Tradițiile, muzica, scena și costumul popular sunt pasiunile interpretei de muzică populară, Eugenia Filip (foto). Greutățile prin care a trecut până să urce pe scenă ca să bucure sufletele oamenilor pălesc în fața aplauzelor publicului de la fiecare eveniment la care participă. În sufletul artistei primează cele mai frumoase momente petrecute pe scenă, datorate talentului, muncii depuse, dar și a oamenilor care au îndrumat-o pe drumul cântecului popular.
Născută în Craiova și crescută în comuna Stoina din Gorj, Eugenia Filip cântă cu drag despre locul natal și îmbină perfect activitatea profesională cu viața personală. Pentru ea, muzica reprezintă totul, iar în melodiile sale se inspiră din viața personală. Acest lucru s-a dovedit a fi de succes, deoarece melodii precum „Ce măreaţă-i soacră-mea“, melodie ce dă titlul celui mai recent album al artistei, sau „Prin câte am trecut noi“ au devenit șlagăre ale muzicii populare. Prin ele, cântăreața este recunoscută de public, iar glasul ei inconfundablil cu triluri gojenești este cunoscut în toată țara. „Cânt românilor de pretutindeni pentru că îmi place folclorul din toate zonele țării. România este o țară frumoasă și bogată în folclor, ce trebuie promovat. El ne reprezintă pe oriunde am umbla în lume“, a spus interpreta de muzică populară.
Pentru a avea un loc în sufletul iubitorilor de folclor, Eugenia Filip a muncit foarte mult. Drumul spinos, dar frumos al cântecului popular a fost presărat cu multe momente de cumpănă, cu multe nopți nedormite dedicate studiului și cel puțin la fel de multe obstacole venite din partea celor care au văzut că talentul ei este fructificat pe zi ce trece. Chiar dacă Eugenia a urmat cursurile Facultății de Farmacie, iar mama sa nu și-a dorit ca ea să cânte, artista a demonstrat că talentul său și dorința de a fi pe scenă sunt mult mai mari. „Am urcat pe scenă la vârsta de șase ani și jumătate, iar primul meu cântec interpretat a fost «Scoate mamă turta», melodia doamnei Maria Ciobanu. Asta mi-a plăcut să fac, să cânt, și asta fac“, a spus artista.
Eugenia Filip a crescut într-o familie iubitoare de folclor
Gorjeanca a crescut într-o familie numeroasă, alături de șase frați. Eugenia Filip a avut o copilărie grea, dar frumoasă, a învățat ce înseamnă munca grea încă de mică. A mers la culesul porumbilor, la arat și la semănat, mergea la udatul grădinilor, iar acum este mândră că a învățat ce înseamnă câștigul și munca de jos. „Îmi aduc aminte cu drag când mă trimitea mama cu vitele și eu începeam să cânt și mă auzea satul. Zicea lumea «Auzi, fata lu’ Nicolița iar ne cântă». Era o bucurie când oamenii munceau câmpul și se adunau la horele satului“, a povestit Eugenia zâmbind. Artista a crescut într-o familie iubitoare de folclor, căci mama și tatăl ei au fost îndrăgostiți de muzica populară. La tot pasul, în casa părintească răsunau doinele, muzica de petrecere, baladele sau sârbele oltenești.
Eugenia Filip a luptat pentru a-și atinge țelurile, nu a făcut compromisuri şi consideră că Dumnezeu și norocul au fost de partea ei. Publicul este cel care a adus-o pe artistă într-un moment important al carierei sale, în care melodiile ei sunt recunoscute de orice iubitor al muzicii populare. „Țin legătura cu publicul meu, mai ales pe rețelele de socializare. Vorbesc foarte mult cu românii din străinătate, iar acest lucru mă bucură foarte mult“, a spus artista. Eugenia Filip vrea ca în toamna acestui an să aducă celor care apreciază munca sa și muzica populară un nou material muzical. Pe acest album, interpreta promite să abordeze diverse teme, astfel încât prin cântec să aline toate dorurile sau suferințele și să aducă bucurie în sufletele celor ce vor asculta albumul.
Claudia Cocoș