Salvamontiştii din toată ţara culeg roadele după ce o aplicaţie dezvoltată la nivel local cu ajutorul unui operator de telefonie mobilă a ajuns să salveze zeci de vieţi. Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj, proiectul a fost implementat în urmă cu trei ani, la iniţiativa unui grup local de salvamontişti, iar de atunci a ajuns să fie utilizat pe scară largă în operaţiunile de salvare montană. Aplicaţia respectivă folosită de o persoană rătăcită pe munte poate transmite rapid şi cu o precizie maximă coordonatele celui care o utilizează. Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, a spus că la nivelul judeţului aplicaţia a fost folosită cu succes pentru salvarea a şapte persoane, iar la nivel naţional a fost utilizată la recuperarea şi salvarea, din diferite zone montane, a peste 60 de persoane.
Sistem de salvare montană unic în România
Salvamontiştii gorjeni sunt printre cei mai bine pregătiţi la nivel naţional, iar expertiza acestora se regăseşte şi pe teren. Un exemplu în acest sens este şi un sistem de marcaje turistice unic la nivel naţional. Acesta a fost implementat cu succes în munţii din Gorj şi va fi utilizat peste tot dacă îşi va dovedi eficienţa.
„Suntem iniţiatorii acelei aplicaţii care poate fi descărcată în telefon şi care ajută la salvarea de vieţi. Este o aplicaţie unică la nivel mondial şi a ajutat la salvarea a șapte vieţi în munţii Gorjului şi a peste 60 în România. De asemenea, folosim în prezent un sistem unic de marcaje montane. Fiecare stâlp are o coordonată GPS care ajută la stabilirea exactă a locului unde se află o persoană rătăcită pe munte. Este suficient să ne spună exact o zonă pe lângă care a trecut sau ceva care să ne ajute să identificăm cel mai apropiat traseu şi stâlp faţă de virtuala victimă şi intervenţia va fi mult mai eficientă. După ce a fost finalizat programul privind realizarea cu fonduri europene a bazelor de salvare şi informare turistică din zona montană a judeţului Gorj, avem la dispoziţie cel mai performant sistem de radio-comunicaţii din ţară. Continuăm să îl perfecţionăm. Mai avem şi două echipamente unice în România pentru salvarea în caz de inundaţii. Suntem o unitate etalon şi suntem fericiţi că avem norocul să beneficiem de o asemenea bază complexă de salvare care până la urmă este în beneficiul turiştilor . Ei sunt principalii beneficiari“, a declarat Sabin Cornoiu. Acesta a mai spus că de la începutul anului şi până în prezent salvamontiştii gorjeni au avut peste 200 de intervenţii cu un grad de succes de sută la sută.