4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO, afectat de izolarea României în privinţa exportului de energie electrică

CEO, afectat de izolarea României în privinţa exportului de energie electrică

Termocentrala de la Rovinari, printre cele mai eficiente din CEO
Termocentrala de la Rovinari, printre cele mai eficiente din CEO

Potrivit Complexului Energetic Oltenia (CEO), cuplarea României la Piaţa Zilei Următoare (PZU – este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică activă cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare -n.r.) cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia s-a realizat fără a exista posibilitatea de a vinde energie electrică din România către cele trei state. În prezent, există posibilitatea de a se livra energie electrică doar dinspre Ungaria către România. În acest sens, Complexul Energetic Oltenia dă ca exemplu situaţia vânzărilor de la sfârşitul săptămânii trecute, când, deşi preţul pe PZU în România a fost de 31,73 euro/MWh, iar în Ungaria a fost de 46,62 euro/MWh, nu s-a vândut nici măcar un megawatt din România către Ungaria. Cauza este lipsa capacităţii disponibile de transfer (ATC) din România către Ungaria, pe toate intervalele orare capacitatea rezervată fiind de zero megawaţi. Numai vineri, de exemplu, Ungaria a reuşit însă să exporte o cantitate de 1.200 de megawaţi în România.

Pierdere de o jumătate de milion de euro pe zi

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, numai într-o singură zi, respectiv pe 3 iulie, s-a produs o pierdere de o jumătate de milion de euro, din cauza lipsei tranzacţiilor cu cele trei pieţe din Ungaria, Cehia şi Slovacia. „Deci, aportul PZU la export este nul. Dacă s-ar fi rezervat ATC şi din România către Ungaria se puteau obţine cel puţin preţurile din Cehia şi Slovacia, adică 40,96 euro/MWh, sau chiar 46,62 euro/MWh, cât este în Ungaria. Se poate afirma că producătorii din România au pierdut, pe PZU, pe 3 iulie 2015, între 9,23 euro/MWh şi 14,89 euro/MWh. La cantitatea tranzacţionată pe 3 iulie 2015, producătorii din România au pierdut 520.000 de euro, adică aproximativ 2,2 milioane de lei. Solicităm, încă o dată, ANRE şi Transelectrica să aloce pentru PZU o capacitate egală cu ponderea obţinută de această piaţă, adică 40%. CE Oltenia nu solicită de fapt decât un tratament identic pentru toţi producătorii, pentru a se realiza o reală cuplare a pieţelor din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia. CEO este afectat direct de lipsa exporturilor, mai ales că îşi găseşte cu greu loc pe piaţa internă, din cauza producătorilor de energie regenerabilă.

2.500 de mineri intră de astăzi în şomaj tehnic

În ceea ce priveşte situaţia economică din această perioadă, Complexul Energetic Oltenia nu o duce deloc bine. De astăzi vor intra în şomaj tehnic peste 2.500 de mineri care lucrează în Bazinul Motru. Măsura a fost luată pentru că nu mai există piaţă de desfacere pentru cărbunele din zona respectivă și atât carierele miniere, cât şi termocentralele au depozitele pline. Ortacii vor reveni la lucru pe 13 iulie, când se speră că va exista posibilitatea de a se relua producţia de lignit în carierele din Bazinul Minier Motru. În perioada şomajului tehnic, angajaţii afectaţi de această măsură vor beneficia de plata a 75% din salariu. De precizat însă că se va lucra în sectoarele unde trebuie să fie asigurată mentenanţa sau paza. Minerii sunt trimişi în şomaj tehnic, deşi luna trecută Complexul Energetic Oltenia a disponibilizat peste 2.000 de angajaţi şi ar fi trebuit, cel puţin teoretic, ca lucrurile să înceapă să funcţioneze mai bine.

Greenpeace, invitată la şedinţele legate de protecţia mediului

În ciuda unor măsuri interne de reorganizare şi eficientizare a activităţii, compania producătoare de energie electrică şi cărbune din Oltenia susţine că lipsa unei concurenţe egale în piaţa de energie şi a unui cadru legislativ adecvat pun CEO într-o situaţie ingrată.
Conform CEO, la acestea se adaugă şi activitatea organizaţiilor nonguvernamentale din domeniul protecţiei mediului, precum Greenpeace. Organizaţia respectivă şi altele au atacat în instanţă toate autorizaţiile şi acordurile de mediu obţinute de Complexul Energetic Oltenia. Mai mult decât atât, nu se prezintă la şedinţele legate de activităţile care ar putea afecta mediul. „Agenţiile teritoriale de protecţie a mediului din judeţele în care îşi desfăşoară activitatea CE Oltenia au solicitat, de fiecare dată, participarea Fundaţiei Greenpeace CEE România la şedinţele Colectivului de Analiză Tehnică privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului, în vederea emiterii acordurilor sau autorizaţiilor de mediu pentru scoaterea din fondul forestier, prin defrişare, a unor suprafeţe în scopul continuării lucrărilor în perimetrele miniere. Interesul deosebit al Greenpeace pentru problemele de mediu legate de activitatea CE Oltenia nu a determinat reprezentanţii acestei organizaţii să participe la nici una din aceste şedinţe, în schimb, fiecare acord sau autorizaţie de mediu obţinută de CE Oltenia a fost ulterior atacată în instanţă, solicitându-se suspendarea sau anularea acestora“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS