Două personalităţi gorjene vor fi premiate de către Consiliul Judeţean Gorj, la şedinţa de mâine. Un veteran de război în vârstă de 105 ani şi un medic specializat în cardiologie, membru al Academiei de Ştiinţe din New York, vor primi diplome de excelenţă din partea aleşilor judeţeni.
Decizia de a le oferi diplome de excelenţă unor personalităţi cu merite deosebite a fost luată la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, în ceea ce îl priveşte pe medicul Grigore Lupescu, din Târgu Jiu, respectiv a consilierului judeţean Sabin Cornoiu, în privinţa lui Alexandru Ţundrea, din Teleşti, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit documentaţiilor realizate pentru proiectul de hotărâre, doctorul Grigore Lupescu este un model semnificativ pentru oamenii din toate culturile și drumurile vieții, adoptând principiile realizărilor academice, contribuții aduse umanității, gânduri filozofice, succes literar, integritate intelectuală, realizări medicale și de cercetare și multe altele.
Recunoscut pe plan mondial pentru descoperirile în domeniul cardiologiei, dar și membru al Academiei de Științe din New York, al Societății Mediteraneene de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară, membru al Uniunii Medicale Balcanice și al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România, medicul Grigore Lupescu a fost decorat și premiat cu distincții naționale și internaționale: Omul Anului în Știință pentru 2009, Premiul Internațional Hipocrate pentru Realizări Medicale, Premiul Internațional al Păcii 2008, Premiul de Excelență în Știință „Sir Isaac Newton“, Premiul „Marie Curie“, Magna cum Laude.
„Referitor la activitatea de cercetare științifică, desfășurată până în prezent, menționez una din realizările sale cele mai semnificative, și anume: a obținut brevetul de inventator (OSIM nr. 92346/1987), pe baza căruia a fost realizat medicamentul Nitrovital (produs de Armedica SA Târgu Mureș), inclus în nomenclatorul medicamentelor românești compensate. Pe linie literară a cultivat mai ales epigrama, publicând la: Papagalul, Urzica, Ramuri, Tribuna, Gorjeanul etc. A fost laureat al mai multor concursuri naționale de epigrame și a publicat cărțile: «Epigrame», editura Litera, București, 1977 și «Colocviu umoristico-medical, Epigrame», editura Limes, Cluj-Napoca, 2005, acordându-i-se Diploma de membru de Onoare al Uniunii Epigramiștilor din România și Diploma de merit pentru aportul excepțional la promovarea epigramei românești. Este membru fondator al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România. Pentru toate aceste considerente domnul Grigore Lupescu este una dintre marile personalităţi ale secolului XXI, este un doctor și un cercetător care și-a devotat viața carierei sale, care a spart barierele normalului, care a creat calea către viitor“, conform prezentării realizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi anexată proiectului de hotărâre prin care se vor acorda distincţiile.
Veteran ajuns la 105 ani, licenţiat în filosofie
În ceea ce îl priveşte pe veteranul Alexandru M. Ţundrea, ajuns la vârsta de 105 ani, acesta a fost decorat după ce a îndurat greutățile frontului, dând dovadă de vitejie fără seamăn, bărbăţie şi eroism care, fără a-şi precupeţi forţele şi viaţa, a luptat pentru apărarea pământului strămoşesc. S-a născut la 6 decembrie 1910, în comuna Telești – Moșneni, județul Gorj. A absolvit Școala Normală din Târgu Jiu, devenind învățător, apoi a urmat cursurile Facultății de Drept și Facultății de Filosofie din Cluj.
„În anul 1938 a fost concentrat și un an mai târziu mobilizat în Regimentul 96 Infanterie Caransebeș, contingentul 1937, având gradul de locotenent în rezervă, participând la acțiunile de apărare organizate preventiv în Ardeal. La 11 martie 1941 este mobilizat din nou și a plecat cu Regimentul 96 Infanterie pe frontul de est. Pentru faptele sale de vitejie, pe 12 martie 1943 a fost decorat cu Ordinul «Coroana României» cu spade în grad de Cavaler cu panglica «Virtutea Militară». Acordarea Diplomei de Excelență domnului Țundrea M. Alexandru constituie un act de recunoştinţă şi apreciere pentru realizările deosebite în viaţa publică gorjeană şi contribuţia adusă la promovarea imaginii județului Gorj“, potrivit Consiliului Judeţean Gorj.