1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljZilele Municipiului Craiova 2015 - O istorie tumultuoasă, în pagini de volum

Zilele Municipiului Craiova 2015 – O istorie tumultuoasă, în pagini de volum

Muzeul Olteniei a lansat vineri, 5 iunie, cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova, lucrarea „Centenar Muzeul Olteniei. 1915 – 2015“, purtând semnătura Otiliei Gherghe. Volumul este un prilej inedit de întâlnire a cititorului cu istoria tumultuoasă, dar benefică a celei mai reprezentative instituţii muzeale din Oltenia.

Continuator direct al Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie, înfiinţat la 1 aprilie 1915, din iniţiativa profesorului de istorie Ştefan Ciuceanu, Muzeul Olteniei devine un „muzeu peren“ datorită eforturilor neîntrerupte de tezaurizare a culturii materiale, spirituale şi a evenimentelor memorabile.
Fundamentarea ca instituţie muzeală a fost determinată de acţiunile unor personalităţi politice şi de artă ale Craiovei, precum: Alexandru şi Aristia Aman, Nicolae P. Romanescu, primar al Craiovei, Ştefan Ciuceanu, Elefterie Cornetti, Marin Demetrescu, Marius Metzulescu, C.S. Nicolăescu Plopşor, Alfred Vincenz.
Un moment important în funcţionarea muzeului l-a constituit anul 1928, când s-a hotărât ca Muzeul de Istorie Naturală a Craiovei, ce gestiona colecţiile Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie, să funcţioneze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, condus de profesorul Marin Demetrescu. Istoria importantei instituții de cultură este astăzi adunată în pagini de volum, născut în urma unei îndelungate documentări. „Directorul muzeului, Florin Ridiche, mi-a propus cu ocazia sărbătoriri a 100 de ani de la înfiinţarea muzeului să realizez o lucrare dedicată tuturor celor care au lucrat în această instituție și care şi-au consacrat viaţa pentru a realiza această instituţie şi pentru a o duce cât mai departe, dar şi pentru cei mai tineri muzeografi care lucrează astăzi în această instituţie. Am studiat atât arhiva muzeului, cât și arhivele naţionale. Multă bibliografie este legată de această instituţie. Craiova nu avea o universitate, iar Muzeul Olteniei a fost instituţia culturală cea mai importantă din această zonă“, a precizat Otilia Gherghe, autoarea lucrării.
„Centenar Muzeul Olteniei. 1915 – 2015“ adună în paginile sale informații valoroase, dar și documente, imagini care conturează istoria acestei instituții. Fotografii din prima expoziție de istorie organizată la hotelul Minerva în 1903, memoriul întocmit de Ștefan Ciuceanu referitor la înființarea muzeului (1915), programul manifestărilor prilejuite de inaugurarea muzeului (1934), semnături din cartea de onoare a Muzeului din 1934, toate se regăsesc în paginile volumului lansat.

O viață în slujba muzeului

Otilia Gherghe, autoarea lucrării „Centenar Muzeul Olteniei. 1915 – 2015“ și-a dedicat întreaga activitate profesională Muzeului, iar redactarea lucrării a venit ca un lucru firesc, ca o datorie de suflet. „Întreaga activitate mi-am desfăşurat-o în muzeu. Am pus mult suflet, tot astfel cum am contribuit la constituirea unui patrimoniu cât mai valoros care să fie păstrat peste veacuri, să arate continuitatea şi istoria acestor meleaguri. Astăzi, Muzeul Olteniei se poate mândri cu o colecţie foarte importantă pe plan naţional şi internaţional, deţinând peste 2.000 de piese de patrimoniu, multe dintre ele fiind calificate drept tezaur“, a declarat Otilia Gherghe.Despre activitatea sa vorbesc numeroasele obiecte pe care le-am achiziţionat, pe care le-am depistat şi care au venit să îmbogățească colecţiile muzeului, dar și activităţile culturale pe care le-am desfăşurat şi, nu în ultimul rând, articolele, cărţile pe care
le-am rea­­lizat ca urmare a cercetării desfăşurate în această instituţie. În urma activității de-o viață pusă în slujba muzeului rămâne, printre altele, o lucrare valoroasă, dar și amintiri frumoase. „În 1982 am organizat o expoziţie cu o parte din donaţiile făcute Muzeului Olteniei. Au venit atunci donatori din întreaga ţară, personalităţi marcante ale vieţii culturale din ţara noastră, reprezentanţi ai familiei Titulescu, Argetoianu, Pleşa. A fost o întâlnire memorabilă“, a conchis Otilia Gherghe.

Programul zilei de duminică, 7 iunie

09.00 – 20.00 – Cupa de Dans Katamis
(Centrul Multifuncţional)
10.00 – Expoziţie de fotografie „Craiova Ta“
(Piaţa „Mihai Viteazul“)
10.00 – Târgul Contex, ediţia a IX-a
10.00 – Salonul AUTO (Strada A.I. Cuza)
10.30 – Filarmonica în cheia FAmilia
11.00 – „O poveste japoneză“ (Teatrul „Colibri“)
11.00 – „Duminici de poezie“ – invitat poetul
Dinu Flămînd (Teatrul Naţional „Marin Sorescu“)
12.00 – „Sărbătorim olteneşte“ – spectacol folcloric
susţinut de Ansamblul Folcloric „Rozele Calafatului“
(Parcul „Nicolae Romanescu“)
16.00 – 5.00 – ROCKOMOTIVA – ediţia I
(Casa de Cultură a Studenţilor)
19.00 – „Sânge vienez“ (Opera Română Craiova)
19.00 – Recital – Theea Sarah & Freaks
(Piaţa „Mihai Viteazul“)
19.20 – Recital cover-uri Trupa Alive Craiova
(Piaţa „Mihai Viteazul“)
20.00 – Concert: Bere Gratis, Loredana
(Piaţa „Mihai Viteazul“)
22.45 – Foc de artificii (Piaţa „Mihai Viteazul“)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS