2.8 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA crescut salariul minim, au crescut și dările

A crescut salariul minim, au crescut și dările

Pe de o parte, unora le intră mai mulți bani în buzunar dacă sunt plătiți cu salariul minim pe economie, dar pe de altă parte, tot de la 1 iulie s-au scumpit gazele, iar punctul de amendă de circulație s-a scumpit ușor
Pe de o parte, unora le intră mai mulți bani în buzunar dacă sunt plătiți cu salariul minim pe economie, dar pe de altă parte, tot de la 1 iulie s-au scumpit gazele, iar punctul de amendă de circulație s-a scumpit ușor

De la 1 iulie a crescut salariul minim la 1.050 de lei pe lună. Dar cei care iau banii cu o mână îi vor da cu alta, pentru că tot de ieri s-au scumpit gazele naturale pentru populație. De asemenea, conducătorii auto care încalcă regulile vor plăti mai mult pentru amenzile de circulație.
Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie la 1.050 de lei pe lună, de la 975 de lei, cât era până acum. Această prevedere legală aduce ceva bani în buzunarul angajatului, dar presupune costuri suplimentare și pentru angajator. Astfel că salariul net pentru angajat va crește de la 724 de lei la 777 de lei, ceea ce înseamnă că angajatul plătit cu salariul minim va încasa efectiv mai mult cu 53 de lei față de luna trecută. Totodată, firma va trebui să plătească mai mulți bani la stat sub forma impozitului pe venitul salariatului și sub forma contribuțiilor, care se calculează la un venit mai mare, de 1.050 de lei brut. Cheltuiala totală a firmei cu un angajat plătit cu salariul minim pe țară era de 1.199 de lei pe lună până la 1 iulie, iar de la această dată încolo, pentru orice angajat plătit cu 1.050 de lei brut pe lună, firma trebuie să achite în total 1.292 de lei lunar.

Firma dă la stat 515 lei pentru fiecare angajat plătitcu salariul minim

Potrivit calculelor GdS, din cheltuiala totală a firmei de 1.292 de lei pe firecare angajat, o parte reprezintă salariul efectiv plătit omului (777 de lei), iar cealaltă parte de 515 lei reprezintă impozite și taxe plătite statului. Cu alte cuvinte, pentru fiecare salariat plătit cu salariul minim, angajatorul dă la stat câte 515 lei pe lună. În Dolj, peste 60% dintre angajații din domeniul privat sunt plătiți cu salariul minim pe economie, potrivit datelor furnizate anul trecut de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.
Nerespectarea acestei obligații de a crește salariul minim al angajaților ar putea fi sancționată de inspectorii ITM cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.
Firmele care au angajați plătiți cu salariul minim au la dispoziție 19 zile lucrătoare să înregistreze noile acte adiționale la contractele individuale de muncă în aplicația REVISAL, potrivit prevederilor de la articolul 17 din Codul Muncii. Deci, angajatorii au termen până pe 27 iulie să facă modificările în REVISAL. Neraportarea creșterii salariale în REVISAL se amendează cu sume între 5.000 și 8.000 de lei.
Nici salariații din domeniul privat angajați cu normă întreagă și nici bugetarii nu pot să mai fie încadrați cu lefuri sub valoarea de 1.050 de lei pe lună, potrivit legii.

Punctul de amendă crește la 105 lei

Odată cu creșterea salariului minim pe economie vor crește și amenzile de circulație. Un punct de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie. Așadar, punctul de amendă a crescut de ieri, de la 97,5 la 105 lei. Această majorare a punctului de amendă va elimina problemele de la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe Craiova care nu putea încasa fix 97,5 lei dacă o persoană trebuia să plătească la jumătate cele două puncte de amendă primite, din cauză că soft-ul nu permitea să li se dea rest 50 de bani oamenilor. De acum se evită această situație, pentru că persoanele amendate vor avea de plată o sumă rotundă, dar mai mare decât precedenta.

Se majorează CASS pentru cei cu venituri din chirii, dobânzi, dividende

Persoanele care au venituri din chirii, dobânzi bancare și tranzacții financiare (dividende și/sau tranzacții cu acțiuni) vor plăti și mai mulți bani la stat, sub forma contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS). Pentru aceste venituri care sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară, persoanele care încasează acei bani sunt obligate să plătească la stat contribuția la Sănătate la nivelul salariului minim pe economie și nu la nivelul efectiv al venitului realizat. Dacă până acum aceste persoane care obțineau doar veniturile enumerate mai sus și acele venituri erau modice (sub salariul minim pe țară) plăteau 54 de lei pe lună drept contribuție la CASS, de la 1 iulie, ei vor scoate din buzunar 57,75 lei pe lună, din cauză că a crescut salariul minim la 1.050 de lei.

Obligațiile de plată către Fisc pot fi aflate de pe internet

Începând din 1 iulie, deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii se vor putea transmite prin internet direct pe e-mail-urile contribuabililor, prin Spaţiul Privat Virtual, care se găsește pe site-ul ANAF. Măsura a fost adoptată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 572/2015. Pentru contribuabili ar fi o măsură excelentă să poată avea acces prin internet la deciziile de impunere ce arată dobânzile și penalitățile pe care le au de plată, în cazul în care au întârziat achitarea impozitelor și taxelor către stat. Prin același Spațiu Privat Virtual se poate obține și certificatul de atestare fiscală, fără ca reprezentanții firmei să se mai deplaseze la ghișeele Fiscului. Totuși, această măsură nu aduce efectele scontate în piață, în sensul că nu ajută cu mult la debirocratizarea ANAF. Practic, firmele trebuie să ceară certificatele tot de la ghișee, pe suport de hârtie. Aceasta din cauză că societățile nu pot folosi certificatele de atestare fiscală transmise prin internet la licitații, pentru că nu sunt acceptate cele cu semnătură digitală și nici în instanțe nu sunt acceptate astfel de documente. Pentru a obține de pe internet toate aceste date de la Fisc, firmele trebuie să aibă o parolă și un user de la ANAF, dar trebuie și să dețină un certificat digital care să genereze o semnătură electronică. Acest serviciu al ANAF nu accepta adresele de e-mail de yahoo ale contribuabililor.

De la 1 iulie s-au scumpit gazele

Altă măsură care a intrat în vigoare de la 1 iulie și care va scoate bani din buzunarele românilor a fost cea legată de scumpirea gazelor naturale pentru populație cu 6,4%. Gazele s-au scumpit de ieri de la 53 de lei/MWh, la 60 de lei/MWh. De acum și până în 2021, gazele se vor scumpi încontinuu cu câteva procente anual, potrivit calendarului liberalizării asumat de autoritățile române. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS