4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii Vlădoianu şi Tudosan, acuzaţi de şantaj

Procurorii Vlădoianu şi Tudosan, acuzaţi de şantaj

(Foto: bucurestifm.ro)
(Foto: bucurestifm.ro)

Direcția Națională Anti­corupție a dispus, ieri, reținerea pentru fapte de corupție a procurorului Marius Vlădoianu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj (exclus din magistratură după scandalul Gorbunov), dar și efectuarea urmăririi penale faţă de procurorul DIICOT Ionel Tudosan. Cei doi sunt acuzați de șantajarea unor oameni de afaceri sirieni, iar Vlădoianu că ar fi cerut șpăgi pentru a interveni pe lângă judecătorii doljeni.

Procurorii DNA au anunțat, aseară, reți­ne­rea procurorului Marius Vlădoianu și efectuarea urmăririi penale faţă de „partenerul“ său de afaceri, procurorul Ionel Tudosan, de la DIICOT București.
Anchetatorii au reținut că, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine banii necesari acoperirii prejudiciului (peste un milion de lei) dintr-un dosar ce viza o societate comercială în care soția procurorului Marius Vlădoianu avea interese, acesta din urmă „a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu“. Mai exact, procurorul Vlădoianu i-ar fi constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure și un profit.
Presiunile au fost, de fapt, amenințări cu deschiderea unui dosar penal pe numele sirienilor la DIICOT Bucureşti. De altfel, un amic al procurorului Vlădoianu a și formulat o sesizare penală, sesizare care nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT de către procurorul Ionel Tudosan. „Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. În acest fel, suspectul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius Radu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti“, au mai reținut procurorii DNA. Toate s-au întâmplat în perioada în care procurorul Vlădoianu negocia cu sirienii încheierea tranzacţiei cu imobilul supraevaluat. De asemenea, anchetatorii au mai reținut că, în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, procurorul Marius Vlădoianu i-a cerut unei persoane, care l-a și denunțat, aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui teren „pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită“. Marius Vlădoianu, acuzat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și șantaj, urmează să fie dus astăzi la Curtea Supremă cu propunere de arestare preventivă.

Procurorul Vlădoianu, exclus din magistratură în 2009

În luna mai 2009, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a procurorului Marius Vlădoianu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. „Sancţiunea disciplinară a excluderii din magistratură a fost aplicată deoarece s-a reţinut că domnul procuror a săvârşit abaterea disciplinară constând în exercitarea funcţiei cu rea-credinţă, prevăzută de art. nr. 99, lit. h, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor“, a reținut atunci CSM.
Marius Vlădoianu a fost implicat în cazul Gorbunov, fiind procurorul unei ședințe de judecată din mai 2008, când Tribunalului Dolj a hotărât să-l elibereze din Penitenciarul Craiova, pe motive medicale, pe Serghei Gorbunov. Acesta din urmă fusese condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav.
Abia în ianuarie 2009, când Gorbunov a fost indicat ca prim suspect al unui jaf armat din Brașov, soldat cu doi morți, s-a descoperit că deținutul fusese eliberat printr-o serie de erori comise de instanţe și angajații din penitenciar. În ianuarie 2010, procurorul Vlădoianu a fost reintegrat în magistratură în urma unei hotărâri a Curții Supreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS