19 apartamente dintr-un bloc din cartierul craiovean Rovine au stat șapte zile fără gaze din cauză că reprezentanţii firmei care a venit să facă verificările și reviziile periodice nu au putut intra într-un apartament ca să verifice instalaţia. În final, proprietarul a fost găsit, dar în astfel de situații, reprezentanții asociației de proprietari pot sparge ușa apartamentului, ca să nu aibă de suferit ceilalți vecini.
Proprietarii din blocul H din cadrul Asociației de proprietari nr. 10 Rovine au stat o săptămână fără gaze din cauza unei vecine. Aceasta lipsea din apartament, iar firma care a venit să facă revizia instalației de gaz nu a avut acces să verifice întreaga instalație și prin urmare a oprit furnizarea gazului în întreg condominiul. „Atunci când facem revizia instalației de gaze într-un bloc trebuie să verificăm în fiecare apartament instalația și racordurile. Dacă un proprietar lipsește, noi nu putem să riscăm să dăm drumul la gaz. Tocmai în acel apartament pot fi scăpări de gaze. Așteptăm până avem acces în toate locuințele. În cazul acestui bloc, asociația îi înștiințase pe proprietari cu trei săptămâni înainte, iar noi cu trei zile înainte“, a precizat Ion Cauc, reprezentant firmă verificări și instalații gaze.
Ce trebuie să facă asociația de proprietari ca să nu se ajungă în astfel de situații? Sau ce poate să facă dacă deja s-a ajuns ca proprietarilor să li se sisteze furnizarea gazelor?
„Ar fi recomandat ca reprezentanții proprietarilor să facă adrese la fiecare scară de bloc în care să-i anunțe pe proprietari ca, în situația în care pleacă de acasă, să lase cheia la un vecin, la o persoană de încredere. Locatarii mai au posibilitatea să lase pe bază de proces-verbal o cheie la asociația de proprietari sau să le spună celor de la asociație unde sunt găsiți în cazul în care s-ar întâmpla un incident și chiar să lase un număr de telefon“, a precizat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.
Dacă se ajunge într-o situație-limită, cum ar fi o inundație, cei de la asociația de proprietari pot sparge ușa proprietarului care nu este de găsit. „În caz de urgență, reprezentanții asociației de proprietari formează o comisie, pot să ceară sprijinul poliției și, în cele din urmă, să spargă ușa apartamentului al cărui proprietar lipsește. Se întocmește un proces-verbal, după care se înlocuiește sistemul de închidere de la ușă și apartamentul este închis. Înainte de a se ajunge, însă, aici, cei de la asociație încearcă prin orice alte mijloace rapide să-l găsească pe proprietar, pentru a nu avea de suferit ceilalți“, a mai precizat Ion Pătrulescu.
Ce spune legea
Verificările și reviziile la instalațiile interioare de gaz trebuie să se realizeze periodic, verificarea – o dată la doi ani, iar revizia – o dată la zece ani, de către firme specializate în domeniu și autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în baza unui contract de prestări servicii.