Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Râmnicu Vâlcea l-au identificat ieri pe M. Mihai, de 26 de ani, din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, persoană bănuită de comiterea infracţiunii de înşelăciune.
În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit faptul că acesta în perioada ianuarie – februarie 2015, prin metoda „Accidentul” a ridicat în total 4.500 de lei, împreună cu un alt tânăr, sumă depusă de către trei persoanele vătămate, pentru un presupus accident rutier provocat de o rudă a acestora.
Tânărul de 26 de ani a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a întregii activităţi infracţionale.
Sfaturi de la Poliţie pentru a evita „plasa”
Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.
Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: „Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.
Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”.
De asemenea, Poliţia recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.