4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDr. Luminița Ocroteală la Alege TV: „A crescut mult incidența bolilor grave la tineri“

Dr. Luminița Ocroteală la Alege TV: „A crescut mult incidența bolilor grave la tineri“

Bolile hematologice sunt tot mai întâlnite în rândul oltenilor. În Clinica de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova ajung cazurile cele mai grave din regiune și de multe ori bolnavii sunt tineri între 20 și 40 de ani. În România, nu există însă un registru al pacienților onco-hematologici. Mare nevoie ar fi în clinica din Craiova și de un psiholog specializat pe afecțiunile hematologice, așa cum există la București și în spitalele din Occident.

Hematologia este una dintre secțiile cele mai aglomerate ale Spitalului „Filantropia“ din Craiova. Mare parte din bolile hematologice sunt boli maligne, cancere, adică leucemii, limfoame (limfomul este o formă de cancer al sângelui), dar există și patologie nemalignă, precum anemiile sau tulburările de coagulare, afecțiunile trombocitului. Nu se știe deocamdată de ce apare cancerul sângelui. Cert este că la acești bolnavi se produc modificări în ADN-ul unei celule. „Practic, anumite părți din acel ADN nu se mai atașază corect de partea corespunzătoare și mutațiile în număr mare și repetate la un moment dat pot duce la multiplicarea necontrolată a unei celule care va da naștere la apariția unei clone, a unei mase tumorale compuse din celule din același tip“, a explicat dr. Luminița Ocroteală, medic primar hematolog în cadrul Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“.
Factorii de mediu la care cu toții suntem expuși sunt incriminați de cele mai multe ori de specialiști. Însă, ceea ce face diferența între cei care fac cancer și cei care nu fac este bagajul genetic al fiecăruia. „Iarna aceasta au apărut niște studii care spuneau că, practic, cancerul este un ghinion. Nu se știe de ce apar acele mutații. La factorii de mediu suntem supuși cu toții, mulți suntem expuși la noxe, la produse chimice, unii la o cantitate mai mare de radiații, alții au tulburări de imunitate. Dar foarte mult contează moștenirea genetică“, a explicat dr. Ocroteală.

„În formele cronice contează foarte mult momentul în care ajungi la medic“

În leucemia acută, debutul este extrem de rapid. Practic, în cinci zile viața ți se modifică total. Din acel moment, ținta trebuie să fie transplantul de măduvă, singurul care are intenție curativă. „În leucemia cronică, există mulți pacienți care trăiesc, dar nu trebuie să întrerupă nici o zi tratamentul. Este la fel ca la diabet. În evidența mea există pacienți care de 10, 20 de ani urmează tratamentul și nu au nici o problemă, merg la serviciu, dar nu uită că trebuie să ne întâlnim obligatoriu o dată pe lună și că trebuie să își ia tratamentul. Leucemia acută rămâne însă un diagnostic grav, cu un tratament standardizat, dar, din păcate, rezultatele nu sunt spectaculoase. Costurile sunt foarte mari. În formele cronice contează foarte mult momentul în care ajungi la medic. Una este când vii cu un număr mai mic de celule și alta când ajungi cu formațiuni în tot organismul“, a adăugat dr. Luminița Ocroteală.

„Peste tot în lumea civilizată, totul se bazează pe programare“

În România, din păcate, nu există programe prin care oamenii să fie conștientizați. În bolile hematologice, prevenția înseamnă să-ți faci anual analize de sânge, un ecograf și, o dată la doi-trei ani, o endoscopie, o colonoscopie. De cele mai multe ori, asigurații se lovesc de lipsa plafonului pentru efectuarea analizelor de care au nevoie.
„Așa este. Trebuie să aștepți. Însă și pacientul român, precum cel din Occident, trebuie să fie obişnuit cu faptul că toate lucrurile se fac cu programare. Dacă știi că trebuie să îți faci analize, îți faci prima dată programare la laborator și în luna în care este programarea făcută îți iei și trimiterea. Peste tot în lumea civilizată totul se bazează pe programare, la două-trei luni și chiar la șase luni“, a spus medicul hematolog.
În ultimii ani, numărul pacienților a crescut atât la nivel național, cât și la nivel regional. Anul trecut, procentul cazurilor nou diagnosticate a crescut cu 30% la nivel național. Din păcate, în România nu există un registru național al pacienților onco-hematologici. „Se inițiase un proiect în acest sens, dar nu a fost continuat. Dacă ar exista acest registru, ar fi o treabă extraordinară, pentru că ar oferi date despre incidență, despre supraviețuire, pe care acum nu le avem. Există un program național de onco-hematologie de care beneficiază pacienții care sunt înscriși. Din păcate, sunt din ce în ce mai mulți tineri. Sunt multe boli care teoretic au un vârf al incidenței de apariție la vârste mai înaintate, dar care apar la tineri. A crescut foarte mult incidența bolilor grave la tineri cu vârste între 20 și 40 de ani“, a completat dr. Ocroteală.

„Suntem singurul centru de hematologie din țară care nu dispune de un low-citometru“

Într-o Clinică de Hematologie, importantă este și susținerea morală a pacientului, prezența unui psiholog specializat în hematologie. În Occident se pune mare accent pe latura emoțională a pacientului care suferă de o boală hematologică. „Colabora­rea dintre medic și pacienți este foarte importantă. Ca medic îți trebuie timp să faci asta. Însă, pentru că, din păcate, sunt din ce în ce mai mulți pacienți, timpul alocat fiecăruia scade. În străinătate, există psihologi specializați pe afecțiunile hematologice care îi ajută pe pacienți la aflarea diagnosticului. La noi în clinică nu există. Există la Hematologie la Spitalul Fundeni, care ajută foarte mult pacienții“, a explicat medicul hematolog.
În Clinica de Hematologie din Craiova este nevoie și de un aparat care permite realizarea unor analize speciale pentru leucemii. „Din păcate, suntem singurul centru de hematologie din țară care nu dispune de un low-citometru, aparat care permite realizarea unor analize speciale pentru leucemii. Dar pacienții beneficiază de aceste analize, probele sunt trimise prin curier într-un centru specializat care dispune de aparatură. Acestea se fac gratuit și în câteva zile se primesc rezultatele. Ar fi excepțional dacă s-ar achiziționa și în Craiova. Ştiu că se fac eforturi“, a mai spus dr. Ocroteală.
În ultimul timp, în clinică au fost aduse și paturi noi, însă nu toate saloanele au aer condiționat, important pentru pacienții care, din cauza bolii, au febră mare. „Sunt câteva saloane care, din păcate, nu au aer condiționat, și este greu pentru un pacient cu febră 40 de grade să mai suporte căldura. În străinătate, clinicile de hematologie sunt altfel compartimentate. La Fundeni există acum un compartiment numai pentru leucemii acute, ceea ce este extraordinar. Acolo sunt medici care se ocupă numai de această afecțiune“, a concluzionat dr. Luminița Ocroteală, medic primar hematolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS