4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum va funcționa Clinica de Chirurgie Cardiovasculară?

Cum va funcționa Clinica de Chirurgie Cardiovasculară?

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională, care se construiește în clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova cu finanțarea Consiliului Județean Dolj, are nevoie de cinci milioane de euro pentru a putea funcționa la capacitate maximă, atunci când va fi gata. Informația a fost dezvăluită de Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, în cadrul emisiunii „Factualitate“, difuzată ieri la Alege TV. „Clădirea care se construiește va avea o dublă folosință. Vom avea partea de cardiologie intervențională, unde va fi folosit angiograful, și partea de chirurgie cardiacă, prevăzută cu săli de operații, ce necesită fonduri mult mai mari. Numai dotarea sălilor de operații se ridică la aproximativ cinci milioane de euro. Anul acesta, nici Ministerul Sănătății, nici Consiliul Județean Dolj nu au putut să finanțeze această investiție. A rămas în discuție pentru 2016 dacă o parte din bani vor fi puși de către consiliu și o parte din minister sau toți vor veni de la minister. Încă există discuții cu ambele instituții în legătură cu ce vom face la anul cu chirurgia cardiacă. În ceea ce privește cardiologia intervențională, este în desfășurare licitația pentru achiziția de aparatură medicală. Clădirea va funcționa, dar nu la capacitate maximă. Depinde de aceste cinci milioane de euro pentru a putea să o facem funcțională în totalitate. Până atunci, va funcționa partea de urgență, ceea ce în Craiova nu exista“, a explicat Fănuță.

Medici din București și Târgu Mureș pentru noua clinică

Bogdan Fănuță a punctat că noua clinică va avea oarecare probleme și în ceea ce privește personalul. Neexistând medici pe această specializare, conducerea spitalului a discutat cu reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Craiova și cu medicii din spital, pentru a găsi o soluție. „Pentru partea de personal mediu și auxiliar pentru cardiologie intervențională, cred că soluția este să trimitem personal care lucrează în clinica de cardiologie într-o specializare de două – trei luni la unul dintre spitalele din București. În ceea ce privește partea de medici, aici avem o problemă. Avem medici tineri care merg acum să se pregătească în această specialitate. Însă, fără a avea pe cineva sub oblăduirea căruia să lucrezi, lucrurile devin mai complicate. Am discutat cu doi medici de la Spitalul Fundeni care și-au manifestat dorința de a veni. Totul este bătut în cuie, însă nu vă pot spune numele dumnealor, pentru că nu au semnat încă acele contracte care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie. Ei vor veni și își vor împărți săptămâna în două: unul va sta trei zile, altul patru zile, pentru că este nevoie de o activitate de 24 de ore din 24“, a explicat Fănuță. Acesta a menționat că, după câteva luni în care aceștia vor lucra aici, se va încerca găsirea unei variante prin care aceștia să rămână angajați la Craiova, iar dacă nu vor dori, să se caute alți medici.
Același lucru ar urma să se întâmple și pe partea de chirurgie cardiovasculară. „Au fost purtate discuții de către UMF Craiova pentru a aduce un conferențiar care să coordoneze toată activitatea. S-a discutat cu un medic de la Târgu Mureș, de la Centrul de Chirurgie Cardiovasculară“, a punctat managerul SCJU Craiova.

„O consolidare a acestui spital ar fi benefică. Și se poate face“

În ceea ce privește extinderea Unității de Primiri Urgențe, cea mai mare din România ca adresabilitate și printre cele mai mici ca suprafață, schimbările vor exista, în primul rând, în eficientizarea activității. „Nu angajăm medici mai mulți la Unitatea de Primiri Urgențe. Cel puțin în prezent nu există un plan pentru așa ceva. Se extind spațiile. Sunt aproape 400 de pacienți care vin zilnic aici și avem, cu toții știm, patru camere. Oamenii stau înghesuiți. În prezent, se construiește subsol, parter și etajul I, cu două săli de operație. Dacă pacientul are nevoie de intervenție chirurgicală, va intra direct acolo. Nu mai este nevoie să așteptăm liftul pentru a urca la etajul cinci sau șase. Sperăm că toate aceste lucruri vor duce la o îmbunătățire a actului medical“, a mai menționat Fănuță.
Un punct sensibil adus în discuție a fost și cel al consolidării spitalului. Întrebat dacă se poate face consolidarea și dacă ar trebui demolat, acesta a explicat că investiția nu poate fi realizată din bani publici, consolidarea fiind estimată undeva la 50 de milioane de euro. „Trebuie să apelăm la finanțare de la UE sau de la Banca Mondială. Președintele Băncii Mondiale a venit de la Washington în Craiova ca să vadă acest spital și am avut și din partea Uniunii Europene o vizită. În ceea ce privește dispariția acestui spital, și UE, și Banca Mondială sunt de acord că, dacă vrem să îl desființăm și să construim altul, spitalul pe care vrem să îl construim să nu depășească 800 de paturi. Foarte corect din punct de vedere medical. Este un spital în care să ruleze pacienți. Pacienții nu trebuie să stea într-un spital de urgență. Dacă se constată că pacientul trebuie să stea intubat o lună, o lună și jumătate, nu are ce să caute într-un spital de urgență. Dată fiind situația noastră, acest lucru nu se poate întâmpla, din punctul nostru de vedere. Sau se poate, dar dându-i altă destinație. Eu cred că o consolidare a acestui spital ar fi benefică. Și se poate face“, a încheiat Fănuță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS