În comuna Rogova din județul Mehedinți, agricultorii au optat pentru culturi experimentale, iar în solarii nu se mai plantează legume, ci flori ornamentale.
Seceta care de ani buni dă bătăi de cap agricultorilor i-a determinat pe unii localnici din comuna mehedinţeană Rogova să opteze pentru hibrizi experimentali. Mihai Ciochină are 45 de hectare de cultură de hibrizi de porumb și 25 de floarea -soarelui. Colaborează cu firme specializate în domeniul agricol care încearcă să testeze tot felul de semințe pentru ca viitoarele producții să se dezvolte bine în condițiile climatice din zona Olteniei.
Deși astăzi culturile de porumb și de floarea-soarelui nu au scăpat neafectate de secetă, fermierul din comuna Rogova va continua să cultive pe cele 200 de hectare culturi experimentale. „Cultura ar fi arătat foarte bine dacă am fi avut niște condiții favorabile în ceea ce privește precipitațiile. 60-62 la sută e compromisă. Lucrez cu mai multe firme care experimentează hibrizi. Este o colaborare fructuoasă pentru că ei oferă semințele gratuit, tehnologie, asistența tehnică, erbicide, insectofungicide și tot ceea ce este necesar unei culturi. Voi continua să testez hibrizi pentru că am în exploatare o suprafață de 200 de hectare. În funcție de ce-mi indică colaboratorii, voi continua cu același tip de culturi, porumb, floarea-soarelui, grâu, rapiță, orz de toamnă, culturi experimentale pentru zona Mehedințiului“, ne explică Mihai Ciochină.
Și pentru că o viață și-a dedicat-o îngrijirii animalelor, căci ani buni a fost medic veterinar, Mihai Ciochină și-a făcut și o mică fermă. Rulează în jur de 500 de capete de porci din rasa duroc într-un an. De asemenea, la fermă și-au făcut loc și vaci, viței, tăurași din rasa holstein. „Am fost medic veterinar și de câțiva ani mă ocup de cultura mare. Toate resturile care rămân de la selector, alte resturi vegetale, le folosesc astăzi pentru animalele de la fermă. Le cresc în sistem liber. Corpul se fortifică și rezistă la orice fel de intemperie. Vitele și purceii se bucură de o libertate totală atât vara, cât și iarna. Rulez în jur de 500 de capete de porci într-un an. Am și 30-40 taurine, vaci, viței, tăurași“, ne explică Mihai Ciochină.
Porcii și vițeii ajung fie la abator, fie pe piața liberă. Creșterea numărului de capete nu este rentabilă pentru fermier atâta timp cât nu există o piață de desfacere. „Porcii i-am dat la abatoare, pe piața liberă. Nu am găsit un loc unde să am o desfacere sigură și din acest motiv nu am mers pe creșterea numărului de capete“, a precizat fermierul.
Și în cazul vitelor, lucrurile stau la fel. „La noi în județ nu e nici un abator. Au fost două, dar s-au desființat. Mai este unul în Gorj, dar și acela, când ia, când nu ia. Am vândut tăurașii și pe piața liberă, dar și pe la abatoare, unde am reușit“, a completat Mihai Ciochină.
Deși vitele care cresc la ferma sa sunt recunoscute că provin dintr-o rasă renumită pentru producția de lapte, acesta este folosit de fermier doar pentru creșterea vițeilor. Brânza, laptele nu sunt atât de căutate, așa că în viitor se gândește să se orienteze către o rasă de bovine de carne.
Un solar colorat
În comuna Rogova, trandafirii au luat locul legumelor. Un tânăr întreprinzător a transformat pasiunea pentru flori într-o mică afacere. Are solarii din care recoltează aproximativ 40.000 de flori care ajung apoi în buchetele mireselor sau pe piețele din străinătate.
Pasiunea pentru flori a moștenit-o de la părinți. A avut o copilărie cu parfum de trandafiri, crini, garoafe. A crescut printre plante și a învățat toate tehnicile de creștere și îngrijire a acestora. „Părinții au cultivat aproximativ 20 de ani garoafe, trandafiri. Noi, tinerii, vrem să ducem mai departe ce au început ei. Am încercat să aducem soiuri care se pretează la clima actuală așa că astăzi în solarii avem Lisianthus, un trandafir chinezesc. Este un hibrid făcut pentru clima României. Răsadul este adus din Italia. Se folosesc pentru aranjamente florale la nunți, pentru buchete. Este o floare foarte rezistentă, ține în jur de două săptămâni în vază fără nici un fel de problemă“, explică Mihai Claudiu Lăcraru.
Pe cât de rezistentă și de frumoasă este planta, pe atât este de pretențioasă. Mihai îi cunoaște însă toate secretele. Solariile în care crește trandafirul sunt dotate cu sistem de încălzire, de irigare, grilaje, plase pentru palisaj. „Este o plantă greu de crescut. Are nevoie de umiditate. Nu îi place curentul de aer. E foarte sensibilă la boli, la dăunători. Îi facem tratamente din cinci în cinci zile, cu diferite soluții. Și rotirea culturii este importantă. Rădăcina nu se duce foarte mult în pământ după apă, rămâne la suprafață și seacă solul de minerale. Și atunci trebuie să punem legume peste iarnă, pentru ca primăvara să o plantăm din nou. Este o floare care are nevoie de îngrijire 24 de ore din 24, asemeni unui copil mic. Munca nu o mai punem la socoteală, pasiunea este cea care domină“, a explicat Mihai Claudiu Lăcraru.
Și pentru că dragostea pentru flori este mare, tânărul întreprinzător din Rogova spune că pe viitor ar vrea să se extindă și să cultive și alte soiuri de plante. A depus un proiect pentru a accesa fonduri europene prin Măsura 6.1, iar, dacă va obține finanțare, solariile vor prinde și mai multă culoare și parfum. „Dacă primim finanțare o să ne dezvoltăm mai ușor și în anul următor o să venim și cu alte soiuri, toate în sistem protejat, pentru că numai astfel poți crea mediul propice de dezvoltare. Afară ești la mâna naturii“, a mai precizat Mihai Claudiu Lăcraru.
Aspectul plăcut al lisianthus-ului, calitatea bună a făcut ca astăzi florile din solariul lui Mihai Claudiu Lăcraru din Rogova de Medehinți să ajungă în buchetele mireselor din Timișoara, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, și chiar și Ungaria.