-0.3 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjTransalpina, luată cu asalt după ce a fost deschisă oficial

Transalpina, luată cu asalt după ce a fost deschisă oficial

Mii de turiști au luat cu asalt cea mai înaltă șosea din România, Tansalpina. Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a luat, în sfârşit, decizia de a deschide oficial drumul. Sâmbătă a fost prima zi în care şoseaua a fost liberă de orice fel de restricţii, deşi circulaţia se desfăşoară în continuare în regim de şantier. Conducerea CNADNR a impus totuși restricţii de tonaj şi de viteză, precum şi un anumit interval orar în care se poate tranzita Transalpina. Astfel, aceasta poate fi tranzitată de conducătorii auto în intervalul orar 7.00 – 19.00. De asemenea, viteza maximă admisă este de numai 30 de kilometri la oră, iar greutatea maximă admisă este de 3,5 tone. Totodată, reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale vor mări limita de greutate la autovehicule la 7,5 tone, imediat ce vor avea undă verde de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Peste 10.000 de maşini au traversat sâmbătă şi duminică Transalpina

Anunţul că Transalpina a fost deschisă oficial a avut un efect imediat în zonă, peste 10.000 de maşini traversând sâmbătă şi duminică şoseaua. Cabanierii din Rânca au declarat că imediat ce CNADNR a făcut public anunţul că Transalpina va fi oficial deschisă începând cu 15 august, telefoanele au şi început să sune la pensiuni, pentru rezervări. Deşi se circula şi înainte pe Transalpina şi tot în regim de şantier, faptul că autorităţile ezitau să o deschidă oficial a avut un efect negativ asupra turismului în zonă. În special cabanierii din Rânca s-au plâns, în repetate rânduri, că este nevoie ca turiştii să ştie că şoseaua este deschisă oficial circulaţiei mai ales că la urcarea pe Transalpina dinspre Rânca nu fusese înlăturat un panou care anunţa că drumul este închis circulaţiei. În acelaşi loc a fost amplasat sâmbătă un panou pe care a fost scris că drumul este deschis circulaţiei publice şi se anunţă programul de vizitare şi limita de greutate a autovehiculelor.

Speranţe pentru turismul din Rânca

Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România, atingând altitudinea maximă de 2.145 m în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munții Parâng de la nord la sud și leagă oraşul Novaci, din Gorj, de localitatea Sebeș, din Alba. Transalpina reprezintă o adevărată sursă de turişti pentru cabanierii şi proprietarii de pensiuni şi hoteluri din Rânca, mai ales în perioada de vară. Acest lucru nu este însă suficient, întrucât autorităţile locale, judeţene şi centrale ar trebui să investească mai mult în infrastructura de agrement din Rânca, dacă vor ca turismul să devină o alternativă de dezvoltare economică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS