Livia Celea Streață (foto) este îndrăgostită iremediabil de folclor și duce mai departe talentul moștenit de la mama sa. Livia a început să cânte când avea câțiva anişori: „Nu era serbare la care eu să nu cânt, apoi la şcoală, în clasele primare, doamna învăţătoare mă punea mereu să cânt. Pentru că sunt o fire mai agitată, le cântam şi colegilor prin clasă, cântam uneori şi în timpul orelor“, îşi aminteşte cu drag interpreta. Drumul său în muzică abia începea. Din clasa a V-a, Livia a venit la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, unde a studiat şi instrumente precum pianul şi oboiul. Din clasa a IX-a, interpreta a început să înveţe şi canto clasic. După anii de liceu, Livia Celea Streaţă a continuat studiile la Conservatorul din Craiova, la clasa profesoarei Diana Ţugui. Astfel, de opt ani, artista face canto clasic, anul acesta susţinând examenul de licenţă. Anii de studiu pe care Livia i-a acordat cântecului reprezintă munca ce se află în spatele fiecărui artist care îşi doreşte
să-și fructifice talentul. „Nu este de ajuns să ai voce pentru a cânta, trebuie să ai o respiraţie bună, trebuie să ai o tehnică foarte bună pentru ca vocea să reziste în timp. Aceste lucruri se pot obţine doar prin muncă, o dată cu trecerea timpului“, a adăugat Livia Celea.
„Mama îşi vede visul împlinit prin mine“
Artista spune că primul contact cu muzica populară l-a avut în familie. Mama sa a cântat și ea, dar după ce şi-a format o familie, timpul nu i-a mai permis să se ocupe de muzică. „Mama îşi vede visul împlinit prin mine. Sunt bucuroasă că pot duce mai departe talentul său“, a spus Livia.
Anii au trecut, iar Livia Celea a reuşit să îmbine dragostea cu muzica. De un an, tânăra interpretă face parte din Ceata lui Streaţă. „Sunt împlinită atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal. De când m-am căsătorit, fac parte din familia Streaţă. Sunt foarte norocoasă şi fericită că pot cânta alături de soţul meu. Pe plan profesional, atâta timp cât suntem solicitaţi la diverse evenimente, consider că facem o treabă bună“, a spus zâmbitoare Livia.
A devenit cunoscută publicului când a câştigat premiul de popularitate la Festivalul „Maria Tănase“, în 2011, dar şi premiul al doilea, venit din partea publicului. Faptul că Livia păstrează autenticul în cântecele sale a făcut-o să ajungă rapid la sufletele iubitorilor de folclor. Ambiţia, talentul şi curajul au făcut-o pe tânăra interpretă să demonstreze tuturor că, dacă îţi doreşti un lucru şi lupţi pentru el, acela se va împlini.
Dragoste nemăsurată pentru folclor şi portul popular
Îndrăgostită iremediabil de folclor şi de portul popular, Livia Celea Streaţă se mândreşte cu lada sa de zestre. Artista are peste 120 de ii, 30 de perechi de șoarțe, peste 50 de perechi de poale și 20 de fote. Frumusețea portului popular oltenesc a făcut-o pe artistă să-şi dorească să aibă cât mai multe ii, marame și şoarţe. Moştenit din familie, primit sau cumpărat, fiecare costum popular este păstrat cu sfinţenie de Livia. Nimic nu intră necălcat și nearanjat în locul special amenajat din casa artistei. „Strâng de peste tot costume populare. De când m-am mutat la casa mea, eu mă ocup de ele, înainte mama mi le călca, mi le aranja, pentru că aveam costumele în casa părintească. Majoritatea costumelor le-am moștenit de la mama mea, de la bunici, dar și din sat, de la vecini“, a spus Livia.
Pentru tânăra interpretă, costumul popular reprezintă „cea mai elegantă rochie de seară“. La fiecare eveniment unde Livia merge să cânte, îmbracă straie populare. „Costumul popular este cea mai decentă ținută când trebuie să apărem în fața publicului, în fața celor care ne iubesc și ne apreciază pentru ceea ce facem“, a adăugat artista.
Livia Celea Streață își dorește ca în următoarea perioadă să aducă publicului un album de muzică populară în care să-și exprime bucuria prin cântec.
Claudia Cocoș