5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn centrul vechi al Craiovei afacerile înfloresc

În centrul vechi al Craiovei afacerile înfloresc

Terasele din centrul istoric atrag craiovenii ca un magnet (FOTO: GdS)
Terasele din centrul istoric atrag craiovenii ca un magnet (FOTO: GdS)

După reabilitarea centrului istoric al urbei, locul a devenit atractiv pentru craioveni. Dar și barurile și restaurantele au început să aibă un aflux de clienți. Astăzi vom afla povestea a două dintre afacerile care se dezvoltă în acel spațiu, și anume Murphy’s Pub și Iberico.

În urmă cu zece ani, un informatician craiovean s-a gândit că în centrul municipiului nu prea existau prea multe baruri sau restaurante în care locuitorii urbei să se simtă bine.
Ion Vărgatu, specialist IT, a închiriat un spațiu în centrul vechi al Craiovei și a deschis Murphy’s Pub, pe firma PC WEB SRL, la care este unic asociat. Acum, la zece ani de la deschidere, Murphy’s Pub este cunoscut pentru muzica live și pentru produsele de calitate ce pot fi servite acolo. Povestea business-ului care s-a dezvoltat timp de zece ani în centrul urbei a fost spusă chiar de antreprenorul craiovean, Ion Vărgatu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV.
„În 2005 era destul de dificil să găsesc împreună cu prietenii un loc în care să mă simt bine. Acesta a fost motivul pentru care, ivindu-se oportunitatea, în principiu, spațiul, și am ales să deschid acest business“, a povestit antreprenorul care deține Murphy’s Pub. Dacă inițial spațiul era unul cu chirie, iar finanțarea se făcuse din resursele câștigate din activitatea de IT, acum PC WEB urmează să cumpere spațiul în care activează Murphy’s Pub.
Ideea renovării centrului istoric a atras și alte firme care și-au deschis terase și/sau restaurante în același spațiu, dar anul acesta. În februarie, 2015 a apărut restaurantul Iberico, care figurează pe firma Fanty Grup SRL, deținută de Cristian Ciobârcă, Cristian Tudosie, Iuliana Larisa Flori (soția primarului comunei Ișalnița) și Cătălin Tudosie. Cristian Ciobârcă a povestit despre afacerea sa în studioul Alege TV, alături de Ion Vărgatu. Fanty Grup activează din 2007, iar din 2008 a deschis prima unitate, Trend Studio Coffe. Acum pe firma respectivă activează mai multe unități de alimentație publică în Craiova, din categoria baruri și a restaurante.
„De atunci și până acum am dezvoltat segmentul locațiilor HORECA. Avem șase locații în prezent și am încercat să acoperim o gamă cât mai largă de gusturi și de domenii, de la cafenea până la restaurant. Iberico a apărut la începutul lunii februarie 2015“, a spus Cristian Ciobârcă, povestind și că a aflat de faptul că centrul istoric va fi renovat și lui și asociaților li s-a părut o oportunitate să investească în deschiderea unui restaurant în zonă.

Afluxul de clienți i-a luat prin surprindere pe antreprenori

Pe perioada lucrărilor la centrul vechi, afacerile celor din zonă au fost puternic afectate. Acum însă, lucrurile stau destul de bine din punct de veder al business-ului.
În 2005, când a investit în centrul vechi, Ion Vărgatu nu luase în considerare că numărul craiovenilor care vor tranzita centrul va fi așa de mare cum se întâmplă acum. „Recunosc, nu am știut că suntem atât de mulți în Craiova“, a spus proprietarul Murphy’s Pub referindu-se la numărul mare de clienți de când s-a inaugurat centrul istoric renovat. „Traficul este neașteptat de mare în această perioadă“, a spus și Cristian Ciobârcă. Având în vedere numărul din ce în ce mai mare de clienți, cei doi antreprenori speră să își amortizeze investiția în numai doi-trei ani și nu în cinci ani, cum se așteptau inițial.
Fiind o zonă unde concurența este destul de mare, fiecare terasă încearcă să atragă clienții cum poate mai bine și nu doar cu prețuri pe măsura consumației, ci cu o oarecare calitate a serviciilor oferite. Muzica live aproape că face parte din strategia de business a unora dintre antreprenorii care dezvoltă afaceri în centrul vechi al Craiovei.
„De-a lungul istoricului Murphy’s Pub, noi am avut îndelung invitați soliști și formații din București. Din ce știu eu, chiar primul band de jazz din Craiova s-a înființat pentru Murphy’s Pub. Intenționăm să reluăm activitățile culturale. În privința serviciilor, cred că se va face diferența între terase. Cred că lupta se va da pe calitatea serviciilor“, a explicat Ion Vărgatu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“. „Strategia noastră de business nu e așa sofisticată, dar presupune calitate de la momentul intrării clientului la noi și până la ieșire“, a explicat și proprietarul Iberico.

Adaos de 400% la unele produse

Afacerea cu un bar sau restaurant este profitabilă. Cei doi antreprenori cu afaceri în centrul istoric au povestit la Alege TV că există în barurile lor produse cu adaosuri comerciale de 400%, la fel ca și în alte unități de alimentație publică din oraș. Cafeaua este produsul cu cel mai mare adaos comercial practicat, dar tot 400% adaos își pun proprietarii barurilor și la apă, la sucuri sau la unele băuturi alcoolice. La acestea din urmă, adaosurile pot fi și mai mari de atât. Ca limită inferioară, adaosurile scad până la 50% la produsele comercializate în unitățile amintite.

Dificultăți pe piața muncii

Chiar dacă afacerile cu baruri și restaurante sunt profitabile, cei care investesc în astfel de activități trebuie să se înarmeze cu răbdare în a recruta și a menține personalul necesar asigurării unor servicii de calitate. Ambii antreprenori din centrul istoric prezenți la Alege TV au explicat cât de greu se găsesc barmani, ospătari și bucătari, pentru a asigura necesarul de astfel de persoane, dar și pentru a-i înlocui pe cei care pleacă fie la concurență, fie să lucreze peste graniță. În același timp, întreprinzătorii susțin că tinerii care ies de pe băncile școlilor de profil din Craiova nu prea știu meserie, iar alții trebuie specializați la locul de muncă. Totuși, proprietarii barurilor recunosc faptul că nu le pot asigura angajaților salarii ca în Occident, însă le lasă la dispoziție bacșișul câștigat de aceștia în timpul serviciului. „De la 2.000 de lei în Craiova la 1.600 de lire în Anglia este greu să asigurăm astfel de salarii. De aceea, desigur, îi înțelegem pe cei care pleacă“, a explicat, Ion Vărgatu.

Nu au scăzut prețurile ca urmare a reducerii TVA

Cei doi deținători de restaurante în centrul istoric al urbei nu au diminuat prețurile încă nici la produsele alimentare oferite craiovenilor, nici la băuturile nonalcoolice, ci vor analiza situația și vor vedea cum vor scădea prețurile după prima lună de la intrarea în vigoare a modificării TVA de la 24% la 9% la alimente. Firmele respective se aprovizionează, totuși, de la furnizori la prețuri diminuate cu aproximativ 10%. Proprietarul Iberico va analiza abia luna viitoare dacă reduce sau nu prețurile la produsele vândute în restaurant, ca urmare a diminuării TVA, în timp ce reprezentantul Murphy’s Pub a precizat că se lucrează la un nou meniu, ca urmare a reducerii TVA la alimente și la băuturi nonalcoolice.
La finalul emisiunii cei doi deținători de baruri au fost întrebați dacă pot nominaliza câte trei unități similare din Craiova, unde s-ar simți bine. Proprietarul Murphy’s Pub, Ion Vărgatu, a nominalizat: Big Ben (deținut chiar de Cristian Ciobârcă și de asociații săi), Chicago și Hanul Andriței. În același timp, proprietarul Iberico, Cristian Ciobârcă, a pronunțat numele El Greco Bistro, de pe Calea București, Smart Pub Preajba și, de asemenea, Chicago.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe site-ul Alege TV, www.alege.tv.

Ce legi fiscale și-ar dori deținătorii de restaurante și baruri

Atât proprietarul Murphy’s Pub, cât și cel de la Iberico au susținut că în locul legislației privind impozitarea bacșișului, statul ar putea aplica un impozit forfetar unor astfel de afaceri. Ei au avansat ideea unui impozit fix, calculat în funcție de mărimea barului, restaurantului sau a altei unități de alimentație publică de acest gen. Impozitul respectiv ar trebui să fie plătit anticipat pe tot anul, iar astfel și statul ar ști exact cât încasează de la miciile firme din acest domeniu, dar și firmele ar avea cunoștință de la începutul anului cât au de dat la stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS