Dintre cei 3.059 de candidaţi doljeni care au promovat examenul de bacalaureat, 2.211 au contestat notele primite.
Cele mai multe contestaţii, aproximativ 50%, au fost depuse la limba română. „Avem 1.191 de contestaţii la limba română, 480 la matematică, 237 la biologie, 36 la informatică, iar restul la celelalte materii. Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent. Din discuţiile purtate cu colegii, anul trecut s-a înregistrat cel mai mare număr de contestaţii până în acel moment, 1.300, însă în această sesiune avem cu peste 900 de contestaţii mai mult. Este dreptul candidaţilor să solicite recorectarea lucrărilor, atâta timp cât se consideră depunctaţi. Au, în acest fel, posibilitatea să constate dacă nota iniţială va rămâne la fel“, a precizat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. În acest an, procentul de promovabilitate la bacalaureat a crescut faţă de anul anterior cu aproximativ cinci procente, de la 55,71% la 60,48%. 533 de tineri înscrişi la bacalaureat au absentat, iar alți zece au fost eliminați în timpul probelor, fiind prinşi cu fiţuici asupra lor, telefoane mobile, iar în unul dintre cazuri cu un ceas inteligent special achiziţionat pentru a permite fraudarea examenului.
Profesorii doljeni au acordat nouă medii de 10 candidaţilordin Timiş
În urma deciziei ministrului educaţiei, Sorin Câmpeanu, de a se corecta lucrările în alt judeţ, tezele din Dolj au fost corectate de profesorii din judeţul Argeş. În Dolj, au ajuns lucrările candidaţilor din judeţul Timiş.
Şi candidaţii la bacalaureat din Timiş au contestat notele acordate de profesorii doljeni, însă numărul contestaţiilor este mult mai mic. „Am fost extrem de fericiţi când am aflat că lucrările elevilor noştri vor fi corectate de profesorii din Dolj. Ştim că acest judeţ are cadre didactice foarte bune. Am înregistrat 293 de contestații la limba română, 166 la matematică, 121 la biologie, câte 93 la geografie şi istorie“, a precizat Aura Danielescu, inspector şcolar general la ISJ Timiş. Procentul de promovabilitate în Timiş la această sesiune este de 65,84 la sută, faţă de anul trecut, când procentul a fost de 57,19 la sută. Nouă elevi au luat medii de 10 în Timiş, 679 – medii între 9 şi 9,99, 888 – medii între 8 şi 8,99, 869 – medii între 7 şi 7,99, 768 – medii între 6 şi 6,99.
Cele 2.211 contestaţii depuse de candidaţii doljeni vor fi recorectate de profesorii din Târgu Jiu. Pe 10 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
1.246 de contestaţii la examenul de bacalaureat
Rezultatele examenului de bacalaureat au nemulţumit 1.246 de elevi gorjeni, care au ales să depună contestaţii. Cele mai multe dintre acestea au fost depuse la limba şi literatura română, la biologie şi la geografie. Lucrările sunt recorectate în perioada 8-9 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie. Procentul de promovabilitate la nivelul judeţului Gorj a fost redus, respectiv de 53,51%. Este de aşteptat ca procentul să mai crească, având în vedere că există 256 de candidaţi care au obţinut media peste 5 şi au nevoie de 6 pentru a promova. (Eugen Măruță)