Liceul Tehnologic din Baia de Fier este singura unitate de învățământ din județul Gorj unde nici un elev nu a promovat examenul de bacalaureat. Astfel, din cei 61 de absolvenți, nu a reușit nici măcar unul să obțină notă de trecere. Ileana Cetină, directoarea liceului, nici măcar nu a răspus la telefon pentru a explica rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat. Secretarul liceului a declarat că directoarea se află în concediu de odihnă în perioada de desfășurare a examenului de bacalaureat. De altfel, Liceul Tehnologic din Baia de Fier a avut rezultate slabe și în anii trecuți la bacalaureat, însă nimeni nu a luat, se pare, nici o măsură pentru remedierea situației. Rămâne de stabilit dacă managerul unităţii de învăţământ chiar a ales concediul de odihnă în această perioadă sau a preferat să nu mai comunice pe tema rezultatelor slabe obţinute de elevi la prima sesiune a examenului de bacalaureat.
A primit certificatul de „Şcoală Europeană“
Ion Ișfan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj, afirmă că va fi făcută o analiză la Liceul Tehnologic Baia de Fier, însă după ce vor fi soluționate și contestațiile de la examenul de bacalaureat. Acesta s-a arătat mirat și de faptul că directorul unității de învățământ se află în concediu de odihnă, întrucât, potrivit metodologiei de organizare a bacalaureatului, nu avea dreptul să intre în concediu de odihnă. Liceul Tehnologic Baia de Fier a primit în urmă cu ceva timp certificatul şi trofeul de „Şcoală Europeană“, alături de alte trei unități de învățământ din județul Gorj. Rezultatele obținute acum de liceu demonstrează, însă, că unitatea școlară nu este demnă de această distincție, nivelul de educație al elevilor pregătiți de profesorii instituției de învățământ fiind unul foarte redus.
A început evaluarea profesorilor şi a directorilor
În această perioadă, Inspectoratul Școlar Județean Gorj a început evaluările cadrelor didactice. Este vorba de evaluarea anuală a profesorilor şi directorilor din instituţiile de învăţământ din Gorj, evaluare care se notează cu calificative. Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, susține că, mai întâi, toate cadrele didactice îşi fac o autoevaluare, iar apoi vor fi notate de către comisia din cadrul inspectoratului. Dacă un profesor sau director de școală nu obține calificativul foarte bine, acesta nu se poate înscrie la gradele din învățământ, la funcții de conducere, la obținerea gradațiilor de merit. Calificativele obținute contează și atunci când au loc restrângeri de activitate în învăţământ, cei care urmează să plece din sistem fiind selectați în funcție de calificativele obținute. În județul Gorj sunt aproape 4.000 de cadre didactice ce vor fi evaluate anul acesta, iar procesul respectiv urmează să se încheie în luna august.