4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj58 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în Mehedinţi, Dolj şi alte 13 judeţe

58 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în Mehedinţi, Dolj şi alte 13 judeţe

În această dimineaţă, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, poliţiştii efectuează 58 de percheziţii, în 15 judeţe şi în municipiul Bucureşti, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18.000.000 de lei, prin evaziune fiscală.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul General al Poliţiei Române, efectuează 58 de percheziţii domiciliare, pe raza a 15 judeţe (Mehedinţi, Bihor, Cluj, Timiş, Arad, Ilfov, Maramureş, Sibiu, Bacău, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Mureş şi Neamţ) şi a municipiului Bucureşti.

Activităţile se desfăşoară la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile societăţilor administrate de acestea, urmând a fi puse în executare 47 de mandate de aducere.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2008 – 2014, 46 de persoane, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai unor societăţi comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto, materiale reciclabile) în valoare totală de peste 14.000.000 de euro (peste 63.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei).

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor.

Astfel, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, iar la ea participă peste 250 de poliţişti.
Activităţile beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS