Din momentul depunerii dosarului de pensionare și până la primirea deciziei pot trece câteva luni din mai multe motive: fie durează mult până când se depun declarațiile la Fisc de către angajator, pentru ultima lună lucrată, fie adeverințele ce trebuie eliberate de angajatori nu sunt conforme cu legea etc. Prioritate la calcul au pensiile de invaliditate și cele de urmaș.
Afluxul mare de viitori pensionari la ghișeele Casei Județene de Pensii se menține și anul acesta, la fel ca și în 2014. Până zilele trecute se înregistraseră în Dolj circa 30.000 de cereri de pensionare și de recalculare a drepturilor de pensie, număr de cereri considerat destul de mare de oficialii Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, dar comparabil cu cel de anul trecut. „Se observă că în primele zile ale lunii vin într-un număr foarte mare persoane cu dosare de pensionare. În prima parte a lunii, s-au înregistrat chiar și 100 de cereri pe zi de înscriere la pensie. Atunci este cel mai mare aflux. Nu vorbim aici și de modificările de drepturi, care pot apărea oricând, pe măsură ce fiecare dintre cei înscriși la pensie obține alte venituri, ei vin apoi, depun adeverință și li se face recalcularea pensiei“, a declarat directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu. În același timp, la instituție mai apar și cereri de deschidere de cont, pentru ca pensia să fie virată prin bancă (sau pe card, cum se mai spune), cereri de eliberare de adeverințe și altele, fapt ce face ca zilnic să fie aglomerație la ghișeele CJP.
În cât timp se calculează pensia
Dacă o persoană depune luna aceasta dosarul complet de pensionare, atunci vor trece cel puțin două luni până la calcularea efectivă a drepturilor de pensie cuvenite respectivei persoane. Legea spune că un dosar de pensionare trebuie prelucrat în cel mult 45 de zile de la depunere, potrivit Legii nr. 263/2010, dacă toate actele depuse la dosar sunt în regulă, însă, din motive obiective, este aproape imposibil ca o cerere de pensionare să fie procesată atât de repede, susține directoarea CJP Dolj. „Din păcate, acest termen este depășit de multe ori. Și vă și explic, tehnic, de ce se întâmplă acest lucru. De exemplu, dacă un dosar se depune pe 5 august, să spunem, acest dosar de pensie nu se poate lucra până când nu sunt depuse declarațiile de către angajator pe luna august. Aceste declarații pentru luna august se depun la Fisc până pe 25 septembrie. Din 25 septembrie până pe 1 octombrie există practic termenul în care se preiau aceste declarații de la ANAF de către Casa Națională de Pensii. Deci cineva care depune dosarul pe 5 august și vine din activitate, deci a lucrat în aceste zile, nu are cum să primească decizia de pensionare rapid. În felul acesta, depășim practic cele 45 de zile“, a explicat Daniela Licu. Șefa CJP Dolj propune și soluții pentru aceia care doresc să li se calculeze cât mai repede drepturile de pensionare, în sensul că unele persoane care au lucrat până în momentul pensionării, până la data la care au împlinit vârsta de pensionare pot să depună o declarație pe propria răspundere prin care își asumă că renunță la drepturile de pensie pe acele cinci zile din luna august, cum a fost dat exemplul anterior, de pildă, pentru a urgenta procedura calculării pensiei și să nu se mai aștepte până pe 25 septembrie -1 octombrie, dată la care s-ar obține declarația și s-ar demara calcularea. Multe persoane procedează în acest fel și renunță la puținele zile lucrate în luna în care și-au depus dosarul, fapt ce nu influențează cu mult valoarea pensiei.
Adeverințele „buclucașe“
Foarte mulți angajatori le emit foștilor angajați adeverințe care nu se completează la toate rubricile, potrivit legii, sau nu se folosește modelul de adeverință stabilit de lege. Mai există situații în care firma nu mai există, iar fostul angajat are nevoie de adeverință pentru perioada lucrată după 2001 încoace. El trebuie să identifice ce firmă specializată a preluat arhiva respectivă și dacă acea firmă care eliberează adeverința contra cost este autorizată de Arhivele Naționale să emită acele adeverințe.
Directoarea CJP Dolj a menționat că există situații în care procesarea unui dosar de pensie durează și mai mult, astfel că de la depunerea dosarului de pensionare și până când persoana primește acasă decizia de pensionare vor trece câteva luni bune. „Sunt cazuri speciale care pot dura mai mult din alte motive independente și de noi, și de cei care solicită înscrierea la pensie, în sensul că există adeverințe depuse de cei care se înscriu la pensie care nu respectă în totalitate condițiile de formă și de fond și, practic, se poartă o corespondență cu solicitanții de pensie și până ce aceștia reușeșc să-și obțină adeverințele conform legislației în vigoare pot să mai apară întârzieri chiar de câteva luni“, a spus directoarea CJP Dolj. Licu a menționat că în practică se mai întâmplă ca anumite persoane să fi fost declarate la Fisc greșit de către angajator, în sensul că a fost greșită o cifră din codul numeric personal al persoanei asigurate. În astfel de cazuri, angajatorul trebuie să depună la Fisc o declarație rectificativă, în care să treacă CNP-ul real al angajatului, astfel încât acesta să figureze ca asigurat pe perioada respectivă. Astfel de cazuri se rezolvă dacă firma este încă activă, dar e nevoie de timp pentru a se îndeplini toate procedurile.
Prioritate absolută la calcul o au pensiile de invaliditate și cele de urmași, pentru că oficialii CJP presupun că aceste categorii de persoane au nevoie urgentă de bani, mai ales că prima categorie și-a pierdut dreptul de muncă din cauza unei boli și „starea de sănătate nu le permite să mai realizeze nici un fel de venituri“. Deci astfel de cazuri de pensionare se rezolvă de CJP în proporție de 99% în intervalul stabilit de lege, de 45 de zile de la depunerea dosarului, a spus Licu.
Contestațiile privind cuantumul pensiei se analizeză la București
Orice persoană nemulțumită de cuantumul pensiei depune o contestație în Dolj, dar aceasta se procesează în Capitală. „Cineva care primește o decizie de pensionare și nu este mulțumit de cuantum, de motivarea pe care am avut-o noi în vedere atunci când nu i-am luat în calcul anumite venituri atunci acea persoană poate depune o contestație, care se depune la CJP Dolj, iar noi trimitem această contestație la Casa Națională de Pensii Publice, în cadrul căreia funcționează Comisia Centrală de Contestații“, a mai spus Daniela Licu, adăugând că, dacă o persoană intenționează să acționeze Casa de Pensii în instanță, fiind nemulțumită de cuantumul pensiei sau pentru diverse alte motive, acea persoană nu poate acționa în instanță instituția fără această contestație prealabilă care ajunge la București. Odată ajunse la București, contestațiile sunt analizate de Comisia de specialitate, care transmite răspunsul către CJP Dolj. Daniela Licu susține că, în cele mai multe cazuri, răspunsul celor de la București coincide cu calculul inițial al pensiei, efectuat de instituția de la Dolj. Dar pentru că acea Comisie Centrală de Contestații lucrează pentru cele 42 de județe ale țării, atunci și durata în care se soluționează o contestație trimisă de la Dolj sau din alt județ poate fi una de durată. În perioada în care contestația este în lucru la București, pensionarul va primi pensia stabilită prin decizie.