5.6 C
Craiova
luni, 21 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncep probele scrise la bacalaureat

Încep probele scrise la bacalaureat

Arhivă GdS
Arhivă GdS

Sute de tineri doljeni susțin, începând de astăzi, probele scrise ale examenului de bacalaureat. În sesiunea de vară a examenului, lucrările scrise ale candidaților doljeni au fost corectate de profesori din județul Argeș. Peste 2.000 de candidați au contestat notele primite.
În județul Dolj s-au înscris la examenul național de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2015, 1.831 de candidați. La prima probă scrisă la limba şi literatura română sunt așteptați 989 de candidați; la proba de miercuri, cea obligatorie a profilului – s-au înscris 1.112 candidați, dintre care peste 1.000 pentru matematică, iar restul pentru istorie. La ultima probă, care va avea loc vineri, 28 august, s-au înscris 1.250 de candidați, dintre care cei mai mulți vor susține bacalaureatul la biologie și geografie. În județul Dolj există cinci centre de examen, la Colegiul Național „Ștefan Odobleja“, Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“, Colegiul Național „Ștefan Velovan“, Liceul Energetic și Liceul Tehnologic de Transporturi Auto. „Candidații din județ vor susține examenul de bacalureat la cele cinci centre stabilite în Craiova. Candidații aveau posibilitatea să solicite cazare, iar noi eram obligați să le-o asigurăm, însă nu am înregistrat nici o cerere în acest sens. Cei mai mulți candidați care vor susține bacalaureatul în această sesiune sunt din următoarele unități școlare: 172 de la «Ștefan Odobleja», 151 de la «Ștefan Milcu» Calafat și 150 de la Colegiul «Gheorghe Chițu»“, a spus Nicușor Cotescu, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj. Candidaţii vor afla rezultatele pe 31 august, până la ora 12.00, şi vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Contestaţiile vor fi rezolvate în zilele de 1 şi 2 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.

La CN „Carol I“ vor ajunge lucrările candidaților din alte județe

Ieri, 23 august, în amfi­teatrul Inspectoratului Șco­­­lar Județean Dolj a avut loc ședința publică de tragere la sorți pentru stabilirea componenței comisiilor din Centrele de Examen și din Centrul Zonal de Evaluare, privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2015. La ședință a participat un reprezentant al Ministerului Educației – Carmen Florescu, reprezentanți ai ISJ Dolj, ai părinților, precum și ai sindicatelor din învățământ. Zece profesori și-au depus candidatura pentru funcția de președinte de comisie, iar pentru cea de vicepreședinte – 36 de dascăli. Au fost desemnați șase președinți de comisii și opt vicepreședinți. Tot ieri, s-a stabilit ca la Colegiul Național „Carol I“ să fie aduse pentru corectare lucrările de la bacalaureat din alte județe. Lucrările scrise ale candidaților doljeni vor fi trimise spre corectare într-un alt județ din țară, ce va fi stabilit de reprezentanții Ministerului Educației.

În vară, peste 2.000 de candidați doljeni au contestat notele

La sesiunea din vară a examenului de bacalaureat, în Dolj s-a înregistrat un număr record de contestații – 2.209. În urma soluționării contestaţiilor, procentul de promovabilitate a crescut cu 2,47%. Dacă după rezultatele iniţiale procentul elevilor care au fost declaraţi admişi era de 60,48%, după contestarea notelor, acesta a ajuns la 62,95%. Lucrările elevilor doljeni au fost corectate în judeţul Argeş, iar după ce au fost făcute contestaţiile, tezele au fost trimise la Târgu Jiu. În 976 dintre cazuri, notele în urma contestaţiei au crescut. Cele mai multe cereri de modificare a notelor au vizat lucrările scrise de la limba română, care este și cel mai subiectiv dintre examenele scrise. 680 de absolvenţi de clasa a XII-a au obţinut note mai mari în urma contestării notei primite iniţial la limba română.

Ce dascăli au corectat lucrările candidaților doljeni

Având în vedere numărul foarte mare de contestații, dar și numeroasele speculații înregistrate în rândul elevilor și părinților din Dolj, redactorii GdS au trimis o solicitare reprezentanților ISJ Argeș pentru a afla câți profesori au corectat lucrările candidaților doljeni și ce grade didactice aveau aceștia. Potrivit răspunsului primit din partea reprezentanților ISJ Argeș, am aflat că lucrările scrise la limba română au fost corectate de 101 cadre didactice, dintre care 89 cu gradul didactic I și 12 cu gradul didactic II; la matematică, lucrările au fost corectate de 86 de cadre didactice, dintre care 80 cu gradul didactic I și șase cu gradul II; lucrările la istorie au fost evaluate de 26 de profesori, dintre care cei mai mulți, 22, cu gradul didactic I. „La anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană au evaluat 32 de cadre didactice, din care 26 cu gradul didactic I și șase cu gradul II, la biologie vegetală și animală au evaluat 21 de cadre didactice, dintre care 14 cu gradul didactic I; la economie au evaluat lucrările două cadre didactice cu gradul I; la informatică – patru profesori cu gradul I; la geografie – 40 de cadre didactice, dintre care 34 cu gradul didactic I; la logică, argumentare și comunicare au evaluat opt cadre didactice, dintre care șapte cu gradul didactic I. Toți profesorii evaluatori sunt cadre didactice absolvente de studii superioare și au respectat articolul IV, din Anexa 3 la OMECTS nr. 4799/2010“, a precizat prof. Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general adjunct la ISJ Argeș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS