4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova fu lovită de Rockomotivă

Craiova fu lovită de Rockomotivă

Muzica rock a fost la ea acasă în Craiova, în weekendul trecut. În cadrul primei ediții a Festivalului Rockomotiva, pe scena Casei Studenților din Craiova au urcat trupe care nu au mai fost niciodată în Bănie sau în România. Timp de trei zile, Casa Studenților a fost casă pentru nume sonore precum Timpuri Noi și Partizan, Alternosfera, Bucovina, dar și pentru Pero Defformero și Twilight of The Gods, două supertrupe care au venit pentru prima dată în țara noastră.

Publicul de gen din Craiova și din mai multe zone ale României a venit weekendul trecut în Bănie pentru a fi martor la prima ediție a Festivalului Studențesc Rockomotiva, organizat de Casa de Cultură a Studenților Craiova, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului şi în parteneriat cu Romanian Thrash Metal Club, METALHEAD.RO și Gazeta de Sud. Crainicii festivalului de pe 5, 6 și 7 iunie au fost Davian Vlad și Oana Baban, care au ținut publicul atent și conectat pe parcursul celor trei zile.

Artan: „Este o întâlnire emoționantă“

Festivalul a luat startul vineri, când cap de afiș a fost Proiectul Perfect, adică membrii trupelor Partizan și Timpuri Noi, reuniți pe aceeași scenă. „Am acceptat să venim la Craiova în primul rând pentru că avem ceva în plus pentru acest oraș. Anume, momentul nostru de început a fost foarte aproape de Craiova. Cei de la Craiova erau singurii care promovau același gen de muzică pe care îl începusem și noi. Asta este ca un fel de foarte bună asemănare. Noi ne-am reunit pentru că dumneavoastră ați fost atât de generoși încât să deschideți această apropiere cu noi. Altă explicație nu pot găsi. Este o întâlnire emoționantă. Avem foarte multe amintiri plăcute de la Craiova“, a povestit Adrian „Artan“ Pleșca, actual membru al trupei Partizan și unul dintre fondatorii formației Timpuri Noi, destrămată în urmă cu mai mulți ani după anumite neînțelegeri între membri. Vineri au mai cântat, pentru prima oară în România, sârbii de la Pero Defformero, o trupă „colorată“, mai ales în ceea ce privește excentricitatea solistului, dar și RoadkillSoda din București, care abordează genul stoner rock.
Cea de a doua zi a festivalului a fost rezervată genurilor thrash, death și hard-core, iar pe scena Casei Studenților au urcat bulgarii de la Eufobia, craiovenii de la Avatar, bucureștenii de la Bloodway, urmând ca, la final, Twilight of The Gods să ocupe scena și să facă superatmosferă. Cu membri din Irlanda, Norvegia, Suedia și Marea Britanie, Twilight of The Gods s-a aflat pentru prima dată în România, pe scena din Craiova. Vocalul trupei, Alan Averill, este cunoscut ca fiind și vocalul trupei Primordial.

Alternosfera și Bucovina, în sfârșit, la Craiova

Cea de-a treia zi de festival a fost dedicată rockului alternativ şi noului rock românesc. Duminică a fost poate cea mai incendiară dintre zilele festivalului, fiindcă pe scenă au urcat Alternosfera și Bucovina, două trupe destul de așteptate în Craiova, dar care nu au reușit să ajungă în Bănie până la acest festival. Marcel Bostan, solistul de la Alternosfera, a recunoscut că, din punct de vedere muzical, nu prea a auzit de Craiova, dar că este încântat că are ocazia să cânte în cadrul festivalului. „Au mai fost câteva tentative să ajungem aici și tot nu se legau ba concertele, ba nu erau date libere. Până la urmă, e bine că s-a întâmplat evenimentul acesta. Nu știm cum se vede Craiova din afară. Habar nu avem. Nu cunoaștem nici o trupă din Craiova sau poate cunoaștem, dar nu știm că sunt de aici, dacă e să vorbim despre muzică. Iar pentru noi, cei din Republica Moldova, Craiova este un oraș cu o universitate, care este mai la sud de Brașov, și cam atât. În ceea ce privește publicul, eu cred că cel din Craiova nu se deosebește de publicul din România sau din Republica Moldova. Este la fel de doritor și la fel de energic“, a spus Marcel. Totodată, Florin „Crivăț“ Tibu, vocalul de la Bucovina, a subliniat importanța festivalului și cât de valoroasă este calitatea unei echipe în realizarea unui astfel de eveniment. „Prima oară la Craiova a fost foarte ok. Publicul a fost la fel cum am mai văzut în alte orașe în care am cântat în acest an. Apare o nouă generație de metaliști care vin la concerte. E un lucru foarte bun și înseamnă că mișcarea va merge înainte. Dacă festivalul e făcut de oameni care înțeleg că trebuie foarte multă muncă pentru a face un festival să meargă, sunt absolut toate premisele să funcționeze. Sala e bună, sunetul e bun, echipa e bună. Și noi facem din 2007 în Iași un festival, Rock’n’Iași, și, da, se poate. Legat de prima vizită aici, un motiv pentru care nu am mai venit ar fi distanța. E foarte greu să vii de la Iași la Craiova și să pleci înapoi. Nu se poate logistic. Dar, e un început bun, mai ales că există implicarea Casei Studenților, a statului, în producția de festival. E un lucru foarte bun, care sper să-i încurajeze și pe patronii de cluburi, care să vadă că există public și să investească pentru a aduce metalul în cluburile lor“, a spus Crivăț. Nu în ultimul rând, în ultima zi a festivalului s-au auzit trupa Tragic din București, dar și craiovenii de la Crimena, iubită de publicul din Bănie, lucru care s-a simțit în timpul concertului.
Festivalul Rockomotiva a avut și o secțiune de concurs, în cadrul căreia au concurat trupe din mai multe orașe. Vorbim despre Never Enough (Brașov), Anemic Disco (Cluj), Nouă Ani Lumină (Iași), Barock (București), Rabbit și Sin Under Skin (Craiova). Jurizarea a fost făcută de public, direct pe Facebook, unde trupa Nouă Ani Lumină a câștigat secțiunea de concurs cu 265 de like-uri. Pentru că au ieșit învingători, ieșenii au mai cântat o dată pe scena festivalului, duminică, și au primit și o chitară electrică Jackson oferită de Curtea Veche Biergarten şi guitarshop.ro.

