Secțiile de Neonatologie și Pediatrie ale Spitalului Județean (SJU) Slatina au nevoie de modernizare. La Pediatrie nu s-au mai făcut renovări de 30 de ani, iar medicii spun că mulți părinți refuză să-și interneze copiii aici. La Neonatologie, pe lângă renovare este nevoie și de medici. Conducerea unității dă asigurări că întregul bloc Materno-Infantil va fi reabilitat complet până la finalul acestui an.
Secțiile din SJU Slatina în care sunt internați copiii mai au multe lucruri de pus la punct. Saloanele trebuie renovate, mobilierul învechit are nevoie să fie schimbat.
În Secția de Pediatrie ajung copii din toate orașele mai mici și comunele apropiate Slatinei. Secția este suprasolicitată. Cele 60 de paturi sunt mereu pline de copii, iar numărul solicitărilor este peste numărul de paturi. „Avem o medie lunară de 500 de externări. Vara predomină enterocolitele, virozele respiratorii, afecțiunile alergice. Aici ajung cazurile cele mai grave din Olt. Deși avem personal bine pregătit, foarte mulți părinți evită să-și interneze copiii aici, din cauza condițiilor din saloane. Indiferent cât am fi de pregătiți, dacă nu asigurăm și confort copilului, care oricum este afectat, nu reușim să îi mulțumim. Foarte mulți părinți ne-au și spus că nu rămân aici pentru că nu le oferim condițiile care ar trebui“, a declarat dr. Daniela Safta, șefa Secției de Pediatrie.
În secție nu s-au mai făcut dotări și reabilitări de 30 de ani. Pe ici, pe colo au mai apărut mici schimbări. S-a pus termopan și s-au renovat unele saloane.
Este nevoie în primul rând de schimbarea paturilor cu unele specifice pentru Pediatrie. „Este nevoie de dotare în tot ceea ce înseamnă Terapia Intensivă, monitoare, pulsoximetre, aspiratoare de secreții, un ecograf cu sondă pediatrică“, a precizat șefa clinicii.
Și de personal medical mai este nevoie. Recent, în secție au venit trei medici, dar este nevoie de mai multe asistente și infirmiere.
Aparatura stă pe loc până când este gata renovarea
Neonatologia, locul unde sunt îngrijiți cei mai mici pacienți din spital, are nevoie de schimbare. Aici nu s-au mai făcut îmbunătățiri de când s-a înființat blocul Materno-Fetal. Secția intră în proiectul amplu de renovare a blocului Materno-Infantil, în special compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală. Spațiul alocat Terapiei Intensive o să fie mai mare. „Spitalul a achiziționat două incubatoare și un ventilator mecanic care este de folos pentru a îngriji prematurii. Din lipsă de spațiu însă, nu folosim aparatura. Așteptăm renovarea, care sperăm că va începe cât mai repede. Tot etajul V, unde ne desfășurăm activitatea acum, o să fie mutat în etajul III, lângă sălile de nașteri, pentru a nu mai urca cu nou-născuții pe scări. Și etajul IV o să fie reabilitat total și vom avea sistem rooming-in mamă și copil. Acolo o să primim și pătuțuri noi“, a spus dr. Lucica Alex, șefa Secției Neonatologie.
„A existat o primă procedură de licitație, dar nu a fost desemnat nici un câștigător“
Lunar, în Neonatologie sunt îngrijiți 100-130 de nou-născuți, dintre care aproximativ 20 la sută sunt prematuri. În ultimul timp, medicii spun că a crescut numărul bebelușilor născuți prematur. „Suntem maternitate de gradul II, iar legea spune că acești micuți trebuie transferați după naștere în maternități de gradul III. Aici rămân prematurii cu vârstă de gestație de peste 34 de săptămâni și cu greutate peste 1,500 kg“, a explicat șefa secției.
Pe lângă renovare, secția care poate salva viața micuților are nevoie și de trei medici, fără de care cu greu se poate face față în acest moment activității zilnice. Posturile au fost scoase la concurs și s-a înscris un medic rezident. Managerul Spitalului Județean Slatina, dr. Andrei Iordache, a declarat că cele două secții intră într-un amplu proces de renovare. Banii pentru lucrări vin de la Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Olt. „Cele patru etaje din blocul Materno-Infantil care deservesc secțiile de Pediatrie și Neonatologie vor fi reabilitate complet până la finalul acestui an, vor fi dotate cu aparatură și mobilier. Finanțarea vine de la Ministerul Sănătății și consiliul județean. A existat o primă procedură de licitație, dar nu a fost desemnat nici un câștigător. Am demarat din nou licitația și sperăm ca în cel mai scurt timp să avem un câștigător“, a precizat managerul SJU Slatina.