Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu a putut executa garanţia în valoare de 780.000 de euro, din contractul de livrări cărbune în Serbia. Firma BVA Coal a retras banii din contul unde fusese constituită garanţia la contract, iar Complexul Energetic Oltenia a rămas fără posibilitatea de a obţine suma respectivă de bani, în condiţiile în care contractul nu a mai fost dus până la capăt, ca urmare a faptului că firma care intermedia exportul de căbune în Serbia nu ar mai fi făcut plăţi pentru cărbunele livrat. Administraţia producătorului de energie electrică şi căbune din Oltenia a decis rezilierea contractului cu firma BVA Coal Constanţa, care, la rândul ei, exporta cărbunele în Serbia, la Ministerul Energiei din această ţară.
Contract de 1,2 milioane de tone
La sfârşitul anului trecut, Complexul Energetic Oltenia a organizat o licitaţie pentru vânzarea a 1,2 milioane de tone de cărbune energetic. Aceasta a fost câştigată de firma BVA Coal Constanţa care trebuia să exporte cărbunele în Serbia. Contractul a debutat în luna ianuarie a acestui an. Potrivit managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, totul a mers bine în primele trei luni şi ar fi existat şi profit. Ulterior, ar fi intervenit probleme în ceea ce priveşte asigurarea transportului între cele două state, iar în conturile Complexului Energetic Oltenia nu ar mai fi fost făcute plăţi pentru cărbunele destinat termocentralelor din Serbia. În luna aprilie, contractul a fost suspendat şi apoi reziliat. Producătorul de energie electrică şi cărbune din Oltenia a încercat recent să execute garanţia de bună execuţie încheiată cu firma BVA Coal din Constanţa, după ce compania de stat a constatat că beneficiarul nu a respectat termenii contractului. În conturile firmei nu a mai fost găsit însă nici un ban, din cei 780.000 de euro.
Ciurel nu ştie de ce s-a întrerupt contractul
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, susţine că nu cunoaşte exact care au fost cauzele care au condus la sistarea livrărilor de cărbune. „Ar fi trebuit să fie 1,2 milioane de tone. Din păcate, după ce s-au luat aproximativ 500.000 de tone s-a sistat din motive pe care nu le cunoaştem. Pe durata cât s-a desfăşurat contractul, Complexul Oltenia a făcut din el un profit de 500.000 de euro. Atât am câştigat. Executăm garanțiile acestei firme. Păi e o firmă de apartament. Nouă ne-a pus la dispoziţie nişte bilete la ordin. Astea nu au nici o valoare“, a spus Laurenţiu Ciurel, directorul CEO. Nici reprezentanţii BVA Coal din Constanţa nu se lasă mai prejos şi au pus avocaţii la treabă pentru a nu ieşi în pierdere din afacerea încheiată cu societatea statului român. Unul dintre avocaţii BVA Coal a declarat că firma pe care o reprezintă ar fi fost înşelată de Complexul Energetic Oltenia: „CE Oltenia nu a reuşit să ne pună la dispoziţie, zilnic, cantitatea de până la 10.000 de tone de cărbune tip energetic, la granulaţia de 0,60, aşa cum a fost contractată. Practic, ne-au înşelat la momentul în care s-a semnat contractul că vor fi în stare să ne asigure cărbune energetic la granulaţia solicitată“, a declarat Briggita Niţoi, avocatul BVA Coal din Constanţa.
De contract se ocupă şi DNA
Mai mult decât atât, BVA Coal şi-a acoperit decizia de a retrage banii din contul de garanţie cu un proces intentat Complexului Energetic Oltenia. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Gorj, iar magistraţii trebuie să decidă dacă producătorul de cărbune din Oltenia are dreptul să încaseze garanţia de 780.000 de euro. Până atunci, Complexul Energetic Oltenia nu are acces la suma respectivă de bani. Contractul încheiat între Complexul Energetic Oltenia şi BVA Coal din Constanţa a fost verificat şi de Corpul de Control al Ministerului Energiei, precum şi de Curtea de Conturi. În prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie se află în cercetări în cauza respectivă, fiind chiar dispusă începerea urmăririi penale in rem pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Anchetatorii urmează să stabilească dacă s-a produs un prejudiciu şi care este cuantumul acestuia. Este de amintit că firma care a câştigat contractul de livrare a cărbunelui în Serbia, SC BVA Coal, este una de apartament şi a fost înfiinţată chiar înainte de organizarea licitaţiei. Complexul Energetic Oltenia a motivat că nu putea să exporte direct cărbunele în Serbia şi a dat contractul pe mâna unui SRL, înfiinţat cu doar câteva săptămâni înainte de licitaţie. Este interesant de amintit că BVA Coal cumpăra de la CEO cărbune cu 13 euro tona şi îl revindea în Serbia cu 34 de euro tona. Laurenţiu Ciurel a declarat în repetate rânduri că preţul de vânzare al cărbunelui către BVA Coal era peste costul de producţie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupție urmează însă să decidă dacă societatea cu capital de stat a fost prejudiciată sau nu în urma contractului încheiat cu BVA Coal.