2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFraude de 34 de milioane de euro în Oltenia

Fraude de 34 de milioane de euro în Oltenia

Inspectorii de la Antifraudă au descoperit prejudicii de 34 de milioane de euro în Oltenia
Inspectorii de la Antifraudă au descoperit prejudicii de 34 de milioane de euro în Oltenia

Antifrauda a descoperit un circuit de decontări de cheltuieli cu facturi fictive către firme legale din București și Ilfov. Firmele de pază își deduceau nelegal cheltuieli. Numai facturile de benzină ajungeau pentru ocolul Pământului de două ori, au dezvăluit inspectorii de la Antifraudă.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a prezentat ieri, în cadrul emisiunii „Audiență Generală“ de la Alege TV, un scurt bilanț al activității instituției în regiunea Oltenia, în perioada ianuarie – iulie 2015. Inspectorii DGAF au verificat 1.450 de firme, identificând prejudicii totale aduse bugetului de stat în valoare de 34,7 milioane de euro. Pentru recuperarea banilor, au fost sesizate organele de cercetare penală și s-au dispus sechestre pe bunuri în valoare de circa 94 de milioane de lei (21 de milioane de euro). „În domeniul muncii fără forme legale, au fost calculate prejudicii în valoare totală de 87 de milioane de lei. Firmele rețineau contribuțiile sociale a mii de persoane și nu le virau către buget. Angajații lucrau practic la anumite firme, dar aveau contracte înregistrate pe alte firme, care erau firme-fantomă sau se aflau în insolvență. În aceste condiții, oamenii nu aveau de la cine să-și recupereze drepturile“, a precizat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al DGAF.

Circuit cu facturi fictive

Și în domeniul deșeurilor reciclabile au fost descoperite prejudicii de 14,8 milioane de lei. Interesantă este și metoda prin care afaceriștii înșelau statul. „În acest domeniu se lucra pe trei paliere. Pe un palier erau foarte multe firme cu identitate furată din București și Ilfov. Pe al doilea palier se aflau firme din Dolj care furnizau facturi fictive. Pe al treilea palier erau zece firme care beneficiau de deduceri nelegale de servicii în baza facturilor fictive. Deci există firme care funcționează legal în București și Ilfov, iar rețeaua inventa relații comerciale cu aceste firme, care nu știau nimic. Conform facturilor fictive, firmele din București ar fi prestat servicii către societățile care vor să se sustragă de la plata obligațiilor fiscale. Abia după cercetări s-a constatat că firmele din București nu știau nimic, iar datele lor de identificare au fost folosite ilegal“, a mai precizat Cristea.
Purtătorul de cuvânt al DGAF a detaliat și modul în care operau mai multe firme de pază din Olt, Dolj și Gorj. „Înregistrau în contabilitate multe cheltuieli cu combustibilul, deși aveau un parc auto redus. Colegii mei au constatat că distanțele înregistrate în contabilitate echivalau cu de două ori ocolul Pământului. Alte firme din Gorj introduceau în contabilitate cheltuieli de întreținere și modernizare a unor active personale, casa personală, de exemplu. Unii înregistrau diverse cheltuieli fără să se mai chinuiască să realizeze documente justificative“, a spus acesta. În domeniul firmelor de pază, prejudiciile contabilizate se ridică la 8,3 milioane de lei. În județul Dolj, în perioada ianuarie – iulie 2015 au fost verificate circa 400 de firme, aplicându-se amenzi totale de 1,3 milioane de lei și dispunându-se confiscări de bunuri în valoare de 1,6 milioane de lei.
Tot în cadrul emisiunii „Audiență Generală“ au fost prezentate și rezultatele Fiscului doljean în această perioadă. Potrivit unei informări a Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, în perioada menționată au fost făcute încasări de peste 130 de milioane de lei. Creanțele fiscale se ridicau la data de 31 iulie la aproximativ 1,2 miliarde de lei, din care 845 de milioane de lei (190 de milioane de euro) nerecuperabile. Creanțele către persoanele juridice au scăzut cu 3,7%, iar cele către populație au crescut cu 6,84%.
Bogdan Groșereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS