4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste jumătate din profesorii doljeni au picat la definitivat

Peste jumătate din profesorii doljeni au picat la definitivat

(FOTO: Arhiva GdS)
(FOTO: Arhiva GdS)

51,03% dintre profesorii doljeni care au susţinut examenul de definitivat nu au promovat.

Ieri au fost publicate rezultatele inițiale, înainte de contestații, din cadrul examenului național de definitivare în învăţămant, sesiunea 2015. Din cei 214 candidaţi, 48,97% au promovat examenul, obţinând notă peste 8. „13 au absentat, iar 56 dintre candidaţi s-au retras din examen. Cinci candidaţi au obţinut notă mai mică de 5, iar 140 note peste 5“, a precizat prof. Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la ISJ Dolj. Un singur candidat din judeţul Dolj a reuşit să obţină nota 10, este vorba de profesoara Oana Claudia Ion, care predă disciplina finanţe-bănci la Colegiul Tehnic (CT) „Ştefan Milcu“ din Calafat.
Concret, rezultatele arată în felul următor: cinci note au fost sub 5, 15 note au fost între 5 și 5,99, 32 de note au fost între 6 și 6,99, 22 de note au fost între 7 și 7,99, 68 de note au fost între 8 și 8,99 și două note au fost între 9 și 9,99.

„Consider că subiectele au fost în aşa fel formulate încât să aducă o pată asupra noastră“

Condiţia pentru a trece de examenul de definitivat este nota 8 la proba scrisă a examenului. Începând cu anul 2013, Ministerul Educaţiei a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să crească de la 7 la 8. Cadrele didactice care promovează examenul naţional de definitivare dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Foarte mulţi dintre profesorii doljeni care au susţinut examenul de definitivat au declarat că vor depune contestaţii, fiind nemulţumiţi de notele primite. „În primul rând, subiectele primite au fost extrem de dificile. Apoi, subiectul al treilea a fost în neconcordanţă cu programa de psihopedagogie şi baremul de corectare, care prevedea tratarea subiectului altfel decât în programă. Nici un candidat nu a reuşit să obţină nota 8 atât la matematică, cât şi la chimie. În plus, este absurd modul în care a fost organizat examenul. În cele patru ore a trebuit să rezolvăm ce alţi candidaţi în anii anteriori primeau în trei zile de examen. Nemulţumirile noastre au ajuns şi la nivelul sindicatelor doljene, care au trimis petiţii Ministerului Educaţiei, însă, din păcate, cei din minister au declarat că nu există neconcordanțe între subiect și barem la examenul de definitivat… Consider că subiectele au fost în aşa fel formulate încât să aducă o pată asupra noastră, a dascălilor înscrişi la definitivat“, a spus Andreea, una dintre profesoarele care a susţinut în acest an examenul de definitivat. Şi Luiza Cârtog, profesor de limba română, a contestat nota obţinută la examenul de definitivat: „Am primit 6,60. A fost un examen extrem de dificil, însă consider că nota primită este mult sub nota pe care mă aşteptam să o obţin. La limba română există subiectivitate foarte mare atunci când vine vorba de corectare, din acest motiv am şi depus contestaţie, consider că am fost depunctată. Sper să obţin 8, nota de care am nevoie“.
Profesorii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii până astăzi la ora 15.00. Subiectele de examen, şi baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplină în parte, de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, alcătuit din cadre didactice din învăţământul universitar, mai precis de la Universitatea București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS