Complexul Energetic Oltenia (CEO) a intrat în cea de-a treia lună în care înregistrează vânzări peste media obişnuită. Revenirea caniculei a determinat administraţia Complexului Energetic Oltenia să mizeze pe aproape toate grupurile energetice aflate în funcţiune. Potrivit lui Aurel Medinţu, şeful Diviziei Energetice din cadrul companiei, la nivelul producătorului de energie din Oltenia funcţionează în prezent şapte grupuri energetice. Trei dintre acestea sunt în funcţiune la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.
De asemenea, alte trei funcţionează la Sucursala de la Turceni şi un grup energetic asigură producţia de energie electrică la Sucursala Electrocentrale de la Işalniţa, în judeţul Dolj. Totodată, mai este în funcţiune un grup energetic la Sucursala Craiova II, însă acesta este folosit pentru termoficare.
Producţie medie de 2.200 de megawaţi
Aurel Medinţu a declarat că, în prezent, producţia medie de energie electrică la cele şapte grupuri este de 2.200 de megawaţi: „Avem în funcţiune şapte grupuri energetice la termocentralele din Gorj şi din Dolj. Ne ajută încă şi condiţiile meteorologice şi pot spune că vom fi pe plus la opt luni, cel puţin din punctul de vedere al producţiei. Avem în prezent o producţie medie de 2.200 de megawaţi şi livrări în Sistemul Energetic Naţional de 2.000 de megawaţi. Este o situaţie bună“. Compania din Oltenia are 15.500 de salariaţi şi de la 1 iunie asigură aproximativ 30% din necesarul de energie electrică de pe piaţă. De asemenea, 90% din energia electrică pe cărbune este produsă de Complexul Energetic Oltenia.
Au de distribuit cota de cărbune
Complexul Energetic Oltenia are de distribuit până la finalul acestui an cota de cărbune către salariaţi. Procesul va fi dificil, dacă nu va fi modificată o prevedere a unei hotărâri a directoratului Complexului Energetic Oltenia, potrivit căreia voucerele de cărbune oferite salariaţilor sunt valabile doar până la sfârşitul acestui an.
Cu toate acestea, sezonul de iarnă continuă cel puţin până în luna martie a anului 2016. Cu ajutorul celor două tichete de cărbune, angajaţii vor putea ridica din punctele de încărcare de la nivelul termocentralelor şi carierelor o cantitate totală de zece tone de lignit.
Anul trecut, cei care nu au dorit cărbune în natură au beneficiat de o compensaţie financiară. Anul acesta, administraţia Complexului Energetic Oltenia a decis ca toţi angajaţii să beneficieze de cărbune. Pentru acordarea cotei de cărbune către mineri şi energeticieni e necesară o cantitate de 155.000 de tone de lignit, cu o valoare de 1,7 milioane de euro.