4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn premieră la Spitalul de Urgență Craiova - Asistentele vor da concurs în fața șefului de secție

În premieră la Spitalul de Urgență Craiova – Asistentele vor da concurs în fața șefului de secție

Managerul SCJU Craiova, Bogdan Fănuță, a explicat că, în premieră, concursurile  pentru posturile de asistenți medicali se vor da în fața unei comisii conduse de șeful secției care angajează și nu în fața conducerii spitalului (Foto: Arhiva GdS)
Managerul SCJU Craiova, Bogdan Fănuță, a explicat că, în premieră, concursurile
pentru posturile de asistenți medicali se vor da în fața unei comisii conduse de șeful secției care angajează și nu în fața conducerii spitalului (Foto: Arhiva GdS)

Concursurile pentru posturile de asistente din Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova se vor da, de acum încolo, în fața unei comisii, iar președintele acesteia va fi chiar șeful clinicii care face angajări. Managerul instituției, Bogdan Fănuță, a explicat, la Alege TV, că s-a luat această decizie în premieră, pentru a se încheia discuțiile privind șpăgile pe care le-ar primi managerii de spitale pentru angajări. „Eu pot să spun că în cadrul spitalului, toate concursurile se vor da pe secții. Nu vor mai fi concursuri centralizate pentru asistenții medicali. Nu va mai fi o comisie formată din conducerea spitalului. De acum încolo, la asistente, se va da concursul pe fiecare secție, și o să fie nevoie să mai scoatem posturi. Medicul-șef de clinică va fi președintele comisiei, iar din comisie vor mai face parte asistentul-șef, alt asistent și un reprezentant din partea conducerii spitalului. Aceasta este comisia. Medicul-șef va decide ce persoană merită sau nu să ocupe postul. Cred că este o premieră și cred că, în acest fel, lucrurile vor căpăta și o transparență mult mai mare și nu va mai fi vorba că s-a ajuns la manager sau la nu știu care director. Când lucrurile dispar din mâna conducerii, dânșii sunt cei care își vor alege personalul și vor fi și responsabili dacă se întâmplă ceva“, a explicat Fănuță.

Ce caută medicii condamnați penal în spital?

Vorbind despre personalul din spital, mai ales în contextul medicilor care condiționează actul medical, Fănuță a explicat și ce caută încă în instituție medicii condamnați penal: „Există două feluri în care un medic poate fi suspendat. Fie de către Colegiul Medicilor, acolo unde se eliberează o autorizație de liberă practică în fiecare an, în baza căreia se desfășoară activitatea spitalicească, fie suspendarea de către organele abilitate, printr-o hotărâre judecătorească ce poate rămâne definitivă și irevocabilă. (…) Pentru toți cei pe care i-am avut cercetați, anchetați, chiar dacă soluțiile au rămas definitive și irevocabile într-o anumită parte, practic din punct de vedere al suspendării medicale nu s-a obținut absolut nimic. Suntem obligați să angajăm în continuare acel medic pentru că hotărârea judecătorească nu a cuprins inclusiv suspendarea dreptului de liberă practică pe o anumită perioadă de timp. Nu cred că este vid legislativ. Cred că este interpretarea într-un fel sau altul a acestor probleme. Cred că trebuie întrebați cei de la Colegiul Medicilor, care eliberează în continuare aceste autorizații, dacă este moral sau imoral să eliberăm aceste autorizații la persoane condamnate sau cercetate. (…) La fel este și în cazul inculpaților din dosarul Calangiu. Cred că în ultimii ani sunt doi sau trei doctori din spital de la noi pentru care știu că au existat condamnări penale și li s-a suspendat dreptul de liberă practică“.

„Oamenii spun că nu este corect să legi un pacient de pat. Ba da, este corect“

Strâns legat de personalul din spital și de felul în care acesta poate fi sancționat pentru comportamentul său, managerul SCJU Craiova a explicat că, de câteva luni, pacienții au proprii reprezentanți în consiliile etice care se întâlnesc lunar și ori de câte ori este nevoie pentru a analiza sesizările pacienților. „În ultimele două luni a apărut o modificare legislativă prin apariția consiliului etic, care nu mai are doar reprezentanți ai spitalului, ai cadrelor medicale, ci și ai Asociației Pacienților. Este prima dată când se întâmplă în această formulă, din punctul meu de vedere binevenită, pentru că devine transparentă. Nu va mai fi problema că medicii nu își scot ochii între ei sau că un medic nu va da în colegii lui. Cred că este mult mai clar de înțeles de către toată lumea. Sunt probleme care apar în spital, inevitabile, și niciodată nu am susținut că spitalul din Craiova sau alt spital este bine. Nu. Am avut acel caz cu pacienta legată de pat. Există un ordin. E foarte greu să ies eu ca manager și să spun că noi avem dreptate, pentru că nu mă va crede nimeni. Oamenii spun că nu este corect să legi un pacient de pat. Ba da, este corect. Există o lege în acest sens, există un punct de vedere al Colegiului Medicilor din România privind contenția pacienților. Sunt cazuri în care pacienții nu pot fi sedați, iar asta este singura modalitate. Singurul lucru care există în acea lege este că nu ai voie să îi legi cu cătușe sau cu fier“, a detaliat Fănuță.
Acesta a reamintit pacienților sau aparținătorilor că, ori de câte ori doresc să facă o sesizare legată de comportamentul personalului din spital, trebuie să se adreseze medicului-șef de clinică sau medicului de gardă. „Dacă aceștia nu sunt, se poate face o sesizare în scris numai la registratura spitalului, cu înaintare către manager, care la rândul lui le transmite către consiliul etic“, a mai precizat managerul spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS