2.9 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSimpozionul Internațional de Sculptură, la a III-a ediție - Pietre transformate în opere de artă

Simpozionul Internațional de Sculptură, la a III-a ediție – Pietre transformate în opere de artă

Blocurile de piatră și marmură se vor transforma în adevărate opere de artă în cadrul taberei de sculptură de la Craiova (Foto: Arhiva personală Mihai Cornel Ungureanu)
Blocurile de piatră și marmură se vor transforma în adevărate opere de artă în cadrul taberei de sculptură de la Craiova (Foto: Arhiva personală Mihai Cornel Ungureanu)

Artiști din Germania, Macedonia și România vor sculpta în piatră de Vratsa sau în marmură de Rușchița opere de artă, inspirați fiind de creația maestrului Tudor Gheorghe, în cadrul celei de-a III-a ediții a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene“.

Parcarea Centrului Multifuncțional din Craiova va fi, începând de sâmbătă, 1 august, atelierul sculptorilor din țară și din străinătate. În premieră în acest an, două artiste, una din Germania și cealaltă din România, ne vor demonstra că această artă nu este exclusiv masculină.
Ineditul celei de-a III-a ediții a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene“, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ și Primăria Craiova, vine și din suplimentarea numărului de participanți. Din cele 25 de proiecte care au fost depuse, au fost alese zece.
„Anul acesta s-a mărit și numărul de participanți pentru că au fost foarte multe proiecte bune trimise pentru această a III-a ediție. Vor fi sculptori în piatră, plus un invitat care lucrează în lemn, artistul craiovean Gabriel Rizea. Deja vedem prin oraș câteva dintre creațiile sale. Este un semn că extindem cumva această tabără de sculptură și spre altceva. Încercăm să depășim faza de piatră și să începem și combinația cu lemn. O să-l avem și pe artistul craiovean Lucian Irimescu, care pe piatră va aplica niște gravuri din cupru. Iată, vine și metalul alături de lemn. Suntem convinși că anul viitor creațiile care vor fi trimise spre jurizare vor fi mult mai curajoase“, a precizat Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“.

Inspirați de creația lui Tudor Gheorghe

Timp de o lună, Michael și Anna Rofka (Germania), Tibor Farkas (Germania), Andrej Mitevski (Macedonia), Vlad Dan Perianu (București), Ana Maria Negară și Alin Neacșu (Iași), Gabriel Sitaru (Câmpina), precum și craiovenii Lucian Irimescu, Virgil Pumnea și Laurențiu Dimoiu vor sculpta în piatră de Vratsa sau în marmură de Rușchița, inspirați fiind de creația lui Tudor Gheorghe. Li se va alătura și artistul craiovean Gabriel Rizea, care nu va ciopli piatra, ci lemnul, urmând să-i dea forma unor băncuțe inspirate din „Anotimpurile“ lui Tudor Gheorghe.
O liră, un labirint, o statuie realizată de artistul din București, „o combinație de artă figurativă, dar și abstractă“, dar și alte opere se vor naște din blocurile de câteva tone de piatră ce au fost deja aduse în parcarea Centrului Multifuncțional.
„Vom vedea tot felul de simboluri din opera maestrului Tudor Gheorghe. De la Iași vine o horă a limbii române pentru că artistul care ne-a propus acest proiect consideră că Tudor Gheorghe este, prin creația sa, un adevărat monument al limbii române și vrea să-i aducă un omagiu. Alin Neacșu, căci despre el este vorba, este un mare admirator al maestrului. Atunci când l-am sunat să-l anunț că este selectat pentru a participa la Craiova, s-a bucurat foarte tare și mi-a mărturisit: «Sunt în atelierul meu și ce credeți că fac acum? Ascult Tudor Gheorghe în timp ce lucrez». De asemenea, mi-a spus că, dacă nu ar fi fost selectat, era decis să vină pe cont propriu la Craiova și să sculpteze pentru a-i aduce un omagiu lui Tudor Gheorghe. Avem și artă figurativă, și artă abstractă, de la Andrej Mitevski (Macedonia) sau de la Michael și Anna Rofka (Germania)“, a precizat Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“.
Craiovenii îi vor putea vedea la lucru pe sculptori pe toată durata lunii august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS