4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii acuzați că cereau șpăgi, suspendați din funcții

Profesorii acuzați că cereau șpăgi, suspendați din funcții

(Foto: GdS)
(Foto: GdS)

Cele cinci cadre didactice urmărite penal de procurori pentru că ar fi solicitat șpăgi studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova au fost suspendate ieri din funcții de conducerea universității. Trei dintre profesori nu mai pot lucra nici ca medici în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, acolo unde erau angajați cu jumătate de normă.

Lumea medicală din Craiova era zguduită acum o săptămână de acuzațiile aduse de procurorii Parchetului General mai multor profesori universitari de la UMF. Anchetatorii au făcut mai multe percheziții la domiciliul profesorilor și la sediile unor instituții publice și au chemat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj zeci de studenți cărora le-au luat declarații. După trei zile de audieri, procurorii au comunicat oficial că au început urmărirea penală împotriva următoarelor persoane: Lucica Roșu, Cristina Petrică, Dănuț Firu, Daniela-Denisa Cernea, Bogdan Cotoi și Raluca Eugenia Iovan.
Procurorii susțin că Lucica Roșu, Cristina Petrică, Dănuț Firu și Daniela-Denisa Cernea – cadre universitare la UMF – au primit mită, Bogdan Cotoi, tot cadru didactic, a fost complice la luarea de mită și a folosit în orice mod, direct sau indirect, informații ce nu sunt destinate publicității sau a permis accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, iar Eugenia-Raluca Iovan, secretară, a făcut trafic de influență și a folosit sau permis și ea accesul persoanelor neautorizate la informații nedestinate publicității. Cele șase persoane au fost puse sub control judiciar, iar cadrelor didactice li s-a interzis să mai predea la catedra UMF. Procurorii au descoperit la domiciliul acestora sute de bijuterii de aur, zeci de mii de lei și peste 13.000 de euro, în condițiile în care șpaga cerută studenților varia între 50 și 100 de euro.

Cine sunt profesorii suspendați și de la spital

Trei dintre cei cinci profesori sunt și angajați ca medici la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, dar contractele lor vor fi suspendate pe toată durata menținerii interdicției de a profesa la UMF.
Profesorul universitar Lucica Roșu, de 63 de ani, este șef Laborator Analize Medicale. Conform declarației de avere aferente anului 2013, cea mai recent postată pe site-ul SCJU Craiova, aceasta a avut un venit de 50.400 de lei de la UMF Craiova și 51.330 de la SCJU Craiova, precum și 2.400 de lei de la SC Meditech Craiova, ca medic laborator. În declarația Lucicăi Roșu de la acea vreme mai apăreau două autoturisme, Opel Astra și Cielo, două apartamente, o casă de locuit și un teren agricol în suprafață de 7.500 mp. Totodată, în declarație nu apăreau conturi bancare și datorii, plasamente, dar nici bunuri (metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult etc.) care să depășească, însumate, valoarea de 5.000 de euro.
Alt profesor care lucra și la Spitalul de Urgență, Cristina Petrică, are 63 de ani, este conferențiar universitar și medic primar Laborator Clinic și Microbiologie. Aceasta mai are și alte activități, conform CV-ului de pe site-ul UMF: coordonează lucrări științifice studențești, lucrări de licență, participă la comisii de concurs pentru ocuparea unor posturi de preparator și asistent universitar, pentru admiterea la doctorat, dar și în comisii de susținere a examenelor și a referatelor de către doctoranzi.
Al treilea profesor suspendat atât de la UMF, cât și de la Spitalul de Urgență este Daniela Cernea. În vârstă de 60 de ani, Cernea este conferențiar universitar și medic primar la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului. În 1992 a făcut o specializare pe anestezie în chirurgia laparoscopică în Lyon, Franţa. Ea este membru al Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă, al Societăţii Române de Chirurgie Endoscopică, al Societăţii Europene de Anestezie, dar și al Centrului pentru studii morfologice de microscopie și imunologie.
Conform declarației de avere a soțului, Nicolae Cernea, șef de secție la Clinica de Obstetrică-Ginecologie a SCJU Craiova, aceasta a avut, tot în anul 2013, un venit de 22.000 de lei de la SCJU Craiova, 26.000 de lei din funcția de conferențiar la UMF Craiova și 6.000 de lei venitul de la cabinetul medical. În declarația de avere a soțului mai apar două autoturisme, un Peugeot 407 și un Citroen C4, cumpărate în 2004, respectiv 2005, două apartamente (cumpărate în 1995 și 2008 și deținute împreună cu Daniela Cernea) și o casă de locuit, moștenită în 2013.
Trebuie amintite și activele financiare menționate în declarația lui Nicolae Cernea, completată în aprilie 2014. Vorbim despre 11 depozite bancare, dintre care trei deschise în anul 2013, cu o valoare totală, la acea dată, de 9.200 de euro și 21.672 de dolari americani. Celelalte depozite, opt la număr, au fost toate deschise în anul completării declarației, 2014, și aveau o valoare totală de 21.131 de euro, 5.000 de dolari și 61.000 de lei. Din vânzarea unui apartament, soții au obținut 176.737 de lei în 2014, iar în declarație mai apare și o donație de 20.000 de euro, din partea părinților lui Nicolae Cernea.

Ce spune legea

Suspendarea din funcțiile medicale pe care le dețin la spital cei trei profesori universitari sunt o consecință a colaborării spitalului cu universitatea. Dacă ei au fost suspendați la UMF, ca urmare a interdicției impuse de procurori, atunci sunt suspendați și de la spital. Conducerea SJU Craiova a precizat că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp. La UMF suspendarea s-a produs deja de ieri. Directorul administrativ al universității, Mihai Caragea, a precizat pentru GdS că poliția a trimis ieri-dimineață hârtia oficială referitoare la controlul judiciar și la interdicția de a mai preda, iar procedurile au fost deja efectuate. El a spus că în eventualitatea în care măsura restrictivă nu va fi eliminată, atunci colegii profesorilor le vor suplini activitatea didactică.
Suspendarea activității profesorilor la Spitalul Județean de Urgență Craiova este posibilă ca urmare a existenței mai multor articole din Legea Sănătății nr. 95/2006. La articolul nr. 398, legea prevede că, „începând cu data aderării la Uniunea Europeană, autorităţile competente române vor retrage, după caz, temporar sau definitiv, documentele prevăzute la art. 396, alin. (2), lit. c), eliberate medicilor care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 370, lit. a), c) şi e), precum şi medicilor stabiliţi în România care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 370, lit. b), d) şi f), în cazul în care acestora li se aplică sancţiunile prevăzute de lege cu suspendarea sau interdicţia exercitării profesiei“.
Cei trei profesori au ajuns să lucreze în spital pe baza altui articol din Legea Sănătății, 167, care spune că „în spital se pot desfăşura şi activităţi de învăţământ medico-farmaceutic, postliceal, universitar şi postuniversitar, precum şi activităţi de cercetare ştiinţifică medicală. Aceste activităţi se desfăşoară sub îndrumarea personalului didactic care este integrat în spital. Activităţile de învăţământ şi cercetare vor fi astfel organizate încât să consolideze calitatea actului medical, cu respectarea drepturilor pacienţilor, a eticii şi deontologiei medicale“. La alineatul 2, articolul spune următoarele: „colaborarea dintre spitale şi instituţiile de învăţământ superior medical, respectiv unităţile de învăţământ medical, se desfăşoară pe bază de contract, încheiat conform metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii publice şi al ministrului educaţiei şi cercetării“.
Spitalul Județean de Urgență Craiova este spital clinic, deci are rolul de a forma studenți sub îndrumarea cadrelor didactice de la UMF. Spre deosebire de ceilalți medici, profesorii universitari nu sunt obligați să dea concurs pe post, ci sunt integrați în sistemul medical al spitalului. Ei lucrează cu jumătate de normă și asigură gărzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS