4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDebranșări de sezon în Craiova

Debranșări de sezon în Craiova

Craiovenii se rup de sistemul centralizat de încălzire (Foto: Arhiva GdS)
Craiovenii se rup de sistemul centralizat de încălzire (Foto: Arhiva GdS)

Peste 3.000 de craioveni au renunțat în ultimii trei ani la sistemul centralizat de încălzire. În 2012, la serviciile SC Termo au renunțat 1.326 de craioveni, în 2013, și-au pus centrale de apartament 868 de proprietari, iar anul trecut s-au înregistrat 1.077 de debranșări.

Proprietarii de apartamente din Craiova renunță rând pe rând la sistemul centralizat de încălzire. Nici nu a început bine sezonul cald și craiovenii se debranșează și își montează centrale de apartament. Motivele, facturile mari la căldură pe perioada de iarnă, apa caldă ajunge cu întârziere, dezechilibrul sistemului cauzat de debranșările anterioare sau de montarea de repartitoare.
„Sezonul debranșărilor este abia la început. Nu am făcut o statistică, pentru că acest lucru îl facem prin luna septembrie. Pot să vă spun câte apartamente s-au debranșat în anii anteriori. Avem 1.326 de debranșări în anul 2012, în anul următor au fost 868, iar în 2014 s-au debranșat 1.077 de apartamente. Condițiile au rămas aceleași. Precizez că debranșările se fac cu angajații SC Termo, contra cost“, a precizat Dan Magla, administratorul special SC Termo Craiova.

Condiții de debranșare

Craiovenii care renunță la serviciile Termo trebuie să urmeze anumiți pași.
În primul rând, să anunțe în scris furnizorul de energie termică asupra intenției de debranșare cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea procedurii de debranșare. Apoi să depună la furnizorul de căldură un dosar care să conțină documentele impuse prin Legea nr. 325/2006, art. 30, și Ordinul nr. 91/2007 al președintelui ANRSC pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, adică acordul asociației împreună cu extrasul din hotărârea adunării generale a proprietarilor. Acordul vecinilor de apartament legalizat. Procesele-verbale de recepție și punere în funcțiune a instalației de utilizare gaze naturale emis de Distrigaz.
Dosarul mai cuprinde buletinul de mișcare al contorului de gaze naturale. Calculul necesarului de căldură pentru alegerea microcentralei. Documentația tehnică care reconsideră ansamblul instalațiilor care rămân branșate la sistemul centralizat, documentație care va fi avizată obligatoriu de un verificator autorizat.
Și în final contractul încheiat cu o societate autorizată să execute lucrările de reechilibrare conform documentației tehnice (deși pe site-ul SC Termo se face vorbire și de reechilibrare, la nici una dintre asociațiile cu ai căror reprezentanți am vorbit nu s-a mai solicitat reechilibrarea rețelei atunci când s-a dat aprobare pentru debranșare – n.r.).
Debranșarea se efectuează numai de către operatorul care are și calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor.
Termo Craiova SRL va executa efectiv debranșarea în cel mult 48 de ore de la data când s-a făcut dovada achitării devizului de lucrări întocmit de operatorul serviciului, în zilele lucrătoare. Procesul-verbal de debranșare se face la fața locului și în prezența reprezentantului asociației de proprietari.

Lipsa apei calde îi determină să-și pună centrale

La Asociația de Proprietari 5 din cartierul 1 Mai de la începutul lunii iunie și până în prezent s-au debranșat zece apartamente. Proprietarii renunță la sistemul centralizat pentru că apa caldă ajunge cu greu la robinet, dar și pentru faptul că pe perioada de iarnă consumul de gaze este foarte mare.
„Avem debranșate zece apartamente și încă un proprietar merge mâine la Termo pentru aprobare. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că nu au apă caldă. Debranșările le face Termo, am înțeles că suma este 150 de lei. Dar nu s-a mai pus problema reechilibrării; de fapt, în termodinamică nu există noțiunea de echilibrare“, a spus Victor Stamin, președintele Asociației numărul 5 din cartierul 1 Mai. Pe lângă apa caldă, alți proprietari au fost determinați să-și pună centrală de consumul mare de gaze din bloc. „Eu mi-am pus centrală pentru că nu aveam apă caldă, nu venea mai deloc, iar la gaze plăteam peste 100 de lei lunar, fiindcă vecinii consumau foarte mult“, a spus o proprietară din blocul I 46.
În Asociația 13 Lăpuș s-au debranșat trei apartamente, iar alți doi proprietari solicită același lucru, după cum spune președintele asociației Ion Ungureanu.
„Noi am discutat despre debranșări și în Adunarea Generală și s-a hotărât să le dăm acordul proprietarilor care vor solicita acest lucru. Am observat că SC Termo nu le mai cere să facă reechilibrarea“, a adăugat Ion Ungureanu.
În Asociația 1 Mircești două apartamente au trecut de la sistemul centralizat de încălzire la centrale de apartament. „Proprietarii își montează centrale pentru că este mai avantajos“, a precizat Gheorghe Albu, președintele Asociației nr. 1 Mircești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS