4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJumătate din culturile de porumb au fost aproape distruse de secetă

Jumătate din culturile de porumb au fost aproape distruse de secetă

Culturile de porumb sunt afectate de secetă (Foto: Eugen Măruţă)
Culturile de porumb sunt afectate de secetă (Foto: Eugen Măruţă)

Gorjenii ale căror culturi agricole au fost distruse de secetă ar putea beneficia de despăgubiri. Astfel, potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Gorj, Dan Tănăsescu, la nivelul judeţului a fost constituită o comisie judeţeană care să monitorizeze şi să evalueze culturile compromise de căldura excesivă. Dan Tănăsescu a precizat că fermierii pot informa primăriile locale despre suprafeţele afectate de secetă, la rândul lor, autorităţile locale transmiţând situaţia la Ministerul Agriculturii pentru despăgubiri. „Facem evaluări. La nivelul judeţului este constituită comisia pentru evaluarea pagubelor. Primăriile ştiu ce au de făcut. Cetăţenii depun solicitări la primării, care fac evaluări în teren. Apoi se transmit situaţiile la Comisia Judeţeană. Avem doi reprezentanţi care oricând pot să meargă în judeţ să acorde consultanţă autorităţilor locale“, a precizat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Zeci de mii de hectare, aproape compromise

În judeţul Gorj sunt peste 61.000 de hectare de culturi cu porumb şi 80 de hectare de floarea soarelui. Jumătate din culturi sunt calamitate, potrivit primelor verificări efectuate în teritoriu. Conform specialiştilor în agricultură, dacă nu va ploua în Gorj până la sfârşitul lunii iulie, toate aceste culturi vor fi distruse de canicula prelungită. „Din păcate, din cauza lipsei precipitaţiilor avem culturi calamitate la jumătate. Dacă nu plouă până la sfârşitul lunii iulie, vom avea culturi calamitate sută la sută la porumb şi la floarea soarelui. Mai ales în sudul judeţului, unde nu a mai plouat de două luni. În schimb, culturile de cereale au scăpat cu bine de secetă, în judeţul nostru. Peste 11.200 de hectare de culturi de păioase au fost recoltate în bune condiţii şi la timp“, a completat Dan Tănăsescu.

Documentaţii pentru despăgubiri

Subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca, le-a cerut autorităţilor locale să fie mai active şi atente la întocmirea documentelor pentru despăgubirea fermierilor în caz de calamitate. Sorin Arjoca este de părere că raportările din teren ar trebui să fie mai bine documentate şi mai clare pentru ca reprezentanţii Ministerului Agriculturii să nu întâmpine dificultăţi birocratice la plata despăgubirilor. „Este deja instalată o secetă pedologică. Aşteptăm documentaţiile pentru a solicita despăgubiri de la Uniunea Eruopeană. Până acum, nu am primit de la nivel local documentele necesare, am vrea ca tot ce primim să fie raportări corecte”, a menţionat Sorin Arjoca.

Seceta a afectat localnicii din patru comune

Potrivit prognozelor, canicula va continua în judeţul Gorj şi în această săptămână. Autorităţile locale din comunele Băleşti, Scoarţa, Crasna şi Bălăneşti se află în stare de alertă, după ce sute de cetăţeni din mai multe sate au rămas fără apă potabilă. În ultimele zile, seceta s-a accentuat în Gorj, iar fântânile şi puţurile care alimentau reţelele de apă comunale fie au secat, fie nu mai fac faţă solicitărilor oamenilor. Încă de la începutul săptămânii trecute, Prefectura şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au menţinut Comandamentul pentru situaţii de urgenţă la nivelul judeţului, zonele cu risc mare de secetă fiind monitorizate în permanenţă. Subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, le cere primarilor să menţină active comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi în zilele următoare, probleme cu apa fiind semnalate şi în alte localităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS