– În septembrie 2009, membrii comitetului executiv al asociaţiei au descoperit că administratoarea Coșoveanu folosea chitanțe false.
Fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu din Craiova, condamnată definitiv în octombrie 2012 la cinci ani de închisoare pentru delapidarea asociației cu aproape 550.000 de lei, a fost eliberată condiționat din Penitenciarul Craiova.
Neregulile de la Asociaţia de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu au fost descoperite în septembrie 2009, când Carmen Coşoveanu, care ocupa funcțiile de casieră și administratoare, a fost acuzată că a sustras aproximativ 200.000 de lei din bugetul asociației. Mai târziu, în urma unei anchete, s-a stabilit că a băgat mâinile până la coate în banii locatarilor. Ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au dispus efectuarea unei expertize contabile, iar experţii au stabilit că, pentru perioada 2008-2009, Carmen Coşoveanu a întocmit o evidenţă contabilă dublă – una cu sumele încasate efectiv de la locatari şi alta cu sume fictive, mult mai mici, care erau luate în calcul în contabilitatea asociaţiei, creând astfel un prejudiciu de 201.677,67 de lei. Ulterior, anchetatorii au dispus a doua expertiză, prin care au fost verificate toate documentele din întreaga perioadă în care Carmen Coşoveanu a gestionat asociaţia. De data aceasta s-a constatat că, în perioada 2005-2009, femeia a „tras“ din banii asociaţiei pe care o conducea suma de 541.463,58 de lei, prin evidenţierea parţială şi eronată în contabilitate sau cu ajutorul unor chitanțe false.
Tot în septembrie 2009, Gazeta de Sud a obținut o înregistrare a discuției între membrii comitetului executiv al asociației și Carmen Coșoveanu, în care aceasta din urmă recunoștea că a luat bani din casierie. A susținut însă că i-a pus la loc.
Stela. D: „Doamnă, astea 1.000 de chitanţe din 2009 cât valorează, dublu? Plus că pe 2008 încă n-am verificat nici o chitanţă“.
Carmen Coşoveanu: „De ce nu mă înţelegeţi omeneşte că eu banii i-am pus la loc, oameni buni!“.
Stela D.: „Acuma suntem numai noi trei, spune, câţi bani ai luat?“.
Carmen Coşoveanu: „Două sute şi ceva de milioane… I-am pus la loc…“.
Stela D.: „Când, când i-ai luat?“.
Carmen Coşoveanu: „În timpul anului trecut“.
Stela D.: „Doamna (preşedinta asociaţiei, Carmen Georgescu – n.r.) spune că ai zis că şi pe vremea lui Tiugan (fost preşedinte – n.r.) ai furat…“.
Carmen Coşoveanu: „La domnul Tiugan a fost rahat. Zece milioane, douăzeci… N-a fost mare rahat!“.
Stela D.: „Carmen, cum ţi-au făcut ăia chitanţe de două ori cu aceeaşi serie?“.
Carmen Coşoveanu: „Mi le-am făcut eu, nu mi le-au făcut oamenii ăia, vezi de treabă!“.
Stela D.: „Cum adică ţi le-ai făcut tu?“.
Carmen Coşoveanu: „Da!“.
Stela D: „De ce n-ai fost de acord să facem atunci solicitare la Corpul Experţilor să facă o expertiză?“.
Carmen Coşoveanu: „Pentru că eu ştiam că trebuie să refac tot şi nu apucasem să refac“.
Stela D.: „De ce să refaci tot?“.
Carmen Coşoveanu: „Păi, cum de ce să refac tot? Nu trebuia să ajung la zi cu oamenii care au plătit? Eu pusesem banii, dar nu trebuia să ajung, cu toţi oamenii care au plătit, la zi?“.
Stela D.: „Carmen, tu ai luat banii în 2008, ai zis…“.
Carmen Coşoveanu: „Aşa…“.
Stela D.: „I-ai luat pe toţi o dată?“
Carmen Coşoveanu: „Nu!“.
Cinci ani de puşcărie şi banii înapoi
Pe 17 decembrie 2009, Carmen Coşoveanu a fost reţinută pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au cerut judecătorilor arestarea preventivă a acesteia. Magistraţii de la Judecătoria Craiova au respins însă propunerea procurorilor şi au dispus faţă de inculpată doar măsura obligării de a nu părăsi localitatea.
După un an, procurorii au trimis-o în judecată pe inculpată pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar pe 16 decembrie 2011, Judecătoria Craiova a condamnat-o la cinci ani cu executare şi a admis acţiunea civilă a Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu. Carmen Coşoveanu a fost obligată să plătească asociaţiei pe care a condus-o până la sfârşitul anului 2009 suma de 541.463,58 lei drept despăgubiri civile.
Inculpata a făcut recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova, iar, pe 10 octombrie 2012, Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea ca nefondată. Decizia Curții de Apel Craiova a fost una definitivă, așa că inculpata a fost ridicată și încarcerată la Penitenciarul Craiova.
Eliberată condiționat din penitenciar
Pe 7 iulie 2015, după doi ani și nouă luni petrecuți după gratii, Judecătoria Craiova a dispus eliberarea condiționată a condamnatei. „Admite propunerea de liberare condiţionată privind pe condamnata Coşoveanu Carmen, deţinută în Penitenciarul Craiova. Dispune liberarea condiţionată a condamnatei Coşoveanu Carmen din executarea pedepsei închisorii de cinci ani“, se arată în hotărârea instanței. Carmen Coșoveanu nu a fost eliberată imediat din penitenciar, ci pe 14 iulie, după ce a expirat termenul de depunere a contestațiilor.
Potrivit reprezentanților Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu, prejudiciul nu a fost recuperat până în prezent, un dosar de executare fiind pe rolul Judecătoriei Craiova. Asociația încearcă să vândă apartamentul și mașina femeii (VW Bora) pentru a recupera măcar o parte din prejudiciu.
Încă o administratoare eliberată
Fosta administratoare, casieră şi contabilă la Asociaţia de Proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş, Elena Stanciu, a fost condamnată definitiv în iunie 2013 la cinci ani de închisoare pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată și obligată să restituie asociației suma de 269.277 de lei.
În februarie, anul acesta, Elena Stanciu a fost eliberată condiționat din penitenciar. Inculpata a fost arestată preventiv între 4 februarie și 17 iunie 2013.