4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe la „Puppets Occupy Streets“ la consilierii-marionetă - Un consilier acuză: Consilul Local Craiova a ajuns o caricatură

De la „Puppets Occupy Streets“ la consilierii-marionetă – Un consilier acuză: Consilul Local Craiova a ajuns o caricatură

Două ore s-au contrat consilierii opoziției cu primarul Craiovei la ședința de consiliu local, pe teme dintre cele mai diverse, de la banii cheltuiți pe activitățile culturale din oraș, până la rapoartele de evaluare a prețului terenurilor. La un moment dat, opoziția s-a trezit vorbind singură, deoarece primarul și consilierii PSD s-au ridicat și au plecat când a venit vorba despre interpelări spre supărarea consilierului PNL Dan Cherciu, care a spus că legislativul local a ajuns o caricatură. Primarul a avut, însă, motiv să plece: trebuia să ajungă la o întâlnire la Izvarna și și-a cerut scuze pentru aceasta. Efectul plecării: organizarea unui referendum pe tema centralei de la Kozlodui nu a mai fost luat în discuție, deși s-a strâns numărul legal de semnături.

Contrele au început după ce consilierilor li s-a cerut să voteze un proiect de hotărâre referitor la acordarea sumei de 40.000 de lei unei asociații conduse de Marius Tucă pentru organizarea Festivalului „Tarafuri şi fanfare“. Cu o lună în urmă, și Mircea Dinescu primise o sumă consistentă, în numele unei fundații, pentru organizarea la Craiova a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară.
„Suma de 40.000 de lei a fost pusă la dispoziția organizatorului luând bani de la alte acțiuni, de exemplu Festivalul «Marin Sorescu», care nu se mai ține anul acesta, Ziua Francofoniei sau a Basarabiei“, a acuzat consilierul Pavel Badea. „Am anunțat anul trecut că primăria nu-și mai asumă să organizeze Zilele «Marin Sorescu», ci își dorește ca fundația care îi poartă numele să le organizeze. În familia Sorescu sunt multe persoane, cu multe litigii. În condițiile în care anul acesta am dorit să le organizam, iar o parte a familiei m-a amenințat că va da primăria în judecată dacă nu este de acord cu programul, am spus că cel mai bine ar fi ca ei, în familie, să se înțeleagă între ei și să organizeze cum vor ei. Acesta este misterul pentru care nu se mai organizează. Buget există, dacă familia ajunge la un acord, atunci nu avem nici o problemă să transmitem suma către fundație“, a replicat primarul Olguța Vasilescu. De la Tucă, Dinescu și Sorescu, discuțiile au ajuns la banii cheltuiți pentru „ghiveciul cultural“ de evenimente din oraș, cum l-au catalogat consilierii opoziției, și la cuantumul sumelor. Primarul a susținut că evenimentele sunt necesare pentru a completa dosarul de candidatură pentru titlul de capitală culturală europeană.
„Asociația (Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 – n.r.) a fost alimentată cu foarte puțini bani anul acesta, tot la sugestia dumneavoastră, care ați spus că aceste evenimente ar trebui să fie suportate de primărie. Asociația are puțini bani față de amplitudinea evenimentelor culturale care au loc în Craiova. Toate aceste evenimente vor intra în proiectul pe care îl depunem anul acesta la Ministerul Culturii. Nu mi se pare grav că mutăm festivaluri din alte orașe la Craiova, pentru că anul acesta și cel viitor sunt decisivi pentru competiția capitală culturală europeană“, a declarat primarul, care a anunțat că municipalitatea și-ar putea schimba strategia pentru câștigarea competiției.
„Proiectul va suferi modificări în continuare și s-ar putea să aveți și unele surprize. Dacă anul trecut simțeam nevoia să spunem că suntem cei mai puternici în cultură, după ce am citit dosarele celorlalte orașe câștigătoare, mi-am dat seama că nu este important să ai numai festivaluri importante (…) mergem foarte mult și pe punctele slabe ale Craiovei“, a precizat Olguța Vasilescu.
„Nu înțeleg de unde ați pus pe socoteala noastră că s-au alocat foarte puțini bani asociației. Noi am cerut de fiecare dată transparență în cheltuirea acestor fonduri. Un ghiveci cultural nu ne va duce la câștig. Pregătiți terenul pentru ca, în cazul unui eșec, de vină să fie opoziția“, a replicat consilierul Dan Cherciu.

