La conferința aniversară a companiei, Vali Iancu, fondatorul IT Six, a povestit cum și-a închis firma de software din America, din Silicon Valley, și a decis să investească în România, în același domeniu de activitate. Investitorul a arătat cât este de important domeniul IT pentru economia românească, în sensul că valuta adusă de la partenerii de peste hotare este plus valoare și ajunge în salariile angajaților (deci dezvoltă și industriile adiacente, pentru că angajații din IT își cheltuiesc banii în țară), dar și în bugetele publice, sub forma impozitelor și taxelor.
Compania specializată pe produse software, IT Six Global Services, a organizat, ieri, o conferință aniversară, cu prilejul împlinirii a zece ani de existență pe piața locală. Evenimentul a avut loc în Sala de bal a hotelului Oltenia, în prezența unui public numeros format din angajații firmei, parteneri de afaceri și personalități din mediul academic craiovean. Oaspetele de seamă al evenimentului a fost chiar fondatorul companiei IT Six, Vali Iancu, care a povestit cum și-a închis firma specializată în software pe care o avea în America, în Silicon Valley, cunoscută pentru aglomerarea de firme IT, cu angajați din toată lumea, dar și cum a ajuns să investească în România în același domeniu de activitate.
Craiovean de origine, Vali Iancu trăiește și în Franța, și în România, și vede o dezvoltare a industriei IT în țara noastră. „Ideea înființării IT Six a venit în urmă cu 20-25 de ani, când a început acest fenomen de outsourcing. Cam pe la mijlocul anilor 1995-1996, atunci a fost începutul acestui fenomen de outsourcing în România. La Craiova am venit pentru că este un centru universitar puternic. Am avut o întâlnire cu studenții în 2004, pentru a le testa cunoștințele de limba engleză și de informatică“, a povestit Vali Iancu, pentru GdS. Treptat, în America a început concurența în domeniul IT, odată cu mutarea în zonă a informaticienilor din India și din alte țări, despre care Iancu spune că erau „cel puțin la fel de buni ca noi“. Apoi, tot mai multe firme din domeniul IT începuseră să își reducă semnificativ costurile de operare. Astfel, firmele din Silicon Valley și nu numai au început să migreze către țările de origine ale celor care le înființaseră în America. Între timp, Iancu a închis firma din America și a rămas cu cea din România.
Angajații fideli, premiați de companie
În cadrul evenimentului aniversar organizat ieri, IT Six și-a premiat angajații fideli, respectiv pe cei care sunt de zece ani în firmă, adică de la început, dar și pe cei care au mai mult de cinci ani în companie.
„Sunt angajat din 2005, aproape de la începutul firmei. Am rămas la IT Six pentru că nu am avut motive să plec în altă parte. Totul decurge aproximativ la fel cum decurgeau lucrurile în urmă cu zece ani. Mereu există tentații de a pleca, mai ales în tinerețe. Dar cred că se poate trăi la fel de bine și aici, acasă. Lucrăm într-un domeniu în care se plătește bine. IT Six este ca un fel de iubită din liceu pentru mine. Apoi, m-am angajat aici încă de pe băncile facultății și de atunci lucrez aici“, a spus Daniel Ionescu, șeful unui departament din cadrul IT Six. El i-a încurajat pe cei cărora le place domeniul informatic să se axeze pe acesta, pentru că „este domeniul în care există foarte multe locuri de muncă“.
Întrebat de GdS ce este mai dificil pe piața din Craiova, să găsească forță de muncă specializată pe IT sau să încheie comenzi și contracte cu firmele din străinătate, Vali Iancu a precizat că se găsesc ușor comenzi, dar există o problemă cu găsirea resurselor umane, lăsând să se înțeleagă că IT Six găsește angajați buni în proporție de doar 1% din numărul total al absolvenților din Craiova care au legătură cu IT-ul.
„Totalul general de diplome în domeniul IT din Craiova este de aproximativ 950-1.000 anual. Din acei posesori de diplome reușim să selectăm 20-30 de tineri pe an, din care angajăm doar 10. Deci, cei 1% care lucrează la IT Six sunt crema-cremelor, unii dintre cei mai buni din domeniu“, a spus patronul IT Six.
Cine este IT Six
Inițial, în urmă cu 25 de ani, IT Six a apărut în toate marile orașe din România: Cluj, București, Sibiu, Timișoara, dar mai puțin la Craiova. Fondatorul companiei românești a spus că, la vremea respectivă, când a venit din America s-a adresat autorității din domeniul IT de la București pentru a vedea unde poate investi în IT în România, dar cererea cea mai marte a venit de la Cluj și București, nicidecum de la Craiova. Mulți ani mai târziu s-a deschis filiala din Bănie.
În 2005, firma a pornit businessul din Craiova cu zece programatori și cu alți câțiva angajați pe parte administrativă, iar în primul an nivelul afacerilor s-a ridicat la 75.000 de dolari. După numai doi ani, IT Six Global Services a atins și depășit primul milion de dolari. La ora actuală, cifra de afaceri a companiei depășește cinci milioane de dolari anual, iar ca număr de angajați a ajuns la 140.
Compania craioveană lucrează o serie de aplicații pentru marile companii din domeniul telecomunicațiilor (inclusiv pentru cunoscutele aplicații de telefonie Android și IOS), pentru industria medicală, pentru companii din sectorul transporturilor, pentru clienți din țări precum Germania, Olanda, Elveția, Norvegia etc. IT Six Craiova va lucra în curând pentru gigantul mondial Intel, conform declarațiilor făcute ieri de Vali Iancu, în cadrul conferinței aniversare de la Craiova.
„Pe la mijlocul anului 1995 am venit în România. Am început să fac turul ţării. Am făcut o listă de firme cărora am vrut sa le testez nivelul de informatică. Focalizarea a fost pe șase orașe mari: Bucurtești, Cluj, Iași, Timisoara, Sibiu, Târgu Mureș. Pe pom îl laudă poamele și pe om îl laudă faptele. Noi am plecat la drum în 2005. Am crescut din ce în ce mai mult. În anul 2014, cifra noastră de afaceri a ajuns la peste cinci milioane de dolari“, a povestit de la tribună Vali Iancu, fondatorul IT Six.
Importanța industriei IT pentru economie
Firma IT Six este o firmă românească, iar valuta câștigată din contractele de peste hotare este facturată în țară și cheltuită tot aici, a declarat Vali Iancu. „Industria IT este importantă pentru România. În primul rând, păstrăm «creierele» în țară și pentru acest lucru trebuie să le creăm toate condițiile aici în țară, inclusiv condiții legislative și altele. În al doilea rând, valuta pe care o aducem în țară noi, firmele de IT, este plus valoare 100%. Toți banii noștri sunt injectați în economia națională sub formă de salarii și taxe, ca să îl susținem și pe brutarul de aici, și pe cel de la alimentară etc.“, a spus investitorul.