-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoua fațadă Mercur, pro și contra

Noua fațadă Mercur, pro și contra

Felul în care va arăta Centrul Comercial Mercur a stârnit discuții în rândul cititorilor GdS, care au comentat fie că proiectul este reușit, fie că acesta este mult prea modern pentru zona în care se află. La solicitarea GdS, doar doi arhitecți au vorbit despre noua fațadă a Centrului Mercur și integrarea acesteia în arhitectura zonei.

Proiectul noului Centru Comercial Mercur, care ar urma să fie gata în primăvara-vara anului viitor, a stârnit reacții în rândul cititorilor GdS. Aceștia au fost de părere fie că proiectul este necesar, pentru a revigora zona, fie că este mult prea avangardist pentru suprafața în care se situează.
„Dacă rămânem cu aceeași arhitectură comunistă, nu va arăta niciodată orașul ca unul european. E timpul să privim către viitor. Eu mă bucur enorm pentru acest proiect și sper să le ia într-adevăr până la opt luni, nu de două ori mai mult“, a scris unul dintre cititori, Niky Majoruv. Altul consideră că Mercurul arată bine așa cum este și că ar trebui doar renovat.
„Când s-au dat reclamele jos m-am bucurat că se poate vedea mai bine arhitectura. Clădirea magazinului Mercur este ușor modernistă, păcat că se face o astfel de renovare. Poate doamna primar artist, arhitect, curator șef vrea să spună ușor modernă. S-a început cu pavajul și fântânile, care nu au nici o legătură cu arhitectura. Ușor, ușor se transformă totul. Apreciez arhitectura din centrul orașului, dar am înțeles că arăta bine și înainte“, consideră Sorin Popescu.

Ștefârță: Am căzut în patima pereților-cortină

GdS a luat legătura cu mai mulți oameni din domeniu pentru a le solicita un punct de vedere privind acest proiect. Consilierul local PNL, arhitectul Emilian Ștefârță, a explicat că nu găsește potrivit acest proiect. „Arhitectura anterioară avea elemente care trebuia prezervate. E păcat. Am căzut în patima pereților-cortină și a formelor fără fond. E păcat“, a spus Ștefârță.
Pe de altă parte, Horațiu Buzatu, absolvent de arhitectură, și-a expus pe larg opinia legată de acest proiect. „Fără îndoială, magazinul Mercur avea nevoie de o schimbare și nu doar de o schimbare la față. Tipul de comerț care se practica înăuntru nu mai avea nici o legătură cu ce se întâmplă într-un centru comercial modern, așadar intenția proprietarilor de a reda circuitului comercial craiovean magazinul Mercur trebuie salutată. Desigur, fațada magazinului este altă discuție, dar trebuie să avem în vedere că erau posibile doar două variante. Prima, mai ieftină și mai simplă, însemna renovarea fațadei existente și păstrarea imaginii consacrate. Cea de-a doua, evident mai costisitoare și mai complicată, presupune o intervenție asupra fațadei existente care va duce și la schimbarea actualei imagini, atât pentru clădire, cât și pentru Piața «Mihai Viteazul». Sunt convins că oricare dintre cele două variante ar fi fost aleasă existau dezbateri intense și discuții contradictorii. Eu cred că s-a preferat varianta unei intervenții mai radicale deoarece clădirea Mercur este un centru comercial, iar un centru comercial trebuie să interacționeze intens cu mediul din care fac parte. Nu este același lucru cu o clădire destinată spectacolelor, unde oamenii vin atrași de programul artistic, sau cu o clădire de birouri, unde oamenii vin obligați de programul de lucru. Dimpotrivă, centrul comercial trebuie să provoace, inclusiv din punct de vedere vizual, iar din acest punct de vedere, noul Mercur va excela, nu mă îndoiesc. Probabil că și din acest motiv, soluția propusă de arhitecți a fost de a schimba radical fațada, iar ideea lor merită susținută“, a spus Buzatu.

Buzatu: Noua fațadă nu va intra în conflict cu ce se petrece de jur împrejur

Acesta mai consideră că, în momentul de față, felul în care arată clădirea are nevoie de cele mai noi tendințe și de noi tehnologii. „Să nu uităm că în anii ‘80, atunci când a fost ridicată construcția, magazinul Mercur respecta spiritul și tehnologiile vremii: structură de beton armat, elemente prefabricate care amintesc de arcadele brâncovenești, suprafețe verticale tencuite cu mortare alternând cu mari suprafețe vitrate. Toate acestea sunt astăzi desuete, prin urmare este firesc ca o nouă intervenție făcută în zilele noastre să respecte noile tendințe și să utilizeze noi tehnologii. Aș mai adăuga că noua fațadă a Centrului Mercur nu va intra în conflict cu ce se petrece de jur împrejur, mai ales că, datorită volumului și dimensiunilor fațadei, clădirea dominantă rămâne chiar Mercurul. Să observăm că la imaginea Pieței «Mihai Viteazul» participă nu doar clădirea Palatului Administrativ, ci și fosta Casă a Cărții, devenită astăzi o clădire cu fațadele năpădite de panouri publicitare cu un gust îndoielnic. Curios, dar acele panouri cât se poate de urâte nu supără pe nimeni“, a încheiat acesta.
GdS a încercat să contacteze mai mulți reprezentanți ai breslei arhitecților din municipiul Craiova, însă mulți dintre ei nu au dorit să comenteze noul proiect sau nu au putut fi contactați. Totodată, GdS a încercat să ia legătura și cu un reprezentant al firmei Getrix, care a realizat acest proiect, însă nici acesta nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS