Vineri, începând cu ora 22.00, Piața „Buzești“ din Craiova va găzdui un concert de jazz, susținut de data aceasta de „Oltenia“ Big Band, dirijor: Horia-Dinu Nicolaescu (Germania), alcătuit din inimoşi şi pasionaţi instrumentişti ai orchestrei filarmonicii. În exclusivitate pentru GdS, profesorul şi dirijorul Nicolaescu, craiovean la origine, a prefaţat evenimentul de vineri: „Va fi un concert unicat, total, conceput pentru iubitorii jazzului şi ai muzicii clasice, deopotrivă. După repertoriul abordat şi după cum decurg repetiţiile cu aceşti talentaţi muzicieni din Craiova, am certitudinea că vineri seară va fi cu adevărat un concert de bună calitate, care nu trebuie ratat. Am alcătuit un program specific orchestral, calat pe structura acestor muzicieni şi pe tradiţia recunoscută în ceea ce priveşte muzica adevărată, de înaltă ţinută, care se cântă în Filarmonica «Oltenia». Se vor interpreta piese de jazz, pe teme cunoscute ale unor titani ai muzicii clasice: Beethoven, Bizet, Edvard Grieg şi alţii“.
Cu orchestra sa din Germania, unde s-a stabilit începând cu anul 1971, intitulată „Cico’S Jazz Orchester“, profesorul şi dirijorul Horia-Dinu Nicolaescu a susţinut şi susţine numeroase concerte, bucurându-se de aprecierea unui public numeros, format în special din oameni tineri, dar nu numai.
O carte în limba germană despre un muzician sentimental
Al doilea eveniment pentru care profesorul şi muzicianul Nicolaescu se află de mai bine de o săptămână în Craiova este apariţia în limba germană a cărţii care s-a lansat în iulie anul trecut, la Filarmonica „Oltenia“, intitulată „Despre libertatea muzicii şi muzica libertăţii. Dialoguri cu dirijorul german de origine română Horia – Dinu Nicolaescu“. Autor: scriitorul craiovean Ion Munteanu. În traducerea lui Klaus Martin Untch, ediţia germană se numeşte „Über die Freiheit der Musik und die Musik der Freiheit. Dialoge mit dem deutschen Dirigenten rumänischer Abstammung“ şi este în curs de tipărire la Tipografia de Sud, sub egida editurii Ramuri. Despre această apariţie editorială, Horia-Dinu Nicolaescu a adăugat: „După succesul pe care cartea l-a avut în Craiova şi la Bucureşti – acolo unde s-a lansat (în Capitală, în cadrul unui mare festival internaţional de jazz – n.r.), am găsit oportunitatea de a o publica şi în limba germană, deoarece prietenii şi admiratorii muzicii mele din Germania deja sunt interesaţi de ea. Plec la München cu bucuria acestor două manifestări: un concert de jazz, dedicat Craiovei muzicale, şi tipărirea şi în limba germană a cărţii despre viaţa şi cariera mea. Şi le voi povesti germanilor că am văzut un centru istoric vechi renovat şi care mi-a creat multe nostalgii… Abia aştept ca şi Piaţa Veche să fie refăcută – unde, copil fiind, mergeam cu mama la cumpărături… Ei, ce frumos ar fi să reapară halele vechi ale Cetăţii Băniei! După cum vedeţi, eu am rămas un sentimental…“.
Jazzul britanicilor de la ora 23.59!
În cadrul Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“ 2015, jazzului i s-a alocat un spațiu generos, fiind programate șase concerte. Au fost deja susținute câteva: un excelent concert al celor de la Riot Jazz Brass Band din Marea Britanie, în debutul festivalului – sâmbătă, 29 august, începând cu ora 23.59 (!), continuat duminică cu Grupul „Youvenis“ (jazz-rock), luni cu JazzCoverNight susținut de „Casual Band“ iar marți seara (1 septembrie), a fost un eveniment dublu: s-au lansat volumelor „Teme de jazz – compozitori români“ (culegere îngrijită de Alexandru Șipa) și „Jazz cocktail“ de Alexandru Șipa. Despre aceste lucrări au vorbit: autorul şi Marius Dobrin, iar evenimentul s-a încheiat cu un concert de jazz în interpretarea Irinei Popa & „The He Sinners.