Directorul CS Craiova: „Deja ne gândim la a doua ediție și la trupele care vor fi prezente“

Organizatorii și partenerii festivalului consideră că era nevoie de așa ceva în Craiova și nu s-au dat în lături de la a spune că deja se gândesc la ediția de anul viitor. „Am hotărât să dăm altă dinamică genului de festival de rock. Până acum, Casa Studenților a organizat festivaluri rock, dar împreună cu alte genuri muzicale. Am hotărât să le separăm puțin, să facem un festival pentru fiecare gen de muzică, și se pare că nu am greșit. Studenții sunt foarte activi, foarte încântați de trupe. Mulțumim Ministerului Tineretului și Sportului pentru că a achiesat la ideea de a inova festivalurile și așteptăm să vedem și a doua ediție. Deja ne gândim la ea, la trupele care vor fi prezente. Normal ar fi ca ea să fie organizată la anul și am vrea să-i dăm o amploare cât mai mare. Încercăm colaborări cu instituții de același gen, care lucrează cu studenți și din afara țării, astfel încât să avem un festival internațional în adevăratul sens al cuvântului. Și, nu în ultimul rând, așteptăm să participe cât mai multe Case de Cultură ale Studenților“, a spus Ionuț Dumitrache, directorul Casei de Cultură a Studenților Craiova.
Totodată, Traian Popescu, membru fondator al Romanian Thrash Metal Club, a explicat că actualul context din Craiova, cel în care lipsesc astfel de evenimente, a dus și el la realizarea festivalului. „Nu aș putea să spun exact dacă a fost o idee nouă sau era ceva care plutea în aer. Cert e că s-a întâmplat. A fost contextul de așa natură. Înțeleg că e o tradiție pentru Casa Studenților să facă festivaluri rock, dar nu prea s-au întâmplat în ultimul timp din diverse motive. Am decis să reluăm activitățile de gen și iată-ne aici. E visul nostru să existe cel puțin a doua ediție pentru Rockomotiva. Este un eveniment finanțat de minister, de Casa Studenților, și cred că totul stă în succesul ediției actuale“, a spus Traian Popescu.

„Orașul are nevoie de rockeri“

De departe, însă, vocea publicului a fost cea care a arătat că era nevoie de așa ceva în Bănie. „De ceva vreme nu se mai ține nimic de o asemenea anvergură în Craiova. Festivalul a fost organizat pentru că era vremea să se întâmple așa ceva aici, pentru că publicul cerea, pentru că trupele cereau, pentru că trebuia să se întâmple. Majoritatea trupelor îmi plac, locația este bună, sonorizarea, luminile sunt cum trebuie“, a spus Vali, basistul trupei Crimena. „Am venit pentru muzica foarte bună, pentru a susține astfel de evenimente și, de ce nu, pentru a mă distra. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie organizate numai astfel de festivaluri. Ce pot să spun este că noi nu avem noroc de un public care să se preteze foarte bine pentru astfel de evenimente, dar mergem înainte cu ce avem“, a spus și Bogdan, toboșarul trupei craiovene No Antidote. „Este un motiv bun de a ieși din rutină și e ok pentru mișcarea rock din Oltenia. E ceva inedit“, a fost de părere Ionuț. „Am venit să vedem rock și am venit în special pentru Pero Defformero. Festivalul e foarte bine gândit, dar, din păcate, nu prea este lume. Din cauza asta mi-a părut rău că m-am născut aici, în Craiova. Nu e deloc masă de rockeri, dar ne strângem. Orașul are nevoie de rockeri“, a spus și Alex.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS