4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStop abandonului! - An de an, tot mai mulți doljeni își părăsesc copiii

Stop abandonului! – An de an, tot mai mulți doljeni își părăsesc copiii

reclama pag 6

Zeci de copii sunt abandonaţi anual în judeţul Dolj încă din primele zile de viaţă. Tânjesc după afecţiune, se agaţă de oricine le oferă mângâierea de care au nevoie. În paralel, zeci de familii îngroașă anual rândurile celor care își doresc cu disperare să adopte un copilaș, dar puține reușesc acest lucru, după ani lungi de așteptare și multă birocrație. 

Tot mai multe mame din judeţul Dolj îşi abandonează copiii abia născuţi. Îi lasă în maternitatea în care i-au adus pe lume şi pleacă speriate că nu au ce să le ofere, nu primesc sprijinul familiei, nu au alături bărbatul cu care l-au conceput. Altele îi abandonează ceva mai târziu, la numai câţiva ani de viaţă, în alte centre spitaliceşti. „De la începutul acestui an și până în prezent, am avut 42 de cazuri cu risc de abandon. Şi aici ne referim doar la apelurile primite de la medicii sau asistenţii din spital. Pentru 25 dintre aceşti copii s-au încheiat procese-verbale de constatare a abandonului. Cinci dintre aceşti micuţi au fost preluaţi de asistenţi maternali profesionişti, trei dintre ei au ajuns la un centru de plasament pentru copiii cu dizabilităţi, 13 copii au fost reintegraţi în familia naturală, iar patru se află în continuare în spital pentru tratarea unor probleme medicale“, a spus Rodica Cîrceanu, şef Serviciu Evaluare Iniţială, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Acestea nu sunt singurele cazuri ce au nevoie de monitorizare. În alte 17 situaţii, angajaţii unităţilor spitaliceşti din judeţul Dolj au solicitat sprijinul asistenţilor sociali ai DGASPC Dolj, deoarece femeile aflate în îngrijire sunt minore care au adus pe lume copii sau femei care au probleme de sănătate, în special psihice. „Am avut alte 12 solicitări chiar de la părinţii acestor copii. Părinţi săraci, care ne-au mărturisit că nu au cu ce să-şi crească copiii. Am intervenit pentru sprijinirea acestor familii, le-am oferit consiliere, i-am monitorizat, le-am adus la cunoștință drepturile pe care le au, le-am spus ce documente le sunt necesare pentru solicitarea unor indemnizaţii sau ajutoare. Am descoperit şi familii care nu şi-au declarat copiii, naşterile nu erau înregistrate. Practic, acei copii nu existau“, a adăugat Rodica Cîrceanu.

25 de copii integraţi în familia biologică

Statisticile sunt îngrijorătoare, având în vedere că şi în anul 2014, zeci de copii au fost abandonaţi sau au fost în risc de a fi părăsiţi. 17 dintre aceşti micuţi au ajuns la asistenţi maternali profesionişti, alţi şapte cu probleme de sănătate sau dizabilităţi au ajuns într-un centru special. „Anul trecut am înregistrat 65 de sesizări din partea unităţilor sanitare privind cazuri de abandon sau copii aflaţi în risc de a fi abandonaţi. Opt copii au fost preluaţi de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din alte judeţe, deoarece părinţii nu aveau domiciliu în Dolj. 25 de copii au fost integraţi în familia naturală, în urma consilierii părinţilor. Alţi patru copii nou-născuţi au decedat în spital din cauza unor probleme de sănătate. Am avut şi situaţii când a trebuit să oferim găzduire mamei şi copilului nou-născut deoarece nu aveau unde să meargă. A fost vorba în special de mame minore, care au ajuns astfel în Centrul Maternal“, a spus reprezentantul DGASPC Dolj.

47 de familii doljene doresc să adopte un copil

Cu fiecare an care trece, numărul copiilor abandonaţi îngroaşă rândurile celor instituţionalizaţi. În prezent, avem aproximativ 1.400 de copii aflaţi în grija statului. 152 dintre aceşti copii sunt declaraţi adoptabili, însă numărul celor care vor ajunge într-o familie este mult mai mic. „Toate familiile care doresc să adopte vor, în special, bebeluşi sau copii cu vârste foarte mici, de preferat sub doi ani. Un alt aspect important de care ţin cont este cel legat de starea de sănătate a copiilor. Procesul de adopţie durează, deoarece suntem obligaţi să căutăm rudele până la gradul IV ale copilului. Se discută, în prezent, despre scurtarea timpului până la adopție pe care copiii trebuie să îl petreacă în sistemul de stat, dar şi de modificarea cadrului legislativ care menţionează identificarea rudelor până la gradul IV. În 2014 au fost încheiate 43 de adopţii, iar în acest an, 13 familii doljene au primit încuviinţare de adopţie. Alte 47 de familii doljene au obţinut atestatul şi sunt trecute pe listele de aşteptare“, a adăugat Rodica Cîrceanu.

Situaţie îngrijorătoare la nivel naţional

1.213 copii au fost abandonaţi, în 2014: 738 au fost părăsiţi în maternităţi, 441 în secţii de pediatrie şi 34 în alte secţii de spital. Dintre aceștia, 1.057 au fost externaţi, însă doar 436 au fost integraţi în familie, potrivit datelor oferite de Autoritatea Naţională pentru Adopţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS