Mai mulţi poliţişti din Rovinari şi Turceni, suspectaţi de luare de mită, au intrat în vizorul Direcţiei Generale Anticorupţie. Peste o sută de poliţişti şi jandarmi din Gorj şi Dolj au descins ieri în zeci de locaţii din zonele Rovinari şi Turceni. Lucrătorii de poliţie judiciară ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, au pus în executare 23 de mandate de percheziţie domiciliară emise de către Tribunalul Bucureşti la domiciliile suspecţilor şi la locurile de muncă ale acestora, respectiv Poliţia Turceni şi Poliţia Rovinari.
De asemenea, au fost puse în executare, în vederea continuării cercetărilor, 28 de mandate de aducere a suspecţilor, 10 dintre aceștia fiind cercetaţi pentru furt calificat, 5 pentru dare de mită şi 13 pentru luare de mită.
Hoţii, pe mână cu vardiştii
Anchetatorii au stabilit că poliţişti din Turceni, Rovinari şi posturile de poliţie arondate celor două oraşe le asigurau protecţia hoţilor de cărbune, în schimbul unor sume de bani. Transporturile de cărbune furat tranzitau fără probleme comunele şi oraşele din sudul judeţului: „În urma cercetărilor efectuate, au fost identificate mai multe persoane care aveau ca preocupare constantă sustragerea unor cantităţi însemnate de cărbune din instalaţiile de transport ale Complexului Energetic Oltenia. Ulterior, acest cărbune era transportat şi comercializat pe raza judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Activitatea de transport a cărbunelui sustras era desfăşurată sub protecţia unor agenţi de poliţie din cadrul IPJ Gorj – Poliţia Oraşului Turceni, Poliţia Oraşului Rovinari şi posturile de poliţie arondate, care pretindeau şi primeau sume de bani pentru a permite tranzitarea zonei de competenţă a autoutilitarelor folosite în acest scop. Cauza a fost instrumentată cu sprijinul Jandarmeriei Române – BSIJ și al Serviciului Român de Informații“, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Generale Anticorupţie.
Potrivit IPJ Gorj, cercetările sunt derulate în două dosare penale. Unul se află în lucru la IPJ Gorj, iar cel de-al doilea, care îi vizează pe poliţişti, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În dosarul care se află la IPJ Gorj au fost reţinute şase persoane pentru infracţiunile de furt, furt calificat şi tăinuire. Rețeaua hoților de cărbune era monitorizată din toamna anului 2014, conform unor surse. Cărbunele furat era transportat cu peste 300 de autovehicule pe care agenții de poliție implicați în rețea le protejau și aveau grijă să ajungă la destinație. Aceleași surse spun că organele de anchetă au suspiciuni și în privința unor superiori ai polițiștilor implicați. Între agenţii de poliţie vizaţi de anchetă s-ar afla fraţii Gheorghe şi Nicolae Milodin, de la Turceni, agenţii Dan Ciuciuc, Doman, Manolache, Florin Cauc și Emanuel Staicu, de la Ţânţăreni.
Ciurel vorbea de acum un an de furtul organizat de cărbune
Directorul Complexului Energetic Oltenia a declarat încă de anul trecut că există legături între hoţii de cărbune şi poliţişti. Din reţea ar face parte şi angajaţi ai companiei şi de la firmele de pază: „S-a agravat situaţia într-un fel fără precedent. În fiecare noapte se fură 300 de tone de cărbune. Există centre de încărcare, de transport, şi asta nu s-ar putea întâmpla fără ajutorul unor oameni din companie, al firmelor de pază, plus a unora din poliţie. Nu se poate să treacă zeci de maşini prin acelaşi loc fără ca ele să fie oprite. Se întâmplă asta în faţa agentului de poliţie. Aceste lucruri au început clar să miroasă a afacere de mari proporţii! Sunt furate în fiecare noapte 300 de tone, la zece zile sunt trei mii de tone, iar pe lună sunt aproape 10.000 de tone, adică 150.000 de euro lunar, furaţi din companie! Altfel spus, se fură cam cât toată producţia lunară a unei microcariere. În satele din Fărcăşeşti există în faţa caselor câte o furgonetă, camionete cu numere de Bulgaria care nu fac altceva decât să care cărbunele furat, pe sub nasul celor care ar trebui să se implice pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple“, a declarat Laurenţiu Ciurel în luna iulie a anului trecut.
Cerea sprijinul poliţiei
Laurenţiu Ciurel solicita anul trecut sprijinul organelor abilitate, mai ales că în urmă cu un an-doi angajaţi ai companiei au ajuns la spital, după ce au fost bătuţi cu parii de hoţi de cărbune. „Este clar că asemenea fapte nu ar avea loc, după cum am zis, fără ştirea unor oameni bine organizaţi din instituţiile de control. Nu aş spune asta, dar, atâta timp cât un om a fost aruncat de pe pod pe banda aflată în funcţiune, singurele explicaţii sunt că hoţii au avut intenţia clară să-l omoare pe acel băiat şi că toate aceste furturi de proporţii nu ar putea exista fără ştiinţa poliţiei, a unor oameni din CEO şi a firmelor de pază. Băiatul acela a avut noroc fiindcă nu a căzut pe bandă. În acest timp, oamenii de la pază se uitau cum ingineri de-ai noştri erau omorâţi în bătaie. Evident, oamenii legii trebuie să se implice în sensul stopării acestui jaf pentru că acele cantităţi de cărbune sau de fier vechi despre care comunică transmit opiniei publice că au fost confiscate de la hoţi, sunt… insuficiente“, mai spunea Laurenţiu Ciurel. Nimeni nu bănuia însă că 13 oameni ai legii sunt implicaţi în reţeaua traficanţilor de cărbune.
Poliţiştii au închis ochii pentru ca transporturile de cărbune să ajungă la destinaţie.