Terenul dorit de CEZ a electrocutat consiliul

Alt subiect care a stârnit dispute aprige a fost prețul de vânzare a unui teren de 317 metri pătrați de pe strada Doljului către CEZ Distribuție. Terenul aparține domeniului public, iar pe el este construită o clădire a CEZ-ului. Raportul de evaluare întocmit de firma angajată de primărie nu a fost pe placul consilierului Pavel Badea, care a declarat că prețul de 57.000 de euro este la jumătate față de valoarea de piață a terenurilor din jur.
„Eu nu voi vota asemenea raport de evaluare“, a spus Badea în ședință. „Faceți o confuzie gravă. Comparați un teren liber de sarcini cu un teren de sub o clădire. Ce să facem, să le demolăm clădirea?“, i-a răspuns primarul. „Prețul evaluatorului este incorect. Nu spun că nu trebuie să-l vindem, dar acest preț este la jumătate din prețul zonei. De ce să-l dau CEZ-ului cu jumătate de preț?“, a parat Badea.
„Dumneavoastră vorbiți de prețul unui teren pe care se poate construi, dar aici există deja o construcție, nu mai poate lua același preț“, a insistat primarul. „Și considerați normal să-l vindem la jumătate de preț doar pentru că au construit ei acolo?“, a continuat Badea. „Dacă era după mine, eu nu consideram normal ca la vremea respectivă, pe terenul muncipalității să construiască altcineva“, a spus Vasilescu.
„Ăsta este un răspuns pentru a vă eschiva. Asumați-vă responsabilitatea. Sunteți sau nu de acord cu jumătate de preț?“, a contraatacat Badea.
„Hai să demolăm clădirea CEZ-ului și să luăm cât ziceți dumneavoastră“, a replicat primarul. În ajutorul Olguței Vasilescu a sărit consilierul Marin Nicoli. „Este un teren în Brazdă cu 200 de euro metrul pătrat, iar proprietarul nu reușește să-l vândă. Evaluatorul este responsabil de preț, noi votăm pentru oportunitatea acestei tranzacții“, a spus el. Și opoziția și-a suflecat mânecile și a continuat discuția. „Nu trebuie să aprobăm tot ce ne cere CEZ. Clădirea înaltă din Valea Vlăicii trebuia renovată, era pe proiect, nu au făcut acest lucru, ba mai mult, acum o închiriază. Nu vreau să spun mai multe“, a declarat consilierul independent Ionel Pană.
„Voi vota împotrivă, deoarece această firmă, într-o manieră banditească, mi-a luat 10.000 de euro și m-a pus să semnez că nu-i dau în judecată, deși sunt de acord că terenul este ocupat și valorează cât scrie în raport“, a spus și consilierul PNL Emilian Ștefârță. Împăciuitoare, Bianca Predescu de la PSD a propus primăriei ca pe viitor să solicite firmei de evaluare două variante de evaluare.

Au strâns semnăturile pentru referendum, dar consilierii au dezertat

După două ore aprige, primarul s-a scuzat în fața consilierilor și a plecat la o întâlnire la Izvarna, unde întârziase deja. Imediat, consilierii PSD s-au ridicat de pe scaune și au ieșit din sală, deși urma sesiunea de interpelări și discuții, poate cea mai interesantă din toată ședința. Au rămas în schimb cei doi viceprimari.
„Mi-e teamă că ușor, ușor, alunecăm în derizoriu și devenim un consiliu local caricatură. Eu refuz, în aceste condiții, să-mi duc interpelările la capăt. Ceea ce părea o excepție a devenit o regulă, fie că doamna primar, dar în special consilierii care asigură majoritate, pleacă în semn ostentativ la toate aceste întrebări și interpelări. Dacă asta au înțeles ei, că de aceea i-au trimis craiovenii aici, să fie niște simple marionete care ridică mâna la propunerile doamnei primar, se înșală. Propun Executivului să facă prezența la final de ședință sau să revenim la un obicei mai vechi, în care interpelările sunt primele. Mă simt penibil față de penibilul pe care ar trebui să-l simtă ei“, a spus Dan Checiu supărat.
Deranjată de atitudinea consilierilor PSD a fost și profesoara Luminița Simoiu, coordonatoarea grupului de acțiune pentru organizarea referendumului împotriva depozitului nuclear de la Kozlodui. Ea dorea să-i informeze că a reușit să strângă cele 13.000 de semnături necesare declanșării unui referendum. „Considerăm că au fost încălcate drepturile cetățenilor. Solicitarea pe care am adresat-o primăriei încă din 3 august, în scris, nu a fost supusă la vot. Nu ni s-a permis să anunțăm că s-au îndeplinit procedurile legale pentru ca societatea civilă să solicite organizarea unui referendum. Noi ne-am făcut datoria, am strâns semnăturile“, a declarat Simoiu ieri, după ce a încercat să vorbească la microfon, dar nu o mai asculta nimeni. „Pentru a evalua eventualele cheltuieli pentru referendum, este dorința doamnei primar de a o primi în audiență și de a clarifica problema“, a spus sec președintele de ședință, apoi a închis discuțiile.

Ce au pierdut consilierii care au plecat

Primăria trebuie să găsească o soluție pentru a prelungi contractul de închiriere a sediului în care funcționează Fundația Centrul Medical de Reabilitare Craiova, care are în grijă circa 830 de persoane vârstnice. Problema a fost adusă în discuție de consilierul Pavel Badea. „Dacă nu găsim o soluție, suntem de râsul lumii“, a spus el. Altă problemă ridicată a fost cea legată de personalul insuficient de la administrația financiară.
„La administrația financiară nu mai au personal suficient. Sunt la limita suportabilității. Situația este foarte gravă“, a spus Emilian Ștefârță.
Viceprimarul Mihail Genoiu a recunoscut că situația este gravă, dar speră să fie angajate alte persoane la concursul de la sfârșitul lunii. „Pe lângă cele nouă posturi libere, au mai apărut patru, deorece alte patru persoane au dat concurs și au plecat prin transfer. Partea bună este că posturile vor fi scoase la concurs la sfârșitul acestei luni“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS