă internaţională, să călătoresc mult“, a spus Roxana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS