4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLia Olguța Vasilescu, la Alege TV: „Locatarii nemulțumiți din Centrul Istoric pot să se mute“

Lia Olguța Vasilescu, la Alege TV: „Locatarii nemulțumiți din Centrul Istoric pot să se mute“

Pentru cei care locuiesc în zona Centrului Istoric și sunt deranjați de zgomotul din timpul nopții, singura soluție este să se mute. Cel puțin asta a spus primarul Lia Olguța Vasilescu, la Alege TV, explicând că activitățile în această zonă nu pot fi oprite la ora 22.00, mai ales în contextul în care au fost mai multe dezbateri, atât pe planul urbanistic al zonei, cât și pe regulamentul de funcționare și acces în Centrul Istoric. Primarul a mai vorbit despre „bizonii“ care parchează neregulamentar în oraș și despre soluțiile la această problemă, explicând, totodată, de ce se decopertează anumite străzi și sunt asfaltate de-abia după săptămâni bune.

Invitat în cadrul emisiunii „Factualitate“, la Alege TV, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a vorbit despre activitatea din Centrul Istoric, inaugurat de două luni. Întrebată ce pot face oamenii care încă locuiesc aici și sunt deranjați de zgomotul de la terase și baruri, primarul a spus că aceștia pot „să se mute. Nu avem altă variantă pentru ei. Este vorba despre blocuri de locuit. Iar în case nu avem ce să le facem.
De altfel, le-am spus de la început. Au fost două runde de dezbateri publice în care nimeni nu a comentat atunci când le-am spus că va fi zonă comercială și de distracție. Le-am spus că fie vând, fie închiriază și își pot permite o locuință de lux oriunde în Craiova, tot cu chirie. Nu trebuie să ne gândim la faptul că e o suferință. Ei trăiesc pe o mină de aur acolo, din care pot să scoată foarte mulți bani. Dacă nu vor să renunțe, e treaba lor. Acolo, Planul Urbanistic Zonal s-a schimbat.
Pentru 20-30 de ani, acolo va fi zona de distracții a orașului. În ceea ce privește partea de blocuri, am avut o problemă, în sensul că le-am cerut teraselor care sunt în zona de blocuri să închidă muzica la ora 22.00. Singurele probleme sunt în zona Femina, unde sunt familii cu copii și am încercat să îi ajutăm. Cred că a fost o singură persoană la dezbaterea pentru regulamentul de funcționare care m-a întrebat ce se întâmplă. I-am spus că trebuie să se mute. Nu poți să închizi Centrul Vechi la ora 22.00“.

Problema decopertărilor – ori la subcontractant, ori la proiect

Vorbind despre probleme oamenilor, s-a ajuns și la o discuție despre felul în care se desfășoară lucrările de decopertare și asfaltare în oraș. În legătură cu acordul-cadru, distanța mare de timp dintre aceste două operațiuni se datorează subcontractorilor firmei care a adjudecat contractul, după cum a explicat primarul. „Este o problemă pe care o avem și noi cu firmele care au câștigat licitațiile și pe care le-o reproșăm de fiecare dată. Chiar fac de multe ori ture cu mașina prin oraș împreună cu administratorul public ca să vedem unde mai sunt astfel de situații. Multe ni se raportează și la Telefonul Cetățeanului, iar pe altele le vedem singuri în teren. Imediat, a doua zi se convoacă ședință la primărie. În general, o firmă foarte mare, cum este Delta, care a câștigat acordul-cadru, lucrează cu mai mulți subcontractori. Unii trebuie să facă decopertările, alții să pună bordurile și alții să asfalteze. De foarte multe ori, graficul de execuție a lucrărilor este dat peste cap pentru că unii își fac treaba mai repede, iar ceilalți vin foarte târziu pentru că au lucrări în alte zone ale orașului. Asta ca să știți că nu se stă degeaba și că se lucrează în toate zonele orașului. Încercăm să fie cât mai bine și să provocăm cât mai puțin deranj locuitorilor“, a declarat primarul.
Despre aceleași probleme, însă pe alte proiecte, Lia Olguța Vasilescu a explicat și ce s-a întâmplat pe strada Calea București, unde asfaltarea a început, la fel, după săptămâni bune de la decopertare. „Pe Calea București am avut o situație mai specială. Sunt mai multe firme care lucrează. Linia de tramvai aproape s-a terminat, dar proiectele – și iarăși ajungem la proiectanți și la proiecte proaste – ne-au adus într-o situație în care societatea UTI, de exemplu, vine și-și introduce cablul la distanța la care scria în proiectul ei. După care vine Delta, decopertează și dă peste cablul lui UTI, fiindcă avea același număr de centimetri de decopertat. Sunt tot felul de neînțelegeri între firme, discuții la primărie pentru a le împăca și negocieri cu proiectanții care nu vor să schimbe proiectul“, a detaliat edilul.

„Dacă mizăm doar pe bunul-simț al cetățenilor, vă spun că nu facem nimic“

Nu în ultimul rând, problema mașinilor parcate neregulamentar a fost și ea abordată. În acest sens, Lia Olguța Vasilescu a spus că, momentan, municipalitatea nu poate face nimic, iar problema trebuie rezolvată tot de sus. „Este cea mai mare problemă. De multe ori, mă gândesc că sunt oameni care iau astfel de decizii și nu judecă. Nu poți să declari neconstituționale sau nu poate să vină o instanță care să spună că normele de aplicare la legea câinilor maidanezi nu sunt bune, că trebuie refăcute, și să lași toate orașele într-un haos de nedescris. După, a fost această decizie pe care a luat-o prima dată Avocatul Poporului – pentru că el a fost cel care a sesizat neconstituționalitatea -, și apoi Curtea Constituțională. Dar este haos în toate orașele din toată România, inclusiv în Craiova. (…) Suntem într-o situație foarte gravă din acest punct de vedere. Inclusiv dacă facem parcarea subterană și o lăsăm gratuită, tot nu vom rezolva această problemă, pentru că bizonul va veni și-și va planta mașina tot unde vrea el. Această situație nu poate fi rezolvată decât legal“, consideră primarul.
Olguţa Vasilescu a explicat că se încearcă găsirea unei soluții cu juriștii din primărie și Polița Națională și că se ia în calcul ca serviciul de ridicări auto să fie gratuit. „Juriștii noștri lucrează cu administratorul public pentru a găsi o variantă în care Poliția Națională va da aceste amenzi și vă spun că luăm în calcul inclusiv faptul de a asigura gratuit serviciul de ridicare a mașinilor. Adică să vină Regia Autonomă de Transport, să ridice mașinile și să descongestioneze arterele de circulație. Pentru că problema este că nu mai putem să le percepem oamenilor taxe când vin să își ia mașinile. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să descongestionăm traficul împreună cu Poliția Națională.
Deocamdată, analizăm această situație, pentru a ajunge la cel mai bun rezultat. Mie, însă, această problemă îmi cauzează o stare de disconfort care cred că este a tuturor cetățenilor Craiovei. Uitați-vă ce se întâmplă seara, când încep să vină oamenii în Centrul Istoric. Ca să nu mai zic că au început să intre și cu mașinile în Centrul Istoric. S-a întâmplat și asta, îi avem pe camerele de luat vederi. Le-am cerut juriștilor să formuleze niște amendamente pe care să le dăm parlamentarilor de Dolj să le susțină în Parlamentul României, pentru că nu se mai poate. Altfel e haos! Dacă mizăm doar pe bunul-simț al cetățenilor, vă spun că nu facem nimic, pentru că sunt unii care chiar nu au bun-simț“, a conchis Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS