Craiovenii care și-au construit balcoane fără autorizație în anii trecuți pot intra acum în legalitate mult mai ușor. Primăria Craiova le eliberează un certificat care le dă drept de superficie asupra terenului de sub construcție pe o perioadă de aproximativ 100 de ani, potrivit unei hotărâri a CL Craiova, aprobată la sfârșitul anului 2014. Administrația locală a luat această hotărâre pentru a rezolva problema balcoanelor din blocurile ce urmează să fie reabilitate pe fonduri europene. Hotărârea își produce efecte însă pentru toți craiovenii aflați într-o astfel de situație.
Craioveanul Fănică Bozgan, proprietar în blocul 46 B2 din cartierul Craiovița Nouă, încearcă, de 20 de ani, să obțină autorizație de construire pentru balconul ridicat la parterul blocului. Problema locatarului a fost că el a depășit cu mult aliniamentul balcoanelor aflate la etajele superioare. După lungi drumuri făcute la primărie, craioveanul a reușit să intre în legalitate, adică să întocmească și să obțină autorizație doar pentru construcția ridicată pe aproximativ patru metri pătrați, atât cât să nu depășească întinderea balcoanelor de deasupra. Numai că întreaga construcție ocupa o suprafață de 16,94 mp, ceea ce ar fi însemnat ca restul construcției să fie demolat.
„Am balconul din ‘95, m-au pârât vecinii și de la primărie mi-au zis ori să-l demolez, ori să intru în legalitate. Am făcut documentația și undeva prin 2011 am obținut autorizație doar pe bucata de balcon care este sub aliniamentul balcoanelor blocului. Construcția este mult mai mare. Abia acum, în 2015, am găsit o rezolvare, fiindcă primăria a dat o hotărâre prin care cei care au construit balcoane fără autorizație primesc în folosință terenul de sub construcție. După care întocmesc documentația pentru autorizație și apoi înscriu balconul la Taxe. Eu nu știam, am aflat când au venit cei de la primărie, au măsurat pe aici pe la blocul vecin și mi-au zis să mă duc la Patrimoniu și mi-au dat ce acte să duc. În luna iulie am obținut un certificat de superficie (Contract de superficie nr. 119 B/21. 07.2015). Am dreptul să folosesc terenul 99 de ani sau atâta timp cât este imobilul în picioare“, a spus Fănică Bozgan, proprietar în blocul 46 B2.
HCL care le dă dreptul să folosească terenul aproape 100 de ani
Într-adevăr, administrația locală craioveană și-a dat seama că trebuie să găsească o soluție pentru proprietarii balocoanelor construite ilegal, abia când s-a ridicat problema reabilitării fațadelor condominiilor. Autoritățile au înțeles că locatrii nu vor renunța nici în ruptul capului la construcțiile ridicate fără documente, dar nu se va putea face nici anvelorpare pe fonduri. Drept urmare în noiembrie 2014, Consiliul Local Craiova a adoptat o hotărâre prin care proprietarii „obțineau un drept de superficie cu titlu gratuit asupra terenului aferent construcţiilor edificate la parterul imobilelor cu destinaţia de locuinţe colective“, art.1/HCL 588/2014.
Ulterior obținerii acestui drept, superficiarul avea obligația să-și obțină autorizația de construire și „să achite taxa pe teren ce reprezintă sarcina fiscală, potrivit prevederilor legale“, de arată în HCL 588/2014.
„Orice craiovean aflat în această situație, poate obține acest drept de superficie. Problema a apărut inițial la blocurile care intrau în reabilitare, pe fonduri europene. Administrația locală nu putea limita acest drept doar pentru cei care locuiesc în aceste blocuri, hotărârea își produce efecte pentru toți cetățenii orașului care se găsesc într-o astfel de situație După ce obțin dreptul de superficie pot intra în legalitate, adică să obțină autorizație de construire și ulterior să plătească la Direcția de Taxe și Impozite pentru construcția respectivă“, a declarat Ionuț Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.