4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConstantin Logofetescu, gorjean iubitor de folclor

Constantin Logofetescu, gorjean iubitor de folclor

(Foto: arhiva personală)
(Foto: arhiva personală)

Născut în Runcu, Gorj, Constantin Logofetescu (foto) e mândru de plaiurile copilăriei sale și încearcă să promoveze de fiecare dată când are ocazia tradițiile locului. Culege cântece de la bătrânii satului pe care le înregistrează și apoi le transmite mai departe publicului iubitor de folclor, de graiul cântecului oltenesc autentic. „Muzica populară mă reprezintă. Ea rămâne pe primul loc și o voi promova atât cât pot de mult. Sunt mândru că pot reprezenta astfel zona de unde vin, locurile foarte frumoase ale gorjului: Runcu sau Cheile Sohodolului“, a spus interpretul.
Talentul său descoperit din copilărie trebuia șlefuit în timp, astfel că artistul a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu. Tânărul interpret se implică și în textele melodiilor sale. Constantin Logofetescu a compus până acum aproximativ 30 de cântece pe care își dorește să le imprime și să le adune pe un album. Natura, lumea satului sau întâmplările din viața sa reprezintă principalele surse de inspirație ale interpretului. „Îmi place să scriu, să cânt despre tot ce e frumos, despre oameni, despre dragoste, dar cel mai mult îmi place să promovez gorjul, Runcul și zonele frumoase de aici“, a spus tânărul interpret.
Constantin Logofetescu cântă de la vârsta de nouă ani, iar la 15 ani a imprimat prima sa melodie, „Mă bătea vântul aseară“, ce face parte din repertoriul Mariei Apostol, una dintre interpretele preferate ale artistului. Printre vocile muzicii populare pe care Constantin le apreciază se numără Maria Lătărețu sau Filoftea Lăcătușu.
Concursurile sau festivalurile de muzică populară au fost mereu pentru tânărul interpret un bun prilej de a-și etala talentul. Printre cele mai importante premii pe care le-a obținut se numără premiul special al Festivalului „Maria Apostol“ din Runcu, premiul I la „Festivalul Cântecului şi Portului Popular“ de la Tismana sau premiul III la „Festivalul Tineretului“ de la Godineşti.

„E greu să ajungi în vârf“

În familia gorjeanului nu există rădăcini în muzica populară, dar el iubește folclorul. Interpretul nu ar renunța la graiul gorjenesc, deși îndrăgește și cântecul mehedințean. Drumul său în muzică nu a fost deloc ușor, dar perseverența l-a făcut să ajungă acolo unde și-a propus. „A fost foarte greu începutul meu în muzică. Sunt foarte mulți soliști buni, concurența-i foarte mare, iar dacă nu reușești să te menții pe o anumită poziție, te pierzi. Așa cum se spune: e greu să ajungi în vârf, dar și mai greu este să te menții acolo“, a spus Constantin Logofetescu. Despre portul popular, interpretul spune că se mândrește cu el. Artistul are peste 20 de costume populare cu o valoare neprețuită, deoarece sunt moștenite de la bunici sau dăruite de bătrânii satului. În lada sa de zestre, Constantin are cămăși foarte vechi, una dintre ele are peste 130 de ani, iar el le păstrează la loc de cinste în casa sa.
La începutul anului viitor, Constantin Logofetescu vrea să aducă în casele iubitorilor de folclor primul său album. Până atunci, în luna august, artistul împreună cu Nicu Fîciu, Doru Mituică, Cornel Foanene și Marian Piscureanu vor aduce în muzica populară o noutate pentru publicul iubitor de folclor autentic. Grupul „Pandurii Gorjului“, căci așa s-au numit interpreții, va lansa un album unde toate melodiile vor fi cântate în grup. Pe acest album muzical vor putea fi găsite piese foarte vechi, unele dintre ele necunoscute publicului iubitor de folcor.